Zeman k novému prohlášení Janukovyče: Jeho odvolání zřejmě nebylo v souladu s ústavou

11.03.2014 14:51

Prezident Miloš Zeman reagoval na aktuální prohlášení Viktora Janukovyče, který se v úterý znovu označil za jediného legitimního prezidenta Ukrajiny a dodal, že je stále rovněž i vrchním velitelem ozbrojených sil. Podle Zemana zřejmě nebylo Janukovyčovo odvolání v souladu s ukrajinskou ústavou.

Zeman k novému prohlášení Janukovyče: Jeho odvolání zřejmě nebylo v souladu s ústavou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Jste rádi, že jsme členy Evropské unie?

22%
78%
hlasovalo: 22144 lidí

Ukrajinským parlamentem sesazený prezident Viktor Janukovyč se po svém útěku do Ruska podruhé ukázal na veřejnosti a během tiskové konference v jihoruském Rostově na Donu zopakoval, že se stále považuje za legitimní hlavu státu.

„Chtěl bych připomenout, že jsem nadále nejen jediným legitimním prezidentem Ukrajiny, ale i vrchním velitelem ozbrojených sil,“ řekl Janukovyč. Směrem k současné vládě v Kyjevě vzkázal, že ji prý armáda poslouchat nebude a na květen plánované prezidentské volby podle něho nemohou být platné.

Nebyl to útěk, odmítl Janukovyč své opuštění Ukrajiny

Viktor Janukovyč také odmítl, že by ze své země utekl. „Nikam jsem neutekl. Došlo k protiústavnímu puči, budova mého úřadu byla obsazena ozbrojenci. Během převratu jsem zůstal na Ukrajině. Chtěli mě vypudit. Už zanedlouho se na Ukrajinu vrátím,“ doplnil.

Na Janukovyčovo prohlášení reagoval hned v úterý během rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz český prezident Miloš Zeman. „Vycházím z toho, že když jsem jednal s Viktorem Janukovyčem, byl to člověk, který mě ujišťoval, že Ukrajina podepíše ve Vilniusu asociační dohodu s Evropskou unií. Já jsem ho k tomu nijak nenutil, i když jsem mu to doporučoval. Nutit ho k tomu také ani nemohu. Pak se otočil, změnil svůj názor a já si vážím politiků, kteří dodržují svoje sliby, závazky nebo prohlášení a jestliže tento slib nebyl z jeho strany dodržen, tak vlastně právě on vyvolal svým jednáním Majdan. Kdyby asociační dohodu podepsal, žádný Majdan by nebyl,“ uvedl prezident republiky.

Zeman: O Janukovyčově odvolání zřejmě nebylo rozhodnuto v souladu s ústavou

„Co se týče jeho sesazení, ano, právníci se přou, jestli bylo, nebo nebylo legální. Já uznávám, že ukrajinská ústava má instituci takzvaného impeachmentu, podobně jako Spojené státy, a že o odvolání prezidenta musí rozhodnout dvoutřetinová většina, což v tomto případě zřejmě nebylo,“ uznává prezident Zeman.

„Na druhé straně politik, který opustí svoji vlastní zemi, se sám dobrovolně vzdává vlivu na tuto zemi. Viktor Janukovyč mohl odjet na východ Ukrajiny a mohl tedy zůstat na území vlastní země. To, že odjel do Ruské federace, svědčí o určité slabosti jeho pozice,“ konstatoval Zeman pro server ParlamentníListy.cz.

Zda bude ještě dva měsíce prezidentem, to je pouze akademická debata

Považuje český prezident na základě svého názoru Janukovyče za legitimního ukrajinského prezidenta? „Domnívám se, že pokud jsou prezidentské volby vypsány na 25. května, tak nikdo nebrání Viktoru Janukovyčovi, aby byl jedním z kandidátů v těchto prezidentských volbách. Protože dnes máme březen a do května jsou to dva měsíce a něco, pak je celkem pouze akademické spekulovat o tom, jestli ten prezident má být prezidentem ještě dva nebo tři měsíce,“ myslí si hlava státu.

„Zatím je prezidentem předseda ukrajinského parlamentu, kterého jsem nedávno pozval na summit tzv. Východního partnerství,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…