Vztek a zmar! Podnikatelka žádala pomoc u Fischera a dopadla zle

14.08.2013 20:45

Skandál a diletantství Fischerových úředníků. Tak hodnotí svou zkušenost s Ministerstvem financí podnikatelka Jana Václavíková ze Vsetína, která se snaží několik let přimět český stát, aby jí pomohl ochránit její investici v Rakousku. Tamní úřady svým nezákonným rozhodnutím v podstatě vyvlastnily její penzion pod ledovcem, a tím porušily mezistátní smlouvu o ochraně investic. Po českém ministerstvu, které se však necítí povinno řešit její kauzu arbitráží, navíc nyní žádá odškodné. Mezitím už jedná i na rezortu zahraničí.

Vztek a zmar! Podnikatelka žádala pomoc u Fischera a dopadla zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pojďte se s námi podívat do zákulisí před prezidentskou superdebatou

Kauzu Jany Václavíkové, o které již ParlamentníListy.cz informovaly, prohlásilo několik právníků za těžký případ kriminalizace a okradení české podnikatelky Rakouskem. Její advokáti chtěli od ministerstva vyvolání přátelského jednání o jejím odškodnění za neposkytnutí ochrany při odebrání jejího majetku. Ztrátou penzionu v Groebmingu, která začala omezením přístupu k její nemovitosti, došlo k celkové likvidaci její živnostenské činnosti. Žena ze Vsetína měla v srpnu domluvenou osobní schůzku se šéfem ministerského oddělení mezinárodní ochrany investic a zahraničních pohledávek Radkem Šnáblem. Měli probrat konkrétní kroky arbitráže s Rakouskem. S podnikatelkou do Prahy přes 330 kilometrů jeli dokonce dva právníci.

Nechal je jet přes celou republiku a pak se zapřel?

Podnikatelka od Fischerových úředníků očekávala domluvu na zorganizování předarbitrážního jednání, nabídku smíru Rakousku. Místo očekávané pomoci však v hlavním městě zažila obrovské zklamání a vztek. Vedoucí mezinárodního oddělení Radek Šnábl v domluvený čas na schůzku nepřišel a delegace nechtěla jednat s nikým jiným.

Zpětně nad svou nepřítomností projevil lítost. „Nominoval jsem nejlepšího zástupce, Marii Talašovou, která má dlouholeté zkušenosti v oblasti ochrany zahraničních investic,“ tvrdí. „Paní Talašová mi řekla, že je na ministerstvu teprve dva měsíce,“ oponuje pro ParlamentníListy.cz Jana Václavíková, proč jí a jejímu doprovodu nepřipadalo adekvátní jednat s dotyčnou dámou, která se ještě navíc na vše zděšeně tázala ochranky. Podnikatelka měla spíše pocit, že ji úředník prostě neměl v úmyslu vůbec přijmout. „Podle mě před námi pan Šnábl utekl, protože ještě nikdy nedělal arbitráž. Řekli nám, že má jiné jednání a nesetká se s námi. Nedovedeme si představit důležitější jednání než to, na které jedeme 320 kilometrů, ohlášení a pozvaní předem. Další jednání mohl jistě učinit v době od 8 do 16 hodin, neboť na šestnáctou jsme byli pozváni my. Nebral telefon, neodpovídal na SMS zoufalé paní Talašové. Na sekretariátu ministra nebyl nikdo přítomen a přímo na ministra číslo nikdo neměl,“ popsala situaci, která se stala na ministerské půdě, podnikatelčin právník Josef Červinka. Připomněl rovněž, že na recepci odmítli vpustit na jednání zástupce masmédií kvůli jakémusi vnitřnímu předpisu. Jeho znění však úřednice Talašová odmítla ukázat. Jana Václavíková ji prý alespoň přiměla o návštěvě sepsat zápis, což dotyčná učinila ručně na papír z bloku, ale následně odmítla podepsat i předat.

Zavařila to všem podnikavcům?

Radek Šnábl na konkrétní dotaz ParlamentníchListů.cz o den později reagoval jinou verzí. „Paní Václavíkovou jsem nepřijal, neboť jsem si v deset dopoledne poranil kotník a vůbec jsem tedy v pondělí nebyl schopen dojet do kanceláře. Nicméně právní tým, který měl nastudovaný spis, ji normálně přijal,“ řekl. Úředníci navíc nejsou přesvědčeni, že má žena od státu na nějakou pomoc nárok. Šnábl ParlamentnímListům.cz uvedl, že stejně její případ nemůže rezort financí řešit, protože řeší spory zahájené proti ČR a nikoliv proti jiným státům. „Ministerstvo financí koordinuje a řeší spory z titulu smluv o podpoře a ochraně investic, kde je stranou sporu Česká republika. Ale nemůže zasahovat do sporu českých investorů s cizími státy,“ tvrdí.

