Zeman odpovídá čtenářům PL.cz: Úspěšný Okamura, Romové i nabídka na hradního šaška

09.08.2013 14:42

Prezident Miloš Zeman opět odpověděl na desítky dotazů, které mu položili čtenáři na jeho profilu na ParlamentníchListech.cz. Mezi otázkami byla celá řada témat a hlava státu ve svých reakcích mluví třeba o hyenismu některých exekutorů, potřebě důslednější kontroly potravin či senátoru Tomio Okamurovi. Zeman také reagoval na čtenáře, který se nabídl, že mu bude dělat šaška.

Zeman odpovídá čtenářům PL.cz: Úspěšný Okamura, Romové i nabídka na hradního šaška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Čtenáři serveru ParlamentníListy.cz zásobují prezidenta republiky desítkami otázek, které mohou klást prostřednictvím profilu Miloše Zemana. Jak už dříve uvedla hradní mluvčí Hana Burianová, kvůli nedostatku času nemůže prezident reagovat na každý dotaz jednotlivě, ale odpovídá v pravidelných intervalech vždy na větší sérii otázek.

V jedné z otázek se čtenář Zemanovi nabídl, že mu bude dělat šaška, neboť prý vládci šašky vždy měli. K takovému angažmá však nedojde. „Souhlasím s vámi, vládci měli šašky, já ale nejsem vládce, nýbrž prezident a mohu vás ujistit, že žádnou pozici šaška neplánuji na Pražském hradě zřídit. Mám kolem sebe mnoho přátel i odborníků, kteří mi sdělí svůj názor,“ sdělil prezident čtenáři ParlamentníchListů.cz..

Stěhování Romů do Indie?

Hned několik otázek se týkalo romské problematiky. Došlo tak třeba na dotaz, co si prezident myslí o údajném názoru senátora Okamury, aby se Romové vystěhovali do Indie. „Za prvé si myslím, že by s tímto plánem musela souhlasit Indie, a za druhé by s tím také museli souhlasit Romové,“ odpověděl Miloš Zeman.

Ten se rovněž vyslovil pro vytvoření národního obchodního řetězce, po vzoru bývalé Jednoty. Protože, jak prezident odpověděl, není správné, aby byl český produkt v naší vlastní zemi dražší než u našich sousedů, kam se dováží.

„To je otázka marže obchodních řetězců, jenž jsou zahraniční provenience, které většinově ovládají český trh. Mnohokrát jsem řekl, že za řešení považuji národní obchodní řetězec, který by mohl být postaven na základě COOP, to jest bývalé Jednoty,“ uvedl prezident v odpovědi na dotaz čtenáře serveru ParlamentníListy.cz.

Kompletní odpovědi prezidenta republiky najdete zde:

Došlo také na téma valorizace důchodů. Miloš Zeman v odpovědi zdůraznil svůj dřívější návrh. „Především jsem navrhoval, aby valorizace důchodů probíhala pevnou částkou pro všechny a nikoliv procentní sazbou, protože tím se jen prohlubuje rozdíl mezi starodůchodci a novodůchodci,“ je přesvědčena hlava státu.

Podle jednoho z čtenářů by lidé v současné těžké situaci chtěli od autority, jakou prezident je, slyšet povzbuzující slova. „O takovém povzbuzení jsem mluvil již ve svém inauguračním projevu a budu o něm znovu mluvit 28. října při udělování státních vyznamenání všem těm, kdo dali lidem radost nebo práci,“ prozradil Miloš Zeman.

Nechtělo by to nového Marxe?

Prezident zareagoval i na dotaz, co si myslí o senátoru Tomio Okamurovi a zda by mu mohl pomoci k navrácení podpisových archů k prezidentské volbě, které Ministerstvo vnitra nechce vydat. „Co se týče prezidentské volby, je to již uzavřená kapitola. Pan Okamura je dle mého úspěšný senátor a uvidíme, jakým způsobem se bude dále iniciovat na politické scéně,“ zhodnotil kladně Zeman.

S odkazem na špatnou sociální situaci velkého množství našich občanů i celkově špatný ekonomický stav země byl Miloš Zeman dotázán, zda by to nechtělo nějakého čerstvého Marxe, který by navrhl nové uspořádání světa. „Daleko spíše si myslím, že by to chtělo nějaké čerstvé komisaře Cattani, kteří by odhalovali velké zloděje,“ míní prezident republiky.

Ať celníci pomáhají s kontrolou kvality potravin

„Pane prezidente, kde je podle vás příčina nekvalitních potravin?“ zněl dotaz zase k jinému tématu. „Především v nedostatečné kontrole potravinářské inspekce, která by mohla pro tyto účely zaměstnat i celníky vyškolené v této oblasti. Nezapomeňte, že po našem vstupu do EU celníci ztratili svou původní práci a mohli by například pomáhat při kontrole nejen závadných potravin,“ navrhuje Zeman.

Hojným tématem řady otázek byla problematika exekutorů. Jedna ze čtenářek prezidentovi popsala konkrétní příklad a zároveň se zeptala, zda je pravda, že ho ve volbách exekutoři podporovali. Prý by to moc smutné.

„Jeden z mých sponzorů byl exekutor. Jeden z několika set sponzorů. A kdyby další z mých sponzorů byl pekař, ptala byste se, proč se nechávám podporovat pekaři? Co se týče lichvy a exekutorů, jednoznačně jsem proti jakékoliv lichvě a vší silou budu podporovat veškeré zákony proti ní. Pokud jde o omezení moci exekutorů, jedná se především o snížení exekučního poplatku tak, aby exekutor nepřiměřeně nevydělával na neštěstí druhých,“ popsal Miloš Zeman.

Žít z neštěstí druhých je hyenismus

Na podobnou otázku jiného čtenáře reagoval prezident ještě ostřeji. „Ohledně exekuce se dle mého názoru jedná především o radikální snížení exekučního poplatku, jelikož žít z neštěstí druhých je hyenismus,“ řekl.

Čtenáře vedle aktuálně probíraných témat zajímá i to, o čem se již příliš nemluví. Takovým příklad jsou státní maturity. V jejich hodnocení byl prezident Zeman rázný. „Celkové výdaje na desetiletou přípravu státních maturit nebyly v řádech milionů, ale přibližně v řádu dvou miliard korun,“ zpřesnil nejprve Miloš Zeman údaje uvedené čtenářem.

„Vyšel z toho zmetek, na kterém se dobře přiživovalo několik institucí a řada jednotlivců. Návrat k původnímu systému, který zmiňujete, vřele doporučuji,“ dodal prezident republiky na otázku čtenáře ParlamentníchListů.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…