Zděšení z Babiše i předčasný pád Sobotkovy vlády. Významní umělci promluvili

21.02.2014 16:41

Od vlády Bohuslava Sobotky někteří umělci nečekají nic. „U mne mají minus. Začali totiž tím, že ponechali pálky odměny a budou asi úplně stejně utrácet peníze jako ostatní,“ zmínil na konto kabinetu hudebník a bývalý politik F. R. Čech. Michaelu Kocábovi vadí nejvíc postava Andreje Babiše. „Dříve nebývalo zvykem, aby se do funkce ministra dostal pravděpodobný bývalý agent StB a určitě bývalý komunista,“ upozornil Kocáb ParlamentníListy.cz.

Zděšení z Babiše i předčasný pád Sobotkovy vlády. Významní umělci promluvili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka

Co si myslí umělci, kteří byli kdysi aktivní v politice, o nové vládě Bohuslava Sobotky? Je podle nich dobře, či špatně, když premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na první oficiální návštěvě Bruselu oznámil přistoupení ČR k takzvanému fiskálnímu paktu? Sobotka se totiž v Bruselu sešel s předsedou Evropské komise Josém Manuelem Barrosem a signalizoval, že Česká republika bude vůči Evropě vystupovat aktivně, čitelně, srozumitelně a konstruktivně a hledat možnosti, jak posílit společnou spolupráci s EU. A jaký mají umělci názor na ministra financí Andreje Babiše (ANO)?

„Já bych to řekl takto: na Ministerstvo financí se nám dostal člověk, který připomíná osoby známé ze spisů o Mrázkovi. Tam se to podobnými postavami hemží skoro na každé stránce. Proto nevím, jestli v tomto případě jsme neudělali kozla zahradníkem. Osobně si myslím, že tato výseč, o níž jsem mluvil, bude ve velkých problémech,“ prozradil ParlamentnímListům.cz ke jménu Andrej Babiš skladatel, zpěvák, občanský aktivista, politik a podnikatel Michael Kocáb.

Podle něj totiž svého času nebývalo zvykem, aby se do tak velké funkce ministra a zároveň vicepremiéra kabinetu dostal pravděpodobný bývalý agent StB a určitě bývalý komunista.

„O tom dříve ani nebylo možné uvažovat, že budeme chtít měnit lustrační zákon, že budeme chtít měnit zákon na míru. Dnes je to realita. Já jsem v poslední době nezaznamenal žádný uklidňující, ba ani pozitivní ohlas na to, co se týče politiky a směřování této země,“ odvětil pak překvapivě Kocáb na to, co si povídají hudebníci u piva.

U piva se říká leccos. Hlavně se mluví o skepsi

„Čím prochází hudebníci? Řekl bych to asi takto: úplnou skepsí ve vztahu k ideovým hodnotám a hodnotám morálky. Není to totiž žádná selanka, všichni jsou z toho, co dnes je možné, úplně zděšeni,“ zmínil ještě Kocáb k Babišově jménu.

Prý mu nevěří ani to, že by byl schopný ušetřit v rozpočtu peníze, jak to naznačuje v téměř každém svém politickém vystoupení.

„Že chce ušetřit peníze? To ale říká každý! Vzpomeňte si na Věci veřejné. Řeči jsou řeči, problém je, že on tím, že vstoupil do vlády rovnou, tak ji také rovnou znevěrohodnil, protože se na míru jednomu člověku v republice pak šije celý zákon o státní správě. On je bývalý komunista a s velkou mírou pravděpodobností – nemám ale k tomu důkaz - i bývalý agent StB a kdoví, čeho ještě jiného. A to si myslím, že je průšvih,“ ťal dále do Babiše Kocáb.

Podle něj je takříkajíc „ve hvězdách", zda se Babišovi vůbec nějakou tu korunu v rozpočtu podaří ušetřit.

„Vždyť si vzpomeňte, že každý ministr financí, který nastoupí do své funkce, tak říká přesně to samé. Tomu přece ani naši novináři, nebo naši politologové snad nemohou věřit!“ dodal na konto Babiše.

