Zákaz komunistů: Tolik dostane zaplaceno syn disidenta

07.09.2011 7:26

Návrh na rozpuštění KSČM. Posudek komise ministerstva vnitra pod vedením advokáta Karla Bačkovského jej nedoporučil. Ani stávající ministr vnitra Kubice se netvářil příliš nadšeně, když mu bylo zadáno, aby navzdory doporučení jeho ministerstvo návrh dopracovalo. Přesto se tento návrh možná už na podzim objeví před Nejvyšším správním soudem.

Zákaz komunistů: Tolik dostane zaplaceno syn disidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip v rámci volební kampaně

Podle politologa Jiřího Pehe už není ani žádoucí, ani smysluplné zakazovat KSČM po jedenadvacetileté existenci v rámci demokratického systému.

Návrh byl iniciován Senátem a dlouhou dobu ležel na Úřadu vlády, ještě v dobách, kdy ve Strakově akademie sídlil Topolánkův kabinet. Ten se však k posouzení návrhu neměl, stejně tak se k němu nehlásil ani kabinet Jana Fischera. Až teprve ministr vnitra Nečasovy vlády Radek John se obrátil na advokáta Karla Bačkovského, který stojí za úspěšným rozpuštěním bývalé Dělnické strany, aby vypracoval se svou komisí analýzu senátního usnesení.

Analýza dopadla v neprospěch senátního usnesení. Přesto vláda přiměla ministra Jana Kubiceho, aby nechal sestavit další tým, který už bude vypracovávat právní posudky k návrhu na pozastavení činnosti KSČM. „MV zadalo práci na posudcích ohledně návrhu na pozastavení činnosti KSČM advokátu Pavlu Uhlovi a soudnímu znalci na extremismus Ivu Svobodovi," upřesňuje osazenstvo nového týmu pro ParlamentníListy.cz Denisa Čermáková z ministerstva vnitra.
Právník a politolog Pavel Uhl je synem disidenta a levicového novináře Petra Uhla. Ten byl jako aktivista a později signatář Charty 77 v letech 1969-1973 a 1979-1984 vězněn. V současnosti pracuje v deníku Právo.


Rozpuštění komunistů vyjde stát levně

Podle ní dosud celá anabáze kolem možného zákazu KSČM nepřišla český stát příliš draho: „Panu Uhlovi bude za jeho práci zaplaceno asi 40 tisíc korun, panu Svobodovi asi 15 tisíc korun. Co se týče zpracování analýzy, která nedoporučovala podání návrhu týkajícího se KSČM k Nejvyššímu správnímu soudu, tak na té pracovali zaměstnanci ministerstva vnitra v rámci své pracovní náplně."

Podle Čermákové mají být posudky odborníků hotovy do poloviny září. Až budou tyto dva posudky zpracované, pustí se ministerstvo do práce na samotném návrhu na pozastavení činnosti KSČM, ve kterém zohlední stanovisko těchto odborníků. Tento návrh má být dle zadání vlády hotov do 31. října letošního roku. Poté vláda definitivně rozhodne o předložení návrhu Nejvyššímu správnímu soudu.

Čtěte také: Právník, který ví, jak zrušit komunisty: Analýza vnitra měla slabiny


Po jednadvaceti letech je snaha zakázat KSČM směšná, míní Pehe

Zda má návrh šanci uspět a o co se především bude návrh opírat, považuje Čermáková za předčasnou otázku. Politlog Jiří Pehe se ji však zodpovědět pro ParlamentníListy.cz nebojí: „Vzhledem k tomu, že celá snaha zakázat KSČM přichází s jednadvacetiletým zpožděním, tak bude každý takový návrh muset dokázat, že se KSČM za těch dvacet jedna let změnila k horšímu."

Podle Peheho je tak návrh na pozastavení činnosti opožděný a irelevantní. „To, co bylo před jedenadvaceti lety žádoucí, je v dnešní době směšné," říká redakci politlog, podle nějž se jedná jen o politickou hru pravicové vlády. „Politická pravice u nás v tuhle chvíli nemá identitu. Antikomunismus provozuje jen na rétorické úrovni. Ve skutečnosti se však pravicoví politici nebojí s komunisty spolupracovat ať už v zastupitelstvech obcí, nebo, když se jim to hodí, přímo ve sněmovně. Konečně - současný pravicový prezident Václav Klaus se přeci nechal komunisty zvolit," dodává Pehe.

Politická hra pravice míří podle politologa do slepé uličky

Jiří Pehe si tak myslí, že hlavním důvodem, proč se stále vláda snaží dotáhnout podání návrhu na rozpuštění KSČM, je, aby si její strany udržely antikomunistické voličské jádro. „I z tohoto hlediska je to však strategie nešťastná, protože, jak z průzkumů různých sociologických agentur vyplývá, je více lidí proti snahám zakázat KSČM, než je celkový počet voličů levice. Evidentně tak ani pravicoví voliči tyto kroky neschvalují," varuje vládní strany Jiří Pehe.

Nejnebezpečnější by však podle Jiřího Peheho pro pravici bylo, kdyby skutečně k rozpuštění KSČM došlo. „Kdyby se to pravici náhodou povedlo, tak by to pro ni byla katastrofa. Pro ČSSD by se vyřešil problém tradičního předvolebního obviňování, že budou spolupracovat s komunisty. Navíc by sociální demokracie mohla snadno získat 8 - 10 procent voličů, kteří disciplinovaně chodí k volbám. To by při současných počtech mimochodem znamenalo pohodlnou sněmovní většinu pro ČSSD," uzavírá pro ParlamentníListy.cz Jiří Pehe.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Matěj Pálka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…