Zelený Patočka zlomil hůl nad vládou: Životní prostředí řídí jaderný lobbista, kde to jsme?

27.07.2013 13:05

Levicový Deník Referendum označuje nového ministra životního prostředí Tomáše Podivínského za jaderného lobbistu, který prosazuje dostavbu elektrárny Temelín, a jde tak naprosto proti zájmům svého rezortu. I kvůli němu je podle deníku nezbytné odmítnout vládu Jiřího Rusnoka.

Zelený Patočka zlomil hůl nad vládou: Životní prostředí řídí jaderný lobbista, kde to jsme?
Foto: Česká televize
Popisek: Tomáš Podivínský

Debatu o dostavbě nových bloků jaderné elektrárny Temelín prý není nutné vést v ekologické rovině, abychom dospěli k názoru, že úmysl elektrárnu rozšiřovat je hrubým omylem s potenciálně fatálními důsledky. Stačí se podívat na strategicko-politické hledisko celé věci.

Ačkoli západní svět v čele s Německem od staveb jaderných elektráren zvolna upouští a snaží se více a více spoléhat na obnovitelné zdroje, v České republice zájem o rozšiřování Temelína stále přetrvává. Přitom ani elektrárenská společnost ČEZ se do něj nehrne, protože si je vědoma strategických rizik. Zájem o něj prý leží jinde.

Korupce a rozmach ruského vlivu

"Jednak by tak obrovská zakázka umožnila dál promazávat kolečka korupce, na které je podstatná část české politické třídy závislá. Jednak ruští dodavatelé se celí třesou na možnost získat v Temelíně vzorový projekt, se kterým by se pak pokoušeli strhnout k podobné pošetilosti další vlády v zemích svých bývalých satelitů," tvrdí v Deníku Referendum známý aktivista Jakub Patočka.

A nejde prý o malé síly. Pokud tedy Zemanův a Rusnokův ministr životního prostředí Tomáš Podivínský zasvětil svá první veřejná vystoupení obhajobě Temelína, slouží právě jim, píše levicově orientované médium. "Vidíme, že tu máme co do činění se člověkem, který bez argumentů a bez věcné debaty hájí zájmy průmyslové lobby," dodává.

Od předchozího vedení ministerstva, kterému deník vyčítá, že šlo naprosto proti zájmům jemu svěřeným, tedy chránit životní prostředí, se tak prý Podivínský nijak neliší. "Je pravým pokračovatelem Drobila či Chalupy," dodává deník.

A svou nekompetencí a poplatností zájmům jdoucím přímo proti programovým východiskům demokratické levice se prý neliší ani od dalších ministrů Rusnokovy vlády či od Rusnoka samotného. "I jméno jaderného lobbisty Podivínského na postu ministra životního prostředí je tak namístě uvádět mezi prvořadými důvody, proč je nutné Zemanovu vládu ve sněmovně odmítnout," uzavírá Deník Referendum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…