O trochu pozitivnější slova Kocáb nalezl ke kabinetu Bohuslava Sobotky jako celku, jemuž v tomto týdnu Poslanecká sněmovna vyslovila důvěru.

Ekonomická bratrstva, mafie, kmotři...

„Prošli jsme si katastrofickou situací, kdy ekonomická bratrstva - nevím jestli mafie přímo, nebo spíše, jak se říká, kmotři - prorostla do státní správy až na nejvyšší míru. Ale nejsem policista a nemám žádné důkazy k takovému tvrzení. Jen říkám to, co sleduji nyní už jen zvenčí. Tím vším jsme se dostali do úplně katastrofální politické situace. Proto si lze dnes představit, že by to mohlo být už o trochu lepší,“ podoktl.

„Sobotkovi držím palce. I když jsem nikdy nebyl sociálním demokratem, tak jemu osobně a Zaorálkovi a těm dalším rozumným lidem, kteří se dostali k moci ze strany ČSSD, také držím palce. Ale nemyslím si, že vláda přežije celé čtyři roky. Je tady totiž onen zmíněný průšvih s Babišovým agentstvím. Toho se tak lehce nezbaví a může to mít ještě významnou dohru,“ poznamenal Kocáb.

Líbí se mu ovšem, jak se právě předseda vlády popasovává s naším členstvím v EU.

„Co se týče Sobotkova přístupu k EU i k výsledku jeho cesty do Bruselu, tak to považuji za znamenité. Výborné. Ty akcenty, které on obnovil - to znamená naši blízkost k EU, fiskální pakt a i Dienstbierovu snahu ukončit výjimku v oblasti lidských práv, což tam zavedl už Klaus, ale i přístup k Ukrajině - tak to vše já považuji za správné a oddechl jsem si, že konečně naše zahraniční politika bude mluvit jedním hlasem,“ dodal Kocáb.

Hudebník, bývalý politik (ODA) a moderátor Michal Prokop ale už tak skeptický ke jménu Babiš není.

Prokop: Že ušetří peníze? To říkají všichni na začátku

„Jsem rád, že konečně nějaká politická vláda vznikla, že získala důvěru a ačkoliv to není vláda mého srdce, což je vzhledem k mé politické minulosti jasné, tak bych si docela rád přál, aby uspěla. Protože si myslím, že naše země už to potřebuje. Ovšem jestli na to konkrétní, co v programovém prohlášení slibují, budou mít peníze, tak to je věc druhá,“ řekl Prokop ParlamentnímListům.cz na konto kabinetu Bohuslava Sobotky.

Podle něj ovšem bude úspěch kabinetu paradoxně stát právě na Andreji Babišovi.

„Až se pan Babiš naučí, že zkrátka stát se řídí jinak než firma – což se začíná snad pomaloučku učit – tak se ukáže, jaké bude mít nervy a bude schopen to vydržet s těmi matadory, co tam vedle sebe má. No a jestli dnes říká, kde peníze leží ladem, tak takovou řeč vedou snad úplně všichni, když začínají. Že chtějí, aby to fungovalo, aby se daně vybíraly a že chtějí, aby se nekradlo, to úplně stejně říká každá vláda na začátku a v tom není žádný rozdíl.“

Jsou to sympatické řeči

„Rozdíl je ale v tom, že on používá trošku jiný slovník a mluví víceméně jako muž z lidu a nepoužívá tu hatmatilku, kterou v politice a v politických kruzích se všichni postupně naučí a nejsou pak schopni už normálně mluvit. Pan Babiš si to ještě drží a pro mne je to z jeho úst poměrně sympatická řeč. Na druhou stranu vůbec netuším, jestli to, co říká, je vůbec reálně schopen zařídit. Ale jeho zkušenosti z podnikání jsou určitě velké a on je bezpochyby velmi schopný manažer, to už dokázal. Do jaké míry se ale toto dá uplatnit v politické sféře, tak to netuším,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz Prokop k Babišovi.

Prý si jej chtěl dokonce kdysi pozvat do televizního pořadu Krásný ztráty, který třináct let moderoval. Ovšem nepozval. Bylo tam totiž jedno ale.

