Vyhozený ministr Dobeš: Poslal jsem Peake SMSku. A ona na to...

12.12.2012 13:51

Odchod Pavla Dobeše z funkce ministra dopravy odstartoval změny, které nespočívají jen v personálním střídání na vládních postech. Na spadnutí jsou výměny resortů mezi ODS a LIDEM, ale plánuje se také spojování dvou do jednoho superúřadu. Záměr sloučit resort, který rok a půl řídil, s ministerstvem průmyslu považuje za nešťastný, pokud se příprav nezúčastní opozice.

Vyhozený ministr Dobeš: Poslal jsem Peake SMSku. A ona na to...
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Pavel Dobeš

Už ve chvíli, kdy Pavel Dobeš začátkem prosince opouštěl křeslo ministra dopravy, se naplno diskutovalo o tom, že tento resort nejmenší koaliční straně LIDEM nezůstane. Nyní vše opravdu směřuje k tomu, že ho bude řídit ODS, jmenovitě dosavadní předseda jejího poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura, a že se doprava výhledově sloučí s ministerstvem průmyslu a obchodu pod vedením Martina Kuby.

„Takové slučování do jednoho ministerstva hospodářství by bylo vhodné, pokud by se začalo realizovat hned na začátku čtyřletého funkčního období. Protože bude trvat minimálně rok a půl, tak je nezbytné, aby se tak dělo za spolupráce s opozičními partnery. V opačném případě by se mohlo stát, že sociální demokracie či jiná strana, která se může v budoucnu podílet na vládnutí, vyhlásí, že první, co udělá, pokud uspěje ve volbách, bude znovurozdělení ministerstva,“ říká pro ParlamentníListy.cz Pavel Dobeš.

Bez účasti ČSSD by šlo možná o ztracený rok práce

Připomíná, že něco podobného už ČSSD učinila ústy Vladimíra Špidly, který ohlásil, že v případě volebního vítězství sociální demokracie zruší druhý pilíř tzv. důchodové reformy. „Jde o velmi náročný proces a nedokážu si představit, že pak někdo na konci řekne: ´Nám se to takhle nelíbí, vrátíme to zase všechno zpátky.´ To jsou tisíce podzákonných norem, vyhlášek, nařízení,“ vysvětluje Pavel Dobeš, proč je nutné, aby na sloučení panovala shoda mezi koalicí a opozicí.

V tom případě by se jednalo o logický krok, s nímž mají zkušenosti v sousedních státech. Na Slovensku má ministerstvo hospodářství ještě širší záběr, než se plánuje u nás, s Německem bychom měli podobný model. „Jde o krok, který je v Evropě známý, a určitě pomůže i proexportně orientované zemi, jakou Česká republika je,“ míní Pavel Dobeš.

Od sloučení resortů závratné úspory nečekejme

Zároveň ale exministr dopravy upozorňuje, že superúřad bude velice složité řídit a není si jist ani úsporami, které zastánci slučování slibují. „Pokud se vede debata o ušetření v jednotlivých agendách, tak tomu musí předcházet detailnější analýza, nicméně já v nich konkrétní úspory nevidím. Těch společných agend mezi ministerstvem dopravy a ministerstvem průmyslu a obchodu zase tolik není,“ chladí Pavel Dobeš předčasný optimismus.

O své budoucnosti v politice ani ve straně LIDEM zatím jasno nemá a příležitost vyříkat si s Karolínou Peake to, jak usilovala o jeho odvolání, zatím nedostal. „I po tom, co jsem odstoupil, tak jsem poslal děkovnou sms našim poslancům včetně Karolíny Peake, ta mi do této chvíle neodpověděla. Ale abych jen neříkal, že není ochota ke komunikaci. Poslanec Viktor Paggio se snaží dohodnout schůzku mezi námi třemi a podle poslední informace by se měla uskutečnit začátkem příštího týdne. Já se té schůzce nebráním,“ konstatuje Pavel Dobeš.

