Začne oficiální jednání ODS, TOP 09 a VV o možné vládě

02.06.2010 8:29

V Poslanecké sněmovně dopoledne začne první třístranné jednání vyjednávacích týmů ODS, TOP 09 a Věcí veřejných o budoucí středopravé vládě. Rozprava se bude vést hlavně o programových otázkách.

Začne oficiální jednání ODS, TOP 09 a VV o možné vládě

Zástupci stran, které mají zájem na projektu vlády "rozpočtové zodpovědnosti a boje s korupcí", se v minulých dnech scházeli separátně ve dvojicích. Středeční jednání v prostorách poslaneckého klubu ODS je první společnou schůzkou.

Věci veřejné v úterý daly jasně najevo, že pokud nedokážou prosadit své priority, do vlády nepůjdou a budou za jasně daných podmínek raději tolerovat menšinovou vládu ODS a TOP 09. Jenže to nechce ODS. Lídr občanských demokratů Petr Nečas se proto snaží dosáhnout dohody o tříčlenné koalici, která by ve sněmovně disponovala pohodlnou většinou 118 hlasů.

Porovnají programové priority

Vyjednavači  budou hovořit především o sedmi okruzích programových priorit, tedy o otázkách veřejných rozpočtů, podnikání, zdravotnictví, práva a boje s korupcí, zahraniční politiky a obrany, školství a vědy a životního prostředí a zemědělství.
    

Zatímco v některých oblastech bude zřejmě nalezena rychlá shoda, jinde, třeba v otázce zdravotní reformy, podoby protikorupčního boje či u ekologické problematiky, existují mezi stranami "třecí plochy". O tematických okruzích mají začít vyjednávat i týmy stranických expertů. 

Kdo bude vyjednávat?

Na jednání vedení stran bude ODS zastupovat lídr Petr Nečas spolu s prvním místopředsedou Davidem Vodrážkou a šéfem poslanců ODS v minulé směnovně Petrem Tluchořem. Za TOP 09 přijdou vyjednávat předseda Karel Schwarzenberg, první místopředseda Miroslav Kalousek lídr zpřízněného hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

Věci veřejné mají reprezentovat předseda Radek John, programová ředitelka Kristýna Kočí a muž bez funkce, ale s vlivem ve straně, mecenáš VV Vít Bárta.

Více: Petr Hájek: Kromě jasnovidců nemohl nikdo výsledek tipovat

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…