Zahraniční pozorovatel k vydání Nečase: Ví se, že je u vás obrovská korupce

08.07.2013 14:31

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan v pondělí požádal předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) o vyslovení souhlasu sněmovny k vydání odstupujícího předsedy vlády a poslance Petra Nečase (ODS) kvůli zahájení trestního stíhání. Co si o tom myslí francouzský novinář?

Zahraniční pozorovatel k vydání Nečase: Ví se, že je u vás obrovská korupce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-premiér Petr Nečas

„Ten vývoj se dal očekávat, po těch zatčeních a výsleších se k tomu schylovalo. Ale uvidíme, k čemu to nakonec dospěje, zda vůbec bude třeba s Petrem Nečasem soud. Ta kvalifikace toho, kvůli čemu jsou zadrženi ti lidé z jeho okolí, je dle mého totiž dost křehká,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Fabrice Martin Plichta, dopisovatel Le Monde. Jak dodal, samozřejmě to nepůsobí směrem k zahraničí dobře a vrhá to vše stín na českou politickou scénu.

Vše k žádosti o vydání Petra Nečase najdete ZDE

Česko a nepředvídatelnost

„Ovšem na druhou stranu ve Francii i jinde jsme ohledně České republiky připraveni už na všechno možné. Ví se, že je tady obrovská korupce na všech úrovních – od těch nejvyšších politických pater, po ta nejnižší, někde na malých vískách. Myslím, že ta připravenost na to, očekávat od Česka nepředvídatelné chování, začala už v dobách, kdy při evropském předsednictví ČR padla vláda Mirka Topolánka,“ poznamenal dále Plichta.

Podle něj je situace, která v Česku zavládla – a to nejen tím, z čeho jsou politici obviněni, ale i rozsahem toho, kolik osob do ní může být zapojeno, velmi ojedinělá. „I u nás ve Francii došlo k nepříjemným událostem a politickým rozhodnutím, které vedly k pádu vlády. Tehdy se jednalo o nakažené krevní deriváty, za které musel někdo přijmout zodpovědnost – tedy i politickou. Ovšem s tím, že tady mimo jiné například ředitelka odboru premiéra, tedy úřednice, úkoluje zpravodajce, aby někoho sledovali, se to nedá srovnávat,“ připomněl Fabrice Plichta.

Zůstane-li vláda "kočkopes", nebude mít ve světě kredit

Podle něj čeká teď české občany nelehký úkol - vybrat si politiky, kteří by takové věci již nedělali. „Já vím, je prázdninový čas, takže se to asi moc lidem nehodí, se tím zabývat, ale při této vládní krizi jsou předčasné volby jediným řešením. Řešením, ke kterému se uchylují v případě krizí všechny demokratické země. Pokud by totiž zůstal ten ‚kočkopes' (vláda úředníků), který sestavuje nyní Jiří Rusnok na popud Zemana, v cizině by taková vláda příliš velký kredit neměla,“ pokračoval Plichta.

Na otázku, zda mají ještě Češi očekávat nějaká překvapení, pak odpověděl francouzský novinář: „Překvapením by asi bylo to, kdyby ta vláda odborníků v té agonii dostala nakonec od poslanců důvěru. Stát se může už všechno, ale za překvapení bych toto přece jen pokládal,“ uzavřel Fabrice Martin Plichta svůj pohled na aktuální vysokou českou politiku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…