Vondra nepřímo Klausovi. Chápe dějiny jako major Zeman

27.08.2011 17:53

Interpretaci českých dějin v duchu seriálu o majoru Zemanovi odmítá ministr obrany Alexandr Vondra. Pro ParlamentníListy.cz to uvedl v reakci na odmítavý postoj prezidenta Václava Klause k vyznamenání bratrů Ctirada a Josefa Mašína. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pak v té souvislosti konstatoval, že prezident Klaus má vyvinutý instinkt pro většinový názor.

Vondra nepřímo Klausovi. Chápe dějiny jako major Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra a Jaromír Štětina

„Považuji to za něco naprosto mylného a chybného," uvedl Václav Klaus v rozhovoru pro deník Právo na dotaz, zda chápe vládu, která vyznamenala bratry Mašíny. „Je to podivný způsob uvažování, který se u nás zahnízdil. Ponechme Mašíny, jací jsou. Ponechme Mašínům styl života, který si zvolili. Ale není sebemenší důvod, abychom je vyznamenávali," míní Klaus.

Ten připomněl, že to neudělal ani jeho předchůdce Václav Havel. „Opakovaně jsem říkal, že to neudělám ani já. Ten fakt, že shodou okolností jsme v tomto zajedno, by také pro někoho mohl být jistá informace," doplnil Klaus.

Psali jsme:
Klaus se ostře vymezil vůči Nečasovi: Mašíny nevyznamenal ani Havel

Odmítám dějiny podle majora Zemana

S postojem Václava Klause nesouhlasí ministr obrany Alexandr Vondra, který u příležitosti pohřbu Ctirada Mašína oběma bratrům (Ctiradovi in memoriam) předal vyznamenání Zlatá lípa. „Tady se v názoru lišíme. Já odmítám interpretaci našich dějin v duchu seriálu o majoru Zemanovi. Komunistická totalita byla stejně zrůdná, jako nacismus. A odboj proti ní byl a je hodný úcty. Jejich vyznamenání je v mé odpovědnosti a stojím si za ním," prohlásil rezolutně pro ParlamentníListy.cz Vondra.

Klaus ví, jaký je většinový názor

Že se mu Klausův postoj nelíbí, dal najevo i ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Postoj k Mašínům, jak známo, rozděluje český národ. Jsou zastánci odbojového názoru, že jsme v roce 1938, 1948 a 1968 měli bojovat. A stoupenci řekněme ohebnějšího stanoviska. Pan prezident má velmi vyvinuty instinkt vnímání většinového názoru," uvedl pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg.

Připomeňme, že skupina Mašínů vedla podle svých slov v 50. letech ozbrojený boj s komunistickým režimem. Ovšem podle kritiků se dopouštěla vražd. Celou skupinu pak tvořili Václav Švéda, Zbyněk Janata a Ctibor Novák, kteří byli chyceni a popraveni.

Mašínové i další členové skupiny byli už v minulosti opakovaně navrženi na státní vyznamenání z rukou prezidenta Václava Havla i Václava Klause, ti však podobné návrhy nikdy nerealizovali.

Vše k tématu Bratři Mašínové čtěte ZDE
Mašíny a komunismus neznají, zato kritizují. Pedagog o mladých Češích
Syn oběti Mašínů: Lidé kvůli nim budou vracet vojenské medaile

Topolánek přišel s metálem první

Jako první z českých politiků vyznamenal Mašíny expremiér Mirek Topoánek. Ten svůj krok i nadále hájí. „Mašíni jsou otázka, kterou se mi podařilo rozvířit. Jsem na to v podstatě hrdý," řekl Právu Topolánek. „Ocenil jsem skupinu bratří Mašínů, aniž bych souhlasil s jejich činy. Protože v kontextu té třídní války byly pochopitelné," obhajuje svůj postoj Topolánek.

Podle něj bylo důležité vůbec otevřít diskusi, zda do třetího odboje kromě Václava Havla a Jana Palacha patří i ti, kteří s režimem bojovali se zbraní v ruce. „Mně takoví ti etici a mravokárci, kteří říkají, že zabíjet je vždy špatně, nechávají úplně chladným. Protože existují věci, kvůli kterým stojí za to zvednout zbraň," uzavírá Topolánek.

Dodejme, že vyznamenání Zlatá lípa, které Alexandr Vondra odvezl do USA je jedním z nejvyšších vyznamenání resortu obrany, které v roce 2008 zřídila ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Nečas: Ztrácíme hrdinu

Petr Nečas označil Ctirada a Josefa Mašína jako hrdiny. "Ministr obrany bude zároveň Ctirada, i Vás, vážený pane Mašíne, dekorovat nejvyšším oceněním rezortu obrany, Vyznamenáním Zlaté lípy. Stane se tak na výraz úcty ke statečnosti, s níž jste se spolu s bratrem komunistickému totalitnímu režimu postavili. Vy sami nejlépe víte, že život konce čtyřicátých a počátku padesátých let v tehdejším Československu nebyl životem, ale pouhým živořením v otroctví a nevolnictví. Lidé se rodí a na svět přicházejí jako svobodní lidé. A právě jako svobodní lidé mají právo proti zotročování svému i své vlasti bojovat. Vy jste to dokázali a z boje proti komunistické totalitě jste vyšli vítězně. I proto Vám patří čestné místo v novodobých dějinách naší země," uvedl premiér v kondolenčním dopise.

Celý kondolenční dopis Petra Nečase ZDE

"Jeho odchodem (Ctirada Mašína - pozn. red.) ztrácí Česká republika muže, jenž prokázaným hrdinstvím i pevnými mravními postoji může být příkladem naší současné společnosti," zdůraznil Nečas.

Dále čtěte:
Josef Mašín: Soudcům nevěřím. "Estébáky" Bohdalovou a Kanyzu očistili
Tady to skončí hodně špatně. Sestra Mašínů o Česku

Kubišová: Mašínové pro mě byli hrdinové
Havel byl jen loutka. A zabíjet jsme chtěli, přiznal Mašín před smrtí
Politolog Bureš: Mašínové nejsou hrdiny. Šlo jim o vlastní blaho, ne o vlast

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…