Janě Václavíkové prý přesto nad rámec svých povinností nabídli odbornou právní konzultaci ohledně dalšího možného postupu v jejím sporu, včetně konzultace minulých právních kroků, které mohly její problémy způsobit.Po této zkušenosti je ovšem otázkou, jestli vůbec někdy v budoucnu ještě nabízet českým investorům nějakou pomoc,“ shrnul svůj dojem z jednání podnikatelky na ministerstvu Radek Šnábl.

Žena žádá od Fischera odškodné i souhru proti Rakousku

Ministra financí se pokusila Jana Václavíková požádat rovněž o osobní setkání. Ten ovšem nereagoval. Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda ženu přijme nebo zda bude incident řešit se svými podřízenými, rovněž neodpověděl. Vyjádřil se však tiskový referent ministerstva Michal Žurovec. V jeho odpovědi bylo zdůrazněno, že pro paní Václavíkovou je to sice velmi nepříjemná situace, Ministerstvo financí jí ale podle kompetenčního zákona v tomto jejím soukromém sporu nemůže už nijak pomoci. „Nikoli. Ministerstvo má povinnost nařídit arbitráž oficiálně za Českou republiku. Žádám ministra Fischera opět, neboť na předešlou žádost jsem nedostala odpověď, o oficiální výzvu Rakousku ke smírčímu jednání před arbitráží,“ stojí si za svým Václavíková, která za zmařené jednání se šéfem ministerského oddělení požaduje proplatit šest tisíc korun za cestovné a náhradu advokátní odměny dvakrát deset tisíc. „Jde tu o škodu třicet milionů korun,“ zdůrazňuje vážnost svého případu.

Očekává, že ministr financí vyzve Rakousko na smírčí jednání v Brně v budově veřejného ochránce práv dne 23. srpna ve 13 hodin, a to za přítomnosti médií. Kromě toho požaduje i proplacení pronájmu místnosti v Brně v budově veřejného ochránce práv. „Žádám tlumočníka se znalostí soudní problematiky. Pronájem místnosti žádám uhradit státem pro neochránění mé investice v Rakousku, tedy mého penzionu pro 45 osob pod ledovcem Dachstein,“ podotýká ke smírčímu jednání, pro které má podle ní ministerstvo zaslat rakouskému státu oficiální nótu. „Je to poslední šance Rakousku, našemu sousedu, aby se ctí a bez šrámů uznalo své zásadní rozsáhlé chyby a napravilo je. Nevyužije-li Rakousko tuto možnost, pak při arbitrážním jednání utrpí nejen velkou ekonomickou škodu odlivem českých turistů například do blízkých Dolomit, ale především utrpí na poli Evropské unie jako země, která se neumí chovat slušně k turistům a k podnikatelům z České republiky, kriminalizuje je, okrádá a ještě to ani neuzná a nemá chuť včas napravit,“ je přesvědčena podnikatelka Václavíková.

Na řadě je Kohoutův rezort

Odhodlaná podnikatelka paralelně pracuje i na dalších cestách, které mají vést k jejímu zadostiučinění ve věci rakouského penzionu a nastolení lepších pořádků pro další české investory v zahraničí. Svého chce docílit i prostřednictvím Ministerstva zahraničních věcí, které se na ni vykašlalo v době ministrování Karla Schwarzenberga. „Nyní mi přišlo pozvání na schůzku na ministerstvu na 15. srpna ve 14.30 hodin,“ prozradila ParlamentnímListům.cz.

Přijme ji vrchní ředitelka sekce právní a konzulární Jana Reinišová. „Očekávám přednostní projednání své stížnosti v národním zájmu u Evropského soudu. Věřím, že u soudu se snad začne konečně pracovat. Je potřeba, aby čeští podnikatelé byli chráněni stejně jako jsou rakouští a další,“ uzavírá Jana Václavíková, která si obrat k lepšímu slibuje i proto, že funkce soudkyně u Evropského soudu za naši zemi je opětovně obsazena Irenou Pelikánovou, která má dlouholeté zkušenosti s touto prací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…