Za zveřejněním kauzy Vondra nestojím, hájí se Kalousek

27.01.2011 14:26

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) se na podivnou zakázku pro firmu Promopro přišlo v souvislosti se zákonem o praní špinavých peněz. Kauza je podle šéfa státní kasy velmi závažná a musí být důkladně vyšetřena a objasněna. Padni komu padni.

Za zveřejněním kauzy Vondra nestojím, hájí se Kalousek

Okolo šéfa obrany Alexandra Vondry (ODS) začíná být horko. Hloubkový audit provedený ministerstvem financí totiž podle  deníku Právo zjistil, že se sekce, kterou v době předsednictví EU řídil, dopustila protiprávního jednání.

A to ve chvíli, kdy bez výběrového řízení "přiklepla" nejdražší zakázku soukromé firmě Promopro. Ta si za ni místo původně avizovaných 85 milionů nakonec vyfakturovala 766 milionů.

Sledujeme kauzu Vondra

Pozadí celého případu ParlamentnímListům.cz objasnil původce auditu, šéf financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Absolutně popírám nařčení, že stojím za zveřejněním této kauzy," ohradil se Kalousek pro ParlamentníListy.cz proti některým mediálním spekulacím.

Pral Vondra špinavé peníze?

Vysvětlil ale také genezi celého auditu vládní sekce pro předsednictví EU. "Finančně-analytický útvar ministerstva financí několik měsíců šetřil příslušné záležitosti na základě oznámení, které podala osoba povinná - to mohla být banka, pojišťovna apod. - na základě zákona o praní špinavých peněz." Kontrola podle Kalouska ale stále ještě v rámci auditu na Úřadu vlády probíhá.

"Mohu jen potvrdit, že finančně-politický útvar v minulém týdnu podal k příslušné věci trestní oznámení, protože má tuto zákonnou povinnost," dodal Kalousek. "Kauza je natolik závažná, že musí být důkladně vyšetřena - padni, komu padni," uzavřel s tím, že její důsledky zatím nechce předjímat.

Více:
John doufá, že v kauze Vondra nebudou unikat data ze spisu

Kníže by byl zklamán

K Vondrovu obvinění se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil ale také šéf zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), který jej velmi úzce zná zejména z disentu. "Pokud by se prokázalo, že do toho byl zapojen, byl bych velice zklamán," sdělil pro server ParlamentníListy.cz kníže s tím, že Vondru zná několik let a nedovede si představit, že by podobného jednání byl schopen.

Premiéra Petra Nečase (ODS), jehož pomyslným vládním koněm je právě Vondra, ale kauza podle Schwarzenberga neohrozí. Pokud ano, dotkla by se ale prý i jeho.

Schwarzenberg ani Nečas to neřešili

"Když se to dělo, tak jsme ve vládě byli já i Nečas, o takovéhle věci jsme se nestarali," prohlásil šéf diplomacie s tím, že pokud by se prokázalo, že se Vondra na podivném zadání zakázky podílel, vládě by to rozhodně neprospělo. "To je jasný jako facka," komentoval důsledky lakonicky kníže.

K podezření z pochybného zadání zakázky se v České televizi vyjádřil také  sám premiér Petr Nečas (ODS). "Tyto věci nespadaly pod pana místopředsedu, vytváří se jen oslí můstek," ohradil se proti Vondrově obvinění Nečas s tím, že ekonomický úsek spadal ve vládní sekci pro předsednictví přímo pod vedoucího úřadu vlády. 

Je to skandál, Vondra musí pryč, volá Rath

Opozice ale zastává opačný názor. "Jde o naprostý skandál. Je to školní případ korupce hrůzného rozsahu. Vondra musí odejít, jinak svojí přítomností totálně zdiskredituje vládu, které k tomu už mnoho nechybí," sdělil ParlamentnímListům.cz středočeský hejtman David Rath.

Vondrova sekce třičtvrtěmiliardovou zakázku bez veřejné soutěže "přidělila" firmě Promopro.  Jako důvod automatického přidělení zakázky sekce uváděla skutečnost, že právě Promopro má v oblasti požadovaných služeb exkluzívní postavení a jiné firmy  by je nebyly schopny zajistit. To se však nijak neprokázalo.

Více čtěte:

Rath má jasno. Je to skandál, Vondra musí odstoupit
Kalousek poslal na Vondru kontrolu. Měl dát firmě zakázku za 766 milionů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…