„Chtěl jsem jej v tom pořadu mít, ale nakonec jsme to z důvodů jeho nevyjasněných lustračních kauz neudělali. Je to ovšem bezpochyby zajímavý člověk. A že má takovou podivnou minulost? Mne spíše mrzí to, že se kvůli němu zpochybňuje ona základní myšlenka, kdy jsme se v devadesátých letech snažili oddělit establishment minulý od toho nastupujícího. No a právě ten lustrační zákon - byť velmi nedokonale - měl k tomu sloužit. U Babiše navíc podle mne tento morální aspekt nepominul. I když já si vůbec nemyslím, že dnes by tito lidé znamenali nějaké ohrožení státu, ale z morálního hlediska mně pořád přijde lepší, že by se měli od veřejných funkcí držet dál, což neznamená, že by nemohli dělat cokoliv jiného,“ vysvětlil.

Snahu nynější vlády o lepší komunikaci se subjekty EU ale chápe a dokonce i vítá.

Systém evropských fondů a dotací je divný

„Já jsem nikdy nebyl žádný euroskeptik, takže se svým způsobem k Evropské unii stavím příznivěji nežli třeba ODS. I když dnes není EU to samé, jako v době, když jsme snili, že do ní vstoupíme. Ty problémy tam určitě jsou a je třeba je vyřešit. Já jsem často také naštvaný, co všechno ze strany europarlamentu a komise leze. Osobně mám problém s celým systémem evropských fondů a dotací, které se sypou na úplně nesmyslné věci. Tento princip je podle mne největším problémem EU. Domnívám se, že se tím vyvolává pocit, že problémy řeší nějaké peníze odněkud seshora, ale já mám na to úplně jiný názor,“ dodal Prokop.

Hudebník, moderátor a někdejší poslanec František Ringo Čech prý od nynější vlády nečeká nic, ba dokonce ani proklamované úspory.

„Od vlády nečekám nic. U mne mají minus. Začali totiž tím, že ponechali pálky odměny, nepotrestali nikoho a vypadá to, že budou úplně stejně utrácet na ministerstvech peníze jako ostatní. Podle mne je to špatné entrée pro vládu, která chce šetřit,“ podotkl F. R. Čech pro ParlamentníListy.cz.

„Babiš má ale pořád padesát procent mojí důvěry, že je zkusí srovnat. Ale nevěřím tomu už nijak závratně. On se ale rád hádá. S tím Kalouskem, to je jako Sparta a Slavia. Jak vždy říkal Pavel Dostál, ty rozpory jsou jenom o tom, že ten druhý něco řekl. Když jeden řekne A, tak prostě druhý musí říci B, což je ale celkově nešvar české politiky. Dostál vždy říkal, že když chce něco dobrého udělat a navrhne to zároveň nesprávná strana, tak je to v prdeli, i když je to skvělé,“ uvedl.

F. R. Čech: Ať zruší padáky a manažerské odměny

Nevěří ovšem Babišovi prý v tom, že chce omezit výdaje.

„Hovno! Ať zruší padáky a ať zruší manažerské odměny! Nebo ať je nezruší a ať je zdaní osmdesáti procenty! Takto se naplní státní kasa a ne tím, že bude paběrkovat korunky na střední třídě. Ať zruší podporu fotovoltaice a všechny je dají k soudu,“ napověděl F. R. Čech Babišovi.

Snahy Bohuslava Sobotky na poli integrace s EU se mu ale nelíbí. „Já se v tomto zcela ztotožňuji s Václavem Klausem. Měli bychom se v tomto držet Velké Británie, a to dokonce zuby nehty,“ sdělil.

Podle něj kabinet Sobotky moc dlouho u vesla nevydrží.

„Žádná česká vláda nemůže v nynější době vydržet čtyři roky. Předčasné volby bych ale viděl tak za tři roky. Ono se jim totiž nebude chtít z těch bavoráků... Jedno je ale vidět, že se Sobotkovi splnil sen. Chtěl se stát ministerským předsedou, chce si to tak teď vychutnat, tak ať si to užije. Ta radost totiž nikdy netrvá dlouho,“ uzavřel svérázný F. R. Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…