Po schůzce s Peake se rozhodne jak dál

Teprve pak se rozhodne co dál. „Budu rád, když se budu moci s paní předsedkyní setkat, abych se zeptal na některé otázky, které mi zatím nebyly zodpovězeny. Nechtěl bych teď předbíhat, proto si chci s vyjádřením počkat až po tom setkání. Jakmile proběhne, budu moci říct víc. Ale považuji za trochu nešťastné, abychom tři týdny hledali termín, kdy se můžeme vidět. Pokud by to mělo být takhle, tak to nemá smysl,“ podotýká bývalý ministr dopravy.

Už takhle málo početná strana LIDEM se vlivem událostí posledních několika týdnů začala dělit na několik frakcí. „Zaznamenal jsem i v poslaneckém klubu negativní ohlasy na to, že jsme si toho víc vyřizovali přes média, než abychom si to řekli u stolu. A ke všemu se čerstvě zvolené předsednictvo na svém prvním zasedání ještě vymezí tvrdě vůči členům vlády bez nějaké detailní komunikace s poslaneckým klubem. Pak se nelze divit, že s tím někteří nesouhlasí. Chápu to a také s tím nesouhlasím,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Pavel Dobeš.

Autoritářství nebylo odůvodněné ve VV ani v LIDEM

Podobně jako nyní v LIDEM se setkal s autoritářským jednáním i ve Věcech veřejných, které ho do čela resortu dopravy nominovaly. „V LIDEM je problém dán tím, že strana nemá základ na místní nebo krajské úrovni, z níž by vzešli lidé do vedení, čímž by měli výrazně větší legitimitu. Ta je takhle strašně malá, vždyť ta skupina, zatím ještě ne klub, se skládá i z lidí, kteří nejsou členy LIDEM. Z toho důvodu se i předsednictvo musí chovat jinak a komunikovat,“ líčí exministr problém autoritářského systému.

Je to úplně stejné při pohledu na problematiku Věcí veřejných a komunikaci s Vítem Bártou. „Vít Bárta neměl ve straně demokratickou legitimitu, nebyl předsedou strany. Tím byl Radek John. On svým jménem dostal stranu do sněmovny a od legitimity poslanců se odvíjela legitimita členů vlády. Tohle podle mě Bárta a Peake nepochopili. Pokud by to byli oni, kdo by byli lídry kandidátky a dostali do sněmovny skupinu lidí, tak ten způsob komunikace může být i více autoritářský. Ale to jejich případ není,“ upozorňuje Pavel Dobeš.

Nikdo nemohl na ministerstvu očekávat bílého koně

Spolupráce s Vítem Bártou si v minulosti vážil, ale jako ministr s ním měl hodně sporů, když si musel stát za svým, že odpovědnost za práci v čele resortu je na něm. „Pokud to druhá strana nerespektuje, tak nezbývá, než se z takové situace vymanit. Nikdo přece nemůže myslet vážně, že by na ministerstvu dopravy nebo jakémkoli jiném ministerstvu seděl nějaký bílý kůň, který vykonává pokyny nějakého muže či ženy v pozadí. To jsem deklaroval a na tom jsem nic nezměnil,“ dává Pavel Dobeš najevo, že se nenechal řídit Bártou ani Peake.

Karolínu Peake provázejí před nástupem do čela resortu obrovské pochybnosti, zda novou funkci zvládne. „Přiznám se, že při pohledu na tým, který jsem viděl na úrovni Legislativní rady vlády, tak nejsem přesvědčen o tom, že bude schopen agendu resortu obrany splnit, pokud by tam přešel. Ale jestli přijde jiný tým, nebo se paní Peake obklopí lidmi, kteří na obraně momentálně jsou, tak si myslím, že se to zvládnout asi dá. Dopředu ji odsuzovat k nezdaru nelze,“ nevylučuje Pavel Dobeš, že nová mise Karolíny Peake může být úspěšná.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE .

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…