Vondra může být bezpečnostním rizikem pro český stát, obává se expert

07.11.2011 17:20

VÍME PRVNÍ Nedávné, o 19 let později přicházející přiznání se ministra obrany Alexandra Vondry k nemanželskému dítěti, se kterým přišly exkluzivně jako první právě ParlamentníListy.cz, spustilo vlnu divokých spekulací a také Vondrou nezodpovězených otázek. Jednou z nich je i to, zda se Vondra ke svému hříchu mládí přiznal v bezpečnostním dotazníku pro Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Pokud tak totiž neučinil, porušil jednak zákon, protože tím mohl získat bezpečnostní prověrku nutnou pro výkon své politické funkce. Také se ale mohl stát vydíratelným pro cizí zpravodajské nebo politické služby.

Vondra může být bezpečnostním rizikem pro český stát, obává se expert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

ParlamentnímListům.cz to potvrdil bezpečnostní expert Jan Střelka. „Pokud pan Vondra své nemanželské dítě nepřiznal, znamená to, že se zveřejnění této skutečnosti velice obával, a že byl kvůli tomu ochoten porušit i zákon. V zákoně o ochraně utajovaných skutečností a bezpečnostní způsobilosti se v paragrafu o spolehlivosti jasně hovoří, že podmínku spolehlivosti splňuje fyzická osoba, u níž nebyla zjištěna negativní okolnost. Za negativní okolnost je považována veškerá činnost fyzické osoby proti zájmu České republiky, ale také uvedení nepravdivé informace nebo zamlčení informace rozhodné pro objektivní zjištění skutečného stavu věci při ověřování podmínek pro vydání dokladu. Spolehlivost posuzované osoby je negativně ovlivněna ve smyslu zákona také i jen pouhým nenahlášením změny údajů v žádosti o vydání bezpečnostní prověrky a také chování, ovlivnitelnost nebo nedůvěryhodnost fyzické osoby, která může vést ke zneužití výkonu citlivé činnosti," vysvětlil ParlamentnímListům.cz Střelka.

Jak redakci prozradila pod příslibem nezveřejnění své totožnosti jedna z pracovnic NBÚ, pro odmítnutí vydání osvědčení byť i jen pro stupeň Důvěrné přitom stačí, když dotyčný zamlčí, že byl vyšetřován pro nějaký trestný čin, i když pouze jako podezřelý a vše bylo nakonec odloženo ad acta.

Podle Střelky tedy nelze vyloučit, že kdo takto kvůli své kariéře poruší zákony vlastní země, nebude pracovat - byť nedobrovolně, pod vydíráním prozrazení tohoto svého pochybení- i ve prospěch cizí země. A tedy i proti zájmům své vlasti.

„V minulosti známe spoustu takových případů, kdy zpravodajské služby vydíraly cizí politiky, např. za dluhy, homosexualitu nebo jiné excesy. U nás měl tak údajně být vydírán sovětskou zpravodajskou službou mimo jiné komunistický prezident Antonín Novotný, protože za války v koncentračním táboře měl za sebe a své soudruhy posílat na smrt díky přístupu do evidencí vězňů jiné nešťastníky," řekl Střelka.

„Nabízí se také paralela s československým vyslancem v SSSR během 2. světové války Zdeňkem Fierlingerem. Historici o něm mluví jako o možném agentu NKVD, a shodují se na tom, že od určité doby vyslanec přestal fakticky v Moskvě vůči Stalinovi hájit výsostné zájmy své země. Dokonce odmítl podřídit se svému odvolání a zůstal v Moskvě. Ovšem na rozdíl od pana Vondry, který má modrou knížku a nikdy nebyl ani na vojně, je Fierlinger jedna z legend našich ruských legií z 1. světové války. Za svou statečnost na frontě byl opakovaně vyznamenán. V tom se oba od sebe diametrálně liší," zdůraznil Střelka ParlamentnímListům.cz.

Vše související s ministrem obrany Alexandrem Vondrou ČTĚTE ZDE


Vondrovo podivné mlčení ohrožuje kabinet

ParlamentníListy.cz se samozřejmě pokusily zjistit, zda ministr obrany Alexandr Vondra splnil svou zákonnou povinnost. Přes urgence odpovědí na otázky však Vondrův tiskový mluvčí Jan Pejšek poslal jen jednu jedinou krátkou větu: „Ministr obrany uvedl v bezpečnostním dotazníku výhradně pravdivé údaje."

Odmítl však umožnit redakci do svého bezpečnostního dotazníku nahlédnout. „Dost dobře nedokážu Vondrovo počínání pochopit. Pokud se, jak sám říká, nemá čeho bát, pokud mluvil ve všem pravdu, tak se přece nemá čeho obávat. Tímto svým záporným krokem vysílá on, verbální zastánce naprosté transparentnosti a otevřenosti, k voličům ODS velmi negativní signál. Opozice ho na tomto může kdykoliv grilovat, a zdiskreditovat tím nejen jeho, ale celou vládu," řekl ParlamentnímListům.cz mediální expert Jan Kutil.

