Všechny tři banky v tendru na „sociální karty" zůstávají ve hře

06.09.2011 8:19

Hodnotící komise ministerstva práce a sociálních věcí kontrolovala formální stránku uchazečů o tendr na takzvané sociální karty. Prvním kolem všichni uchazeči prošli. „V tuto chvíli se jedná opravdu pouze o hodnocení formální stránky. K věcnému hodnocení dojde nejspíš v příštích dvou týdnech," řekla pro ParlamentníListy.cz zástupkyně tiskové mluvčí Táňa Švrčková.

Všechny tři banky v tendru na „sociální karty" zůstávají ve hře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Otevírání obálek výběrového řízení

Ministerstvo práce chce s vítězem tendru na zajištění a provoz sociálních karet, na které by se od příštího roku měly začít vyplácet sociální dávky, uzavřít smlouvu do konce září. V posledním letošním čtvrtletí by se pak měl testovat systém a technická stránka projektu.

Do soutěže se přihlásili a i po prvním kole zůstávají tři zájemci - Česká spořitelna, Komerční banka a společně ČSOB se svou divizí - Poštovní spořitelnou.

Sledujeme téma Sociální karta

Ministerstvo vybere vítěznou banku do 20. září

Podle podmínek soutěže má ministerstvo vybrat výherce do 20. září. Obálky s nabídkami otevřela hodnotící komise složená ze zástupců ministerstva v pondělí ve 13:00. „V rámci otevírání obálek se kontrolovala formální část, jestli je nabídka v českém jazyce, jestli jsou smlouvy kompletní, jestli jsou podepsané oprávněnými osobami," uvedl pro Českou televizi Šiška.



Komisi tvoří ministrovi náměstci kromě prvního, který byl zadavatelem soutěže, a tudíž by šlo o konflikt zájmu. Usednou v ní také vrchní ředitelé ministerstva a ředitel centrálního úřadu práce. Podklady připraví „tři odborné renomované subjekty" a ti také navrhnou pořadí, uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Se zavedením sociálních karet počítá reforma ministra Jaromíra Drábka z vládní TOP09. Plívová už dříve uvedla, že by tak měl resort ročně ušetřit miliardu a měl by mít lepší přehled o vyplácených dávkách a především o jejich využití.

Pro seniory a handicapované nebudou karty povinné

Podle podmínek soutěže by se s kartou měly dát dávky a příspěvky vybírat z příslušných bankomatů, mělo by se s ní dát platit u vybraných prodejců a možný by měl být dokonce převod peněz. Stát za vydání a provozování karet výherci platit nebude. Vítězná banka, která dostane smlouvu na 12 let, získá ale poplatky za „nadstandardní služby". Mezi ně patří třeba vybírání z bankomatů, zdarma by měl být u každé dávky jen jeden výběr.



Sledované budou především dávky v hmotné nouzi

Projekt sklidil kritiku, dokonce i v koalici, zejména od Věcí Veřejných . Diskutovalo se hlavně o tom, zda by používání karet mělo být povinné. Vlnu odporu vyvolala v poslední době zpráva, že by kartu měli mít i senioři a nově by si s ní měli chodit pro důchody jen do bankomatů. Přes exaktní vyjádření ministra Drábka to ale podle Plívové ministerstvo nikdy neplánovalo. Karta by měla sloužit jako identifikační průkaz příjemce dávek. Nahradit by měla také nynější průkazky pro postižené.

Podle návrhů změn v zákoně, které padly v dolní komoře, by ji lidé mohli k platbám a výběru peněz používat jen dobrovolně. Ministerstvo vyhlásilo tendr koncem června. Zájemci se měli hlásit původně do 19. srpna, termín se ale posunul do konce srpna. Zmírnit se podle některých médií měly i některé podmínky. Do konce září by veřejnost měla znát vítěze tohoto tendru.

Psali jsme:
O sociální kartu mají zájem tři banky. Pro stát nic výhodného

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rzk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…