Zaorálek vyzval Babiše, aby resort financí vstoupil do sporu kvůli Písnici. Ministerstvo odpovídá

28.06.2017 21:01

Připojení státu k žalobě nájemníků z bytů v pražské Písnici podle Ministerstva financí nemá smysl. Úřad to sdělil ČTK v tiskové zprávě. Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek dnes vyzval bývalého ministra financí Andreje Babiše (ANO), ať prostřednictvím svého nástupce Ivana Pilného (ANO) prosadí vstup resortu do řízení. Mělo by to zabránit převodu více než 700 písnických bytů na firmu CIB Rent Písnice, proti kterému jejich obyvatelé protestují. Podle názoru ministerstva dosavadní majitel ČEZ byty nabyl před 25 lety podle práva. Nájemníci mohou svůj názor u soudu prosadit bez ohledu na účast státu, konstatovalo ministerstvo.

Zaorálek vyzval Babiše, aby resort financí vstoupil do sporu kvůli Písnici. Ministerstvo odpovídá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek s Andrejem Babišem ve sněmovně

CIB skončila v nedávném tendru na prodej bytů druhá. Získala je poté, co vítěz, firma Kennial patřící do skupiny Arca Capital podnikatele Pavola Krúpy, od koupě ustoupila kvůli určovací žalobě nájemníků. Obyvatelům bytů vadí to, že ČEZ nenabídl byty k odprodeji přímo jim. Stát přes Ministerstvo financí vlastní v ČEZ asi 70procentní podíl. V žalobě nájemníci tvrdí, že nemovitosti ČEZ nikdy platně nenabyl, takže je teď nemůže ani prodávat.

„Ministerstvo financí (MF), které ve společnosti (ČEZ) zastupuje zájmy ČR, má za to, že ČEZ nabyl byty před více než 25 lety v souladu s tehdejším právem. Připojení se k žalobě by nedávalo smysl ani s ohledem na institut vydržení,“ konstatovalo ministerstvo. Ministr Pilný uvedl, že rozhořčení nájemníků, kteří doufali, že své byty budou moci odkoupit, chápe. Zaorálkův požadavek, aby se Česko připojilo k žalobě na společnost, kterou většinově vlastní, ale považuje za absurdní.

„Management ČEZ ujistil zástupce MF, že byty kupují dvě fyzické osoby, jejichž vlastnická struktura je transparentní a veřejně dohledatelná. Z celkového počtu 700 bytů, má pouze 150 bytů sjednaný nájem na dobu určitou. Zbytek nájemníků ho mají na dobu neurčitou, a nemusí se tak obávat bezprostředního zvyšování nájmu,“ uvedlo Ministerstvo financí.

Žalobu nájemníků označilo ministerstvo za jejich právo. „Když svou argumentaci u soudu prosadí, pak bude soudem určeno, že byty náleží státu, a to bez ohledu na skutečnost, zda stát je či není účastníkem tohoto řízení,“ stojí v tiskové zprávě. Zájem státu tak podle úřadu není ohrožen a není důvod k unáhleným krokům. Připojení resortu k žalobě by znamenalo, že by musel vystupovat před soudem s argumenty, které zpochybňují vlastnictví společnosti ČEZ, žádné však podle ministerstva nepřinesl ani Zaorálek.

Pilný označil za nekorektní i Zaorálkova slova o roli Ministerstva financí na valné hromadě společnosti ČEZ. „Ještě nedávno (ministři ČSSD) protlačili bezprecedentní usnesení, ve kterém nekriticky souhlasí s managementem společnosti a zástupce ČR jako hlavního akcionáře zbavili možnosti o čemkoliv rozhodovat,“ uvedl Pilný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…