Národní bezpečnostní úřad už vše sleduje

Tajemně - ovšem na rozdíl od Vondry zcela v souladu se zákonem - se zachoval vůči otázkám ParlamentníchListů.cz také NBÚ. „Národní bezpečnostní úřad není oprávněn, a tedy ani nemůže, sdělovat informace o bezpečnostním řízení a prověrce konkrétní osoby jiné osobě než účastníkovi bezpečnostního řízení, kterým je žadatel o vydání osvědčení fyzické osoby, a v rozsahu stanoveném zákonem č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, odpovědné osobě, které potvrzuje důvodnost žádosti- zpravidla zaměstnavatel žadatele - a kontrolnímu orgánu Poslanecké sněmovny Parlamentu, kterým je Stálá komise pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu," sdělil ParlamentnímListům.cz 1. náměstek ředitele NBÚ Jan Bechyně.

Podle něj jsou tyto informace obsaženy v bezpečnostním svazku a zákon stanoví, že údaje z něj je možné využívat pouze pro potřeby plnění úkolů podle tohoto zákona. „Jejich poskytnutím za jiným účelem a jiným osobám by Národní bezpečnostní úřad sám porušoval zákon," uvedl náměstek Bechyně. Podle něj není možné získat tyto informace ani podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Jedinou možností je tedy souhlas dotyčného s nahlédnutím do jím vlastnoručně vyplněného dotazníku. To ale ministr obrany a senátor Vondra odmítl.

Bechyně však nicméně zároveň ParlamentníListy.cz upozornil na zajímavou skutečnost: „Podle zákona č. 412/2005 Sb. musí osoba, která je držitelem platného osvědčení, splňovat podmínky pro jeho vydání po celou dobu jeho platnosti. Tuto skutečnost je povinen Národní bezpečnostní úřad prověřovat jak na základě vlastních informací, tak i na základě informací získaných od jiných subjektů, s nimiž Národní bezpečnostní úřad spolupracuje, i od právnických a fyzických osob. Je samozřejmé, že ověřování těchto informací se děje v úzké spolupráci s dalšími institucemi, zejména s bezpečnostními složkami. Obecně lze shrnout, že NBÚ samozřejmě věnuje vysokou pozornost všem informacím, které by mohly mít vliv na platnost vydaného osvědčení," naznačil nepřímo Bechyně, že Národní bezpečnostní úřad s informacemi, získanými a zveřejněnými ParlamentnímiListy.cz, může pracovat.

„Pokud na základě tohoto prověření dojdeme k závěru, že existuje důvodná pochybnost o tom, že držitel osvědčení i nadále splňuje podmínky pro jeho vydání, zahájíme řízení o zrušení jeho platnosti," dodal 1. náměstek Bechyně. Podle svých pravomocí pak NBÚ v případě, že držitel osvědčení už nadále nesplňuje některou z podmínek pro jeho vydání, platnost tohoto osvědčení zruší.

Vondra má přístup i k tajným materiálům NATO

ParlamentníListy.cz se rovněž pokusily zjistit, jakou prověrku - jejíž údaje tak úzkostlivě střeží před zástupci médií-  má ministr a senátor Vondra. Bohužel, ani tento údaj nebylo schopno ministerstvo přes opakované urgence po dobu skoro týdne dodat. Podle zdrojů ze samého resortu obrany má však Vondra možnost seznamovat se s údaji z druhé nejtajnější kategorie vůbec, tedy Tajné.

„Má T, ale on ho ke své práci nepotřebuje, protože jako ministr má k informacím přístup ze zákona. Nicméně má ještě certifikát NATO SECRET, a ten potřebuje k tomu, aby se mohl účastnit zasedání Severoatlantické rady. A pokud by to T neměl, tak mu NBÚ nemůže vystavit NATO SECRET," řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z obrany. „Takže pokud by mu to T sebrali, seberou mu i ten certifikát. Osobně si ale nedovedu představit ministra obrany, který se nemůže účastnit nejvyšších zasedání NATO," dodal zdroj, který si nepřál být jmenován.

„S takovýmto prověřením se může seznamovat s vysoce citlivými informacemi, majícími klíčový význam nejen pro bezpečnost České republiky, ale i celé Severoatlantické aliance. Vyzrazení informace zařazené do stupně Tajné neoprávněné osobě nebo zneužití může způsobit vážnou újmu zájmům České republiky," dodává bezpečnostní odborník Střelka.

Související: Vondra má problém. Nemanželské dítě se senátorkou ODS


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…