Zahradil z ODS: Ať Schwarzenberg odstoupí. Je to špatný ministr

03.02.2012 19:38

Europoslanec ODS Jan Zahradil uvedl pro HN, že ministr zahraničí Karel Schwarzenberg svou funkci nevykonává dobře. Po výrocích premiéra a prezidenta jde o třetí podobné vyjádření na adresu šéfa české diplomacie. Podle politologa Zdeňka Zbořila je to jen tradiční dráždění a rozpad koalice nehrozí, i když politici už ztratili míru, jak se jeden ke druhému chovat.

Zahradil z ODS: Ať Schwarzenberg odstoupí. Je to špatný ministr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil na konferenci Vize 2020

Jak červený hadr na býka působí ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na většinu politiků ODS. Kritikou na jeho adresu nešetří ani europoslanec Jan Zahradil. „Já bych byl nejraději, kdyby pan Karel Schwarzenberg nebyl ministrem vůbec. Tu funkci nedělá dobře. Nemám na mysli politické názory, ale způsob řízení úřadu. Už je to asi nad jeho síly,“ prohlásil Zahradil v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Přidal se tak k premiéru Petru Nečasovi a prezidentu Václavu Klausovi, jimž nebyla po chuti ostrá kritika předsedy vlády, s níž přišel Schwarzenberg po pondělním Nečasově rozhodnutí, aby se ČR nepřipojila ke smlouvě o evropské unii. „Bylo v pořádku, že se premiér ostře ohradil, pan Schwarzenberg už takovou reakci potřeboval jako sůl. Bylo potřeba ho umravnit a vrátit do rozumných kolejí,“ pochválil Zahradil razanci předsedy ODS.

Předseda TOP 09 se vrátí ze zahraničí až v neděli

V médiích se uprostřed týdne objevila informace, že ministr zkrátí o tři dny svou zahraniční cestu do Izraele a vrátí se, aby vzniklou situaci projednal. Ve skutečnosti však byla jeho návštěva Izraele plánována jen na tři dny od úterý do čtvrtka. Od pátku do neděle bude šéf české diplomacie pobývat u našich západních sousedů. „V České republice bude v neděli,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz mluvčí ministerstva Vít Kolář.

„Cesta pana ministra Schwarzenberga na bezpečnostní konferenci v Mnichově je dlouhodobě připravovaná akce, které se zúčastní množství významných hostů z celého světa. Nemáme k dispozici žádné informace o tom, že by se schválený plán cesty měnil,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Karel Šrol, zástupce ředitele tiskového odboru ministerstva zahraničních věcí.

Při rozpadu koalice by měl Schwarzenberg volné ruce k cestě na Hrad

Až poté bude tedy možné v koalici jednat, jak dál. „Nastartováno mají na rozkol a na rozpad, což dávám do souvislosti i s tím, že se jim to hodí. Schwarzenberg by měl volné ruce ke startu na prezidentskou funkci, Kalousek třeba na nějaké nové jednání se Sobotkovou ČSSD,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

„Pokud ta věc má ještě nějakou logiku, pokud se skutečně všichni nezbláznili, tak bych řekl skoro jednoznačně, že si Schwarzenberg klade podmínky, o kterých předpokládá, že se mu dostane podpory dokonce i ze zahraničí, ale v koalici narazí. Ale jestli Scharzenberg odejde, tak si nedokážu představit, že by TOP 09 zůstávala v koalici,“ podotýká Zbořil.

Půjde jen o šarvátku, kterou vládní strany zase překonají

Podle politologa by to za normálních okolností bylo na demisi ministra, nebo premiéra, a na rozpad koalice. Navíc když je tam vyjádřen tak pregnantně zájem prezidenta Klause. „Ale protože jsme si zvykli jak od Schwarzenberga, tak od druhých politiků na super silná slova, dokonce i na nechození do vlády kvůli Bátorovi, tak si myslím, že to je jenom šarvátka a že to zase překonají,“ myslí si Zbořil.

„Je to tradiční dráždění, ale ztratili míru. Už si řekli tolik slov a pořád zvyšují intenzitu svých nadávek. Už nerozlišují mezi tím, co je slušné a co neslušné, nebo kdy se má odcházet z vlády. Oni se asi takhle mezi sebou baví, že si nadávají. Ale jsou to jednoduché počty. Když tam mohou sedět s takovými pitomci jako jsou Věci veřejné, tak už tam vydrží s kdekým. Zřejmě mají všichni silné žaludky,“ pozastavuje se Zbořil nad tím, že se politici mohou urážet a pak vedle sebe ve vládě klidně sedět.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…