Zeman si s Fischerem padli do náruče. Došlo i na dárek

10.12.2012 21:30

REPORTÁŽ Předvánoční Vídeň láká všechny. Prezidentský kandidát Miloš Zeman tam vyjel na setkání se svými politickými přáteli. Chtěl koupit i dárek pro dceru Kateřinu. Spekuloval nad tím, jestli zvoneček nebo botičku, ale pak prohlásil, že nechce urazit její smysl pro estetiku. Nakonec, jako zlatý hřeb návštěvy, si podal ruku s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem.

Zeman si s Fischerem padli do náruče. Došlo i na dárek
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Miloš Zeman na návštěvě ve Vídni

Předvánoční trhy na náměstích Vídně svítí výzdobou do daleka. Vydal se na ně i horký prezidentský kandidát Miloš Zeman, aby v rakouské metropoli pozdravil své politické kamarády. Nejdřív se stavil u kolegy z doby premiérování, tehdejšího kancléře Franze Vranickyho. Moc si rozuměli. Pak se srdečně pozdravil i s prezidentem se stejným příjmením, jako má jeho prezidentský soupeř.

Probrali i Štrougala

V budově Fóra pro mezinárodní dialog Bruna Kreiského si dopoledne dali sraz dva expremiéři. Miloš Zeman za Česko a Franz Vranicky za Rakousko. Povídali si o přímé volbě prezidenta v Česku, ale i osobních záležitostech. „U nás máme dva typy prezidentských kandidátů. Ti, co mají zkušenost s politikou, a ti, co vůbec. Jak to bylo při volbách prezidentů u vás,“ otázal se Zeman. Jeho protějšek sdělil: „Také zde na post prezidenta kandidovali lidé, co měli minimální zkušenosti s politikou. Mezi občany byli velmi oblíbení, ale ve volbách propadli. Lidé jim politicky nevěřili.“

Sledujeme téma: Přímá volba prezidenta

Také si povídali o etice v politice. Zeman sdělil, že se, pravda, nejdříve choval ve vysoké politice dost arogantně, ale pak se snažil ubrat a dnes už ke svým soupeřům přistupuje přátelsky. „Prezident v centru Evropy by se neměl chovat jako pouliční rváč,“ sdělil Vranicky s tím, že tento Zemanův vývoj schvaluje.  Ostatně probrali toho hodně. Od schopného britského premiéra Winstona Churchilla, přes chytrého československého komunistického šéfa vlády Lubomíra Štrougala až po neinteligentního komunistu Vasila Bilaka.

Vranicky pro Zemana

„Znám pana Zemana hodně dlouho. Byli jsme ve stejnou dobu premiéry. Pamatuji si na skvělou atmosféru naší spolupráce. Občas se stane, že jsou mezi politiky různice, ale mezi mnou a Zemanem nic takového nebylo. Je velmi zodpovědným premiérem a mezinárodně známou osobou. Hlavně v té době, kdy jsme byli političtí partneři, jsme k věcem, co se týkaly Evropské unie, přistupovali se stejným porozuměním. Tudíž je pro mě nejlepším kandidátem pro post českého prezidenta,“ dodal nakonec Vranicky.

Následně se Zeman vydal do centra Vídně, kde pojedl v dobové restauraci místní radnice. Řízek s bramborovým salátem pochválil a následně se vydal na obhlídku předvánočních trhů. Chtěl koupit nějaký dáreček dceři Kateřině a vybíral mezi zvonečkem nebo botičkou. Nakonec ale od stánku s ozdobami na vánoční stromečky odešel. „Nebudu urážet dceřin smysl pro estetiku,“ dodal.

U prezidenta Fischera

V luxusním Cafe Landtmann, kde se prý scházejí rakouští politici, protože je sem stejně daleko z radnice, parlamentu i prezidentského paláce, si vypil svařáček. Pro prezidenta Fischera nesl v tašce dárek, mísu z broušeného křišťálu, tradiční výrobek českých sklářů. Rakouský prezident Heinz Fischer vyběhl ze své kanceláře v paláci Hofburg s otevřenou náručí a přivítal Zemana jako starého kamaráda.

Zeman s Fischerem při zhruba hodinovém hovoru za zavřenými dveřmi hlavně vzpomínali. „Vzpomínali jsme na to, jak nás Heinz Fischer přijel do Česka podpořit v době jiné volební, tedy parlamentní, kampaně. To bylo v roce 1996, kdy jsme jezdili autobusem Zemákem a on za námi přijel do Vsetína, kde právě před Zemákem vystoupil v můj prospěch,“ sdělil po návštěvě na schodech prezidentského paláce čestný předseda SPOZ Miloš Zeman a povzdechl si: „To byly krásné doby.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…