Zeman přijal Nečasovu demisi. Pak řekl, co provede s vládou

17.06.2013 18:08

Prezident Miloš Zeman přijal od odstupujícího premiéra Petra Nečase demisi. Následně mu popřál trochu lidského štěstí a hodně osobní pohody, zároveň poděkoval za kroky vlády během povodní.

Zeman přijal Nečasovu demisi. Pak řekl, co provede s vládou
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Co se má dít dál?

hlasovalo: 2837 lidí

Prezident Miloš Zeman přijal demisi Petra Nečase, který ukončil svoji funkci premiéra kvůli aféře se sledováním, do něhož byla zapletená jeho bývalá pravá ruka Jana Nagyová. Zeman ho formálně požádal, aby vláda do jmenování nového premiéra vykonávala běžnou činnost, ne jenom nějaká strategická rozhodnutí.

Zároveň prezident Nečasovi poděkoval a ocenil některé jeho kroky. Vzpomenul na poměrně nedávnou událost, a to záplavy. „Veřejně jsem ocenil například to, že vaše vláda uvolnila nejprve 300 milionů a následně čtyři až pět miliard na překonávání následků povodní,“ uvedl Zeman.

Připojil i osobní přání. „Dovolte, abych vám na závěr řekl, že jsem si vás vždy vážil,“ řekl Nečasovi. I když měli mezi sebou neshody, vždy prý pozorně naslouchal jeho názorům. „Dovolte, abych vám popřál trochu lidského štěstí a hodně osobní pohody,“ dodal.

Doplnil také, jaký bude následující postup. „V pátek, v sobotu, v neděli a možná i v pondělí přijmu v Lánech představitele parlamentních politických stran, abych s nimi projednal vzniklou situaci,“ přiblížil prezident. Do té doby mají jednotlivé strany probrat danou situaci na grémiích či mezi jednotlivými subjekty.

Prezidentův termín je hraniční

Jak poznamenala místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová v komentáři pro ČT, očekávala, že prezident určí dřívější termín. Původně si přála, aby se situace vyřešila v horizontu několika málo dnů.

I podle předsedy Starostů a nezávislých Petra Gazdíka jde o hraniční termín. Do té doby budou strany vyloženě muset najít řešení. Na druhou stranu ho ale termín jednání nezklamal. „Je to tak akorát doba, kdy se ve sněmovně postupně musíme pokusit najít většinu,“ dodal Gazdík.

To zdůraznil jako dva zásadní cíle. Nejprve najít nového premiéra, pak většinu. O jménu nového předsedy vlády dnes ODS prý nejednala. Jména, ze kterých se bude vybírat, navíc nechtějí sdělovat předem. Podle Němcové by únik do médií mohl ublížit danému člověku nebo narušit samotná jednání.

„Musíme postupovat velmi racionálně,“ ujišťovala šéfka sněmovny. Co se týče hlasů, potřebných 101 prý koalice má. Přesný počet ale Němcová neví. Pokud by prezident požadoval podpisy poslanců, neviděla by to jako problém.

„Nejhorší by bylo, kdyby tato politická krize trvala,“ poznamenal Gazdík. Podle něj se musí situace, která je prý „skutečně vážná“, co nejdříve vyřešit. Je potřeba se věnovat vyjednávání s Evropskou unií, odstraňování následků povodní a potýkat se s dalšími problémy. Pokud by koalice většinu nesehnala, berou TOP 09 a STAN jako další možnost předčasné volby.

Stejně tak je důležité najít nového premiéra. „Premiér musí být silný, musí být schopný ve sněmovně tu většinu vytvořit, musí za ním ta většina skutečně stát,“ přiblížil Gazdík.

Co se týče samotného projevu prezidenta, Gazdíka na něm zaujal vlídný tón a jeho vstřícnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…