Vondra pozdravil vojáky v Afghánistánu: Jste naše elita, chválil je

05.09.2011 20:41

Ministr obrany Alexandr Vondra v pondělí navštívil v Afghánistánu zbrusu novou základnu českých vojáků ze 601. skupiny speciálních sil, kteří nyní působí v provincii Nangarhár nedaleko Dželálábádu. Informovalo o tom české ministerstvo obrany.

Vondra pozdravil vojáky v Afghánistánu: Jste naše elita, chválil je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

Ministr zahraničí přicestoval do Afgánistánu v sobotu. Spolu s ním vojáky navštíví také náčelník generálního štábu armádní generál Vlastimil Picek, ředitel Vojenského zpravodajství generálporučík Ondřej Páleník, velvyslanec v USA Petr Gandalovič a zástupci Poslanecké sněmovny.

„Jsem velmi rád, že jsem měl příležitost zde dnes být. Jsem mezi elitou české armády. Jsem hrdý na to, že nás zde reprezentují takto skvělí vojáci," uvedl Vondra. Dodává, že věří, že české jednotky zvládnou náročné operace se ctí.

Příslušníci 601. skupiny speciálních sil se do Afghánistánu začali stěhovat začátkem července. Ke konci měsíce už měli na účtě první operaci, kterých k dnešnímu dni uskutečnili již 48. Výstavba základny byla definitivně dokončena koncem srpna.

Psali jsme:
Vondra rozesmál baviče Novotného. Češi naposled bojovali na Bílé hoře 

Speciální jednotky trénují místní policii

Jednotka speciálních sil z Prostějova působí v Afghánistánu již po šesté, poprvé však pod přímým vedením mezinárodních sil ISAF. Předtím v Afghánistánu pracovali v rámci operace Trvalá svoboda, kterou vedly Spojené státy. Kromě speciálního průzkumu či úderných akcí mají příslušníci skupiny na starost také výcvik místních policejních jednotek. Trénovaní afghánští policisté mají pomoci dohlédnout v zemi na bezpečnost poté, co zemi v roce 2014 opustí spojenecká vojska.

Letos v Afghánistánu působí 720 českých vojáků, v příštích letech jich bude ubývat. Podle ministra Vondry by zemi měla ke konci roku opustit vrtulníková jednotka. Do konce roku 2012 by pak v Afghánistánu mělo působit o dvě stě vojáků méně než dnes.

Čtěte také:

 Vondra je v Afghánistánu. A s ním Gandalovič

Česko možná nabídne nepotřebné antonovy Afghánistánu nebo Iráku 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…