Zemanovi v patách: Takto dnes setřel pitomosti šílených ekologů a pošťouchl Gazdíka

04.09.2013 14:42

REPORTÁŽ První návštěva prezidenta v regionech dnes začala ve Zlíně. Prezidentský pár přivítal před Baťovým mrakodrapem nejdřív hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) s kyticí v ruce a po boku své manželky. Pak následovala diskuse s krajskými zastupiteli v nejvyšším patře „jednadvacítky“.

Zemanovi v patách: Takto dnes setřel pitomosti šílených ekologů a pošťouchl Gazdíka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman s chotí na návštěvě ve Zlíně

Miloš Zeman neskrýval dobrou náladou, jeho manželka Ivana už působila méně uvolněným dojmem. V diskusi se zastupiteli se vyjádřila pouze ke dvěma dotazům a to velmi stručně. Na prezidentovi bylo ale vidět, že si návštěvu hodlá řádně užít. Nešetřil komplimenty na adresu Zlína i místního hejtmana.

„Chtěl bych velmi poděkovat panu hejtmanovi a jeho pracovníkům za skvělou přípravu programu, kde navštívím pět měst a kde budu mít řadu setkání, studenty počínaje a řekněme Jarmilou Šulákovou konče. Milovala ji moje maminka a vystřihovala si její obrázky z časopisu,“ uvedl Zeman. Prezident ocenil samotné město Zlín, čímž místním patriotům určitě udělal radost. „Ptal jsem se kolikrát, co to máme za architekty, kteří nedokáží na tradice navázat a krajinu znešvařují kravíny a paneláky, než aby ji zdobili. Říkám to proto, že Zlín je město, které je dokladem opaku. Zlín je jedinečný,“ uvedl Zeman.

Zeman rýpnul do Gazdíka, ten nereagoval

Prezidenta s manželkou přivítali zastupitelé potleskem, do diskuse, která následovala po uvítání, se jim ale moc nechtělo. Slova se nakonec chopila starostka Kunovic Ivana Majíčková. „Dovolím si navázat na naše setkání v Kunovicích, kdy jsem Vám předávala Zlínskou výzvu, která se týkala dotací po roce 2014. Jaký je Váš názor na tuto problematiku?“ ptala se Majíčková. Šance jsou prý podle prezidenta velké. „V roce 2014 budeme mít už novou vládu. Zlínská výzva bude velmi pravděpodobně novou vládou vyslyšena. Jak tady vidím svého politického oponenta Gazdíka, tak bych mu chtěl poděkovat za to, že i jeho pomocí se podařilo prosadit přerozdělení výnosů takovým způsobem, aby menší a střední města dostávala více než čtyři velká města v republice. I političtí oponenti dokáží občas udělat užitečnou věc,“ odpověděl Zeman. Petr Gazdík na jeho slova reagoval nechtěl.

Řeč se stočila na ještěrky a slivovici

Diskuse se zastupiteli přinesla nejrůznější témata. Libor Lukáš (ODS) se dotazoval na zproštění spotřební daně u slivovice. Dalšího zastupitele zajímal názor prezidenta na ochranu životního prostředí. Odpověď dostal jasnou. „Nedovolte šílencům, aby pro ně byla ještěrka důležitější než člověk. Nedávno u nás vybudovali podchod pro žáby. Během jednoho měsíce si toho všimli čápi. Na každé straně toho podchodu stojí jeden čáp a je bezpečně zaručeno, že ty žáby bezpečně přejdou. Je to zkušenost, která dokazuje, že některé nápady jsou tak pitomé, že jejich autory bych bylo dobré veřejně odsoudit,“ uvedl s nadsázkou prezident.

Setkání s občany prodlouží

V dnešním programu prezidentského páru nechybí návštěva Baťova institutu, setkání s gymnazisty a s občany. To hodlá prezident oproti plánu prodloužit. „Odpočinek, který jste mi naordinovali, celkem 45 minut, zruším, ve prospěch občanů na náměstí. Právě tahle setkání mě nabíjejí energií. Mohu Vám doporučit: Setkávejte se se zajímavými lidmi a vedle objímání stromů, ze kterých samozřejmě můžete také nasávat energii, se setkávejte s lidmi, kteří za to stojí,“ uvedl směrem k zastupitelům Zlínského kraje Zeman.

Ve středu navštíví Valašské Klobouky, Vsetín nebo Kroměříž. Jeho návštěva finišuje v pátek v Uherském Hradišti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…