Vlastimil Tlustý zhodnotil ekonomické plány budoucí vlády. A dopadlo to zle

05.01.2014 6:20

"Pohybujeme se nejméně po kolena ve vodě, i když spíše to vypadá na ekonomickou záplavu,“ okomentoval pro ParlamentníListy.cz bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý současnou dlouhodobě stagnující českou ekonomiku. Vinu přičítá Topolánkově a zvláště Nečasově vládě. „Prováděla neúspěšně levicovou politiku. Pohlížím na ni jako na ekonomického škůdce,“ říká.

Vlastimil Tlustý zhodnotil ekonomické plány budoucí vlády. A dopadlo to zle
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

Jako ekonomický expert a ministr financí v první menšinové Topolánkově vládě na podzim roku 2006 se Vlastimil Tlustý vyjádřil také k ekonomické politice budoucí vlády. Vznikající koalice složená ze tří subjektů podle něj v této oblasti vyjednala vzájemně tak velký kompromis, že je výsledkem nula. "Proto se u nové vlády obávám nečinnosti," tvrdil Tlustý. "Když se nic nedělá, tak se sice nic nezkazí, ale také se ničemu nepomůže," vysvětlil, co je podle něj velký problém. "Nevadilo by to, kdyby pacient byl mladý a plný sil, který by nepotřeboval žádnou vnější pomoc. Ale česká ekonomika působí spíše dojmem stárnoucího člověka, kterému síly ubývají," popsal současný stav hospodářství Tlustý.

Česká stagnující ekonomika podle jeho slov potřebuje pomoc, a to i od politiků. "Aby vyrazila vpřed, jak všichni doufají. V tuto chvíli pro tento optimismus není žádný důvod," uvedl dále pro ParlamentníListy.cz. "Pohybujeme se nejméně po kolena ve vodě, spíše to vypadá na ekonomickou záplavu a máme vody po pás. V takovéto situaci musí vláda usnadnit pohyb a podmínky občanům, živnostníkům i firmám. Je potřeba ulehčit těžkému ruksaku plnému administrativní zátěže, kterou si vláčíme na zádech," vyjádřil se metaforicky. Pokud se tak nestane, naděje na zlepšení je podle jeho názoru v nedohlednu.

Pravicové vlády praktikovaly neúspěšně levicovou politiku. Nečas a Kalousek poškodili pravici

Nastiňuje tak klasický pravicový recept na řešení ekonomických problémů. Máme však za sebou sedm let pravicových vlád, proč ony už dávno třeba tu administrativní zátěž neusnadnily? Podle Tlustého proto, že to vlastně žádné pravicové vlády prý nebyly. "Realizovaly neúspěšně levicovou politiku. Takže je paradoxně možné, že tato spíše levicová vláda přijde s nějakým pravicovým nápadem," zadoufal.

"Nečasova vláda dělala strašné věci, pohlížím na ni jako na ekonomického škůdce. Činila typické levicové kroky, jako je zvyšování daní, a vydávala se za pravicovou. Nečas a Kalousek poškodili pravicové myšlenky. A dnes je téměř nemožné lidem vysvětlil, že nyní zažíváme důsledky neúspěšné levicové politiky," ohodnotil minulé vládní kabinety, přičemž ten poslední pod vedením Petra Nečase si nesl vlastní nálepku jako "rozpočtově odpovědný".

Rusnokova vláda narozdíl od Topolánkovy a Nečasovy nepokračovala v ekonomickém škození

Naopak Rusnokovu vládu komentuje podstatně smířlivěji. "Výrazně se odlišovala od předchozích vlád - Topolánkovy a Nečasovy. Nepokračovala totiž v ekonomickém škození. Je velkým pozitivem, že ničím nepoškodila ekonomiku. Což je její velká zásluha. Od úřednické či překlenovací vlády nemůžeme očekávat nějaké zásadní kroky. K tomu nemá mandát. Je ale chvályhodné, že neudělala nic negativního," pochválil Tlustý dosluhující vládu v demisi.

ODS je po těžkém úderu v bezvědomí

Dlouhá léta byl Vlastimil Tlustý členem ODS, která utrpěla v nedávných předčasných parlamentních volbách největší porážku v historii. Nyní se modrá strana připravuje na volební kongres, který se koná příští víkend v Olomouci. Jak vidí její situaci Tlustý? Stručně řečeno špatně. "ODS je formace po těžkém úderu v bezvědomí," prozradil ParlamentnímListům.cz. Leckteří členové si podle něj odmítají připustit vážnost situace. "Nelze od nich tedy očekávat, že přijdou s nápady k léčení," myslí si Tlustý.

ODS se podle jeho názoru dostává do obrovských ekonomických potíží. "Státní příspěvky za poslance, senátory a krajské zastupitele výrazně poklesly, jsou to zlomky dřívějších hodnot. Navíc nyní neočekávám, že by bohatí podnikatelé nosili do ODS výrazné sponzorské dary, protože od ní nemůžou nic očekávat. ODS tedy kromě toho, že nemá ideály, protože si je sama zničila, nemá osobnosti, které rovněž zničila, nyní přichází fáze, že nebude mít peníze," zaprorokoval.  

Pravice prošla rituální sebevraždou

Pravice prošla podle Tlustého rituální sebevraždou. "V tuto chvíli pravicového v Poslanecké sněmovně nezbylo nic, ani trosky pravicových stran," domnívá se. "ODS a TOP 09 prokázaly zvyšováním daní, že nejsou pravicové. Můžou o tom vykládat od rána do večera a nikdo jim to nebude věřit. Což volební výsledky ostatně dokazují," připomněl s tím, že východisko z tragické situace české pravice nyní nevidí. "Je tak strašná, že se neodvážím malovat nějaké vize, kudy vede cesta z toho hlubokého lesa ven," uzavřel pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…