Zeman v pondělí přijme odcházející členy Nečasova kabinetu

04.07.2013 13:26

Prezident Miloš Zeman přijme v pondělí večer na Pražském hradě odstupujícího předseda vlády Petra Nečase (ODS) a členy jeho vlády v demisi. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Hradu Hana Burianová. Zeman zřejmě ve středu jmenuje novou vládu složenou z odborníků v čele s ekonomem Jiřím Rusnokem.

Zeman v pondělí přijme odcházející členy Nečasova kabinetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér v demisi Petr Nečas s ministrem financí v demisi Miroslavem Kalouskem odcházejí z poslední tiskové konference vlády

Nečasův kabinet končí po skandálu, do nějž je zapojena nejbližší spolupracovnice premiéra v demisi Jana Nagyová. Policie ji vzala do vazby kvůli zneužití Vojenského zpravodajství a případu uplácení bývalých poslanců koaliční ODS. Nečas předal demisi do Zemanových rukou, prezident posléze pověřil Rusnoka sestavením kabinetu úředníků, který by zemi vedl do předčasných voleb.

Nečasův kabinet naposledy zasedl ve Strakově akademii ve středu

Dočasnou vládu sestavuje designovaný premiér v Kramářově vile. Dnes do ní přibyl ministr obrany Vlastimil Picek, který působil na stejném postu i v Nečasově kabinetu a je jediným jeho členem, který zůstává. Rusnok ráno řekl, že se šéfem průmyslu v jeho vládě stane rektor Vysoké školy podnikání v Ostravě Jiří Cienciala. Ministerstvo dopravy povede bývalý generální inspektor Českých drah Zdeněk Žák.

Nečasův kabinet naposledy zasedl ve Strakově akademii ve středu. Projednal řadu bodů, mezi nimi další výdaje na odstraňování následků povodní či zvýšení státních výdajů na vědu a výzkum. Odcházející ministři se poté naposledy společně vyfotili. Na tiskové konferenci se Nečas rozloučil také s novináři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…