Všechno zpět! Babiš chce znovu začít jednat o vládě s ČSSD

12.04.2018 20:07

Hnutí ANO chce obnovit vyjednávání o společné vládě se sociálními demokraty. Rozhodly o tom na dnešním jednání předsednictvo a výbor hnutí. Výbor hnutí ANO ukládá vyjednávacímu týmu obnovit jednání s ČSSD, uvedl na twitteru předseda hnutí a premiér v demisi Andrej Babiš. Předchozí jednání s ANO minulý týden ukončila ČSSD. Místopředseda ČSSD Jiří Zimola čeká, že Babiš představí straně nástin nových podmínek, a pak se ČSSD rozhodne, zda se vrátí k jednání. Prezident Miloš Zeman doporučoval Babišovi, aby o vládě nyní jednal s SPD a KSČM, část zástupců ANO k tomu měla výhrady.

Všechno zpět! Babiš chce znovu začít jednat o vládě s ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovní interpelace na premiéra v demisi Andreje Babiše. Babiš často jakoby odpovídal na úplně jinou otázku

ANO po jednání vedení hnutí neuspořádalo avizovanou tiskovou konferenci. Představitelé ANO výsledky schůzky pouze stručně komentovali na odchodu. "Je třeba oddělit mediální výkřiky obou stran od skutečného jednání. Byť jsme jako vyjednávací tým udělali maximum pro dohodu, tak výbor, který je nejvyšším orgánem mezi sněmy, dospěl k názoru, že vidí prostor pro další jednání. Velmi brzy osloví pan Babiš pana předsedu (ČSSD Jana) Hamáčka," řekl novinářům místopředseda ANO Richard Brabec.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že vyjednavači hnutí nyní budou hledat ve Sněmovně další subjekty, které by tento projekt podpořily. Program je podle něj téměř hotový. "Platí, že vláda by měla do prázdnin být hotová," dodal Faltýnek. Podle člena vedení ANO, který si nepřál být jmenován, bylo jednání klidné. "Vzali jsme to pragmaticky," řekl ČTK.

"Předpokládám, že pan Babis představí ČSSD nástin nových podmínek a teprve poté se rozhodneme, zda se vrátíme k jednacímu stolu," napsal Zimola ČTK.

ČSSD zdůvodnila ukončení předchozího vyjednávání tím, že ANO nepřistoupilo na žádnou z variant společné vlády, která by vyloučila trestně stíhaného předsedu ANO Babiše v roli premiéra. Zástupci ANO uváděli, že ČSSD odmítla velkorysé návrhy hnutí, protože chtěla získat post ministra vnitra.

Představitelé sněmovní opozice se k obnovení jednání ANO a ČSSD vyjadřovali kriticky. "Pokud dnešní rozhodnutí hnutí ANO znamená obnovení možnosti, že Česko bude mít vládu s účastí/podporou komunistů, je to pouze krok z deště pod okap," prohlásil na twitteru například předseda ODS Petr Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…