Voliči této koalice, styďte se. Za tento stav můžete vy, spílá tvrdě odborář

29.11.2012 21:40

Bývalý předák odborů služeb a dopravy, nyní námětek hejtmana Pardubického kraje se velmi kriticky vyjádřil před časem o některých odborových předácích a upozornil, že jejich nechuť k protestům je dána například jejich účastí ve správních radách státních či polostátních firem. ParlamentníListy.cz se proto obrátily na odborářské předáky Bohumíra Dufka a Josefa Středulu, aby řekli, jaký postup volí pro zlepšení situace ve společnosti.

Voliči této koalice, styďte se. Za tento stav můžete vy, spílá tvrdě odborář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odbory uspořádaly na Václavském náměstí demonstraci proti vládě. Pak se demonstrující přesunuli na Národní třídu

„K výrokům Jaromíra Duška se vyjadřovat opravdu nebudu,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz rezolutně Josef Středula, předák odborového svazu KOVO. Podle něj k tomu není důvod. Neplánují ani akce, které by vyvedly lidi do ulic, aby vyjadřovali nesouhlas s konáním vlády.

Chceme vyjednat co nejlepší podmínky, tvrdí předák kováckých odborů

„My se teď snažíme především lepší podmínky dojednat, vyjednat a najít řešení,“ říká Středula. Proto se prý teď intenzivně připravují na chystané jednání tripartity. Podle něj je teď důležité se i na podnikové úrovni dohodnout a definovat body, které odbory budou chtít na tripartitě vyjednat. „Je třeba hledat způsoby a argumentaci, které tomu napomohou,“ říká kovácký předák.

To, co je třeba podle Středuly změnit, je korektní jednání politiků vůči občanům v této zemi, kteří je do těch funkcí zvolili. „Myslím, že v tomto ohledu máme ještě málo splněno a chci udělat vše pro to, aby i tato témata byla naplněna,“ dodává ParlamentnímListům.cz Středula. Konstatoval ale, že podle jeho soudu probíhají taková jednání v jiném formátu, než u jednacího stolu.

Červenat by se měli voliči, kteří tyto politiky zvolili

Pokud jde o politickou situaci, má Josef Středula také jasno. „Jediný, kdo by se měl červenat, jsou voliči těch, kteří zde momentálně vládnou,“ vzkazuje. Byla to podle něj právě jejich volba, která způsobila současný neutěšený stav. „Řekl bych se slovy klasika, že tento způsob vládnutí se mi zdá podivný, až prapodivný,“ dodává předák. Jak říká, za to nemohou ani odbory, ani občanské iniciativy, které podle něj dělají vše pro to, aby se stávající situaci pokusily změnit. „Myslím, že společně dokázaly v roce 2012 opravdu hodně,“ dodává Středula. Je podle něj velmi důležité ukázat, v čem konkrétně ta politika nefunguje.

Věří prý tomu, že řada věcí, které se chystají odbory navrhnout na tripartitě, má šanci na úspěch. „Rozhodně se na to důkladně připravujeme,“ řekl Josef Středula na závěr pro ParlamentníListy.cz.

I Dušek byl členem správní rady, připomíná Dufek

Že by neměli ani politici, ani předáci sedět ve správních radách a představenstvech, souhlasí Bohumír Dufek, předseda odborů Asociace nezávislých odborů (ANO). „Kdyby se však měli nechat koupit, tak by se musel nechat koupit i on,“ říká pro ParlamentníListy.cz na adresu Jaromíra Duška s poukazem na to, že i dopravácký předák byl členem správní rady Českých drah.

Ani předák ANO nevidí v tuto chvíli demonstrace jako účinný prostředek. „Preferoval bych jiné nátlakové akce, mimo ulice. Například generální stávku,“ říká rezolutně odborář. Nejlepší variantou by ovšem podle něj bylo, kdyby vláda padla a byly vypsány nové volby.

Vláda padne do jara, tvrdí odborář

„Netajím se tím, a říkám už rok, že do jara roku 2013 tato vláda padne,“ říká Bohumír Dufek. Momentální situace prý tomu také nasvědčuje. „Však uvidíme, je to už pár měsíců,“ směje se.

Na rozdíl od Josefa Středuly není Dufek přesvědčen, že se s vládou podaří něco kloudného na tripartitě dojednat. „Vždyť si vemte, jak dlouho se už snažíme jednat o prorůstových opatřeních,“ stěžuje si Dufek. Upozornil, že prorůstová opatření mají více forem a nejsou to vždy jen přímé peníze. „Jsou to například i zrychlené odpisy,“ dodává pro ParlamentníListy.cz.

Vládní politici se lidí bojí. Ukázaly to zveřejněné telefony

Přesto prý ale měla jejich snaha minimální efekt. „Vláda ve snaze si uchránit holý život, se neštítí vůbec ničeho,“ konstatoval předák.

Bohumír Dufek připomněl v této souvislosti i nedávnou aféru se zveřejněním telefonních čísel našich politiků. „To intenzivní telefonování trvalo zhruba týden a já jsem telefon nikdy nevypínal,“ říká Dufek. Jak dodal, své telefonní číslo rozhodně měnit nebude a volajícím se snažil vysvětlovat a odpovídat na jejich dotazy. Připomněl ale, že zejména pro některé vládní činitele to byl velký problém. „Jistě, lidé jsou různí, ale oni (vládní politici) to neustáli, protože se prostě lidí bojí,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Bohumír Dufek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…