Žijeme si jako prasata v žitě, vysvětlil Kalousek. Filip krajana varuje

25.06.2011 14:28

AKTUALIZOVÁNO Lidem se nedaří vysvětlit vládní reformy, částečně i vinou médií, říká ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Voličům podle něj na vládě nevadí ani tak reformy, jako účast Věcí Veřejných. Každopádně si Češi podle druhého muže TOPky žijí jako prasata v žitě.

Žijeme si jako prasata v žitě, vysvětlil Kalousek. Filip krajana varuje

"Polovina naší země pořád je sociálně potřebná a já nechápu proč. Před Lidlem, jak to zboží padá z těch plných vozíků nakupujících nezaměstnaných, tak marně přemýšlím, proč jsme na tom tak strašně špatně," zamýšlí se Kalousek nad společným jmenovatelem aktuální evropské ekonomické krize, která má podle něj společného jmenovatele - život nad poměry a především na dluh.

"Já žiju na venkově a myslím, že nikdo na tom není špatně, že si všichni žijeme jako prasata v žitě," hodnotí životní úroveň v ČR ministr financí v obsáhlém sobotním rozhovoru pro Lidové noviny.

"On si pan ministr bude tak dlouho zahrávat s trpělivostí občanů této země, až se stane předmětem defenestrace," reagoval pro ParlamentníListy.cz s nadsázkou na Kalouskův výrok předseda KSČM Vojtěch Filip. Kalousek jako jeho krajan, Jihočech, prý podle lídra komunistů "chytil ty nejhorší pražské manýry a ztratil veškerý kontakt s občany."

Kde dále škrtat

Kalousek také připustil, že se bude v rozpočtu dále škrtat, pokud se ekonomická situace Řecka a potažmo celé Evropy zhorší. V LN hovořil o 15 miliardách korun.

Ministr Kalousek však nechtěl prozradit konkrétní oblasti, ve kterých by škrtal. "Nechci vytvářet virtuální realitu a zbytečně plašit, dokud ta situace nenastala. Akorát bych zbytečně rozdmýchával vášnivé diskuse, a to nechci," odpověděl pro ParlamentníListy.cz Kalousek. Varianty škrtů už jsou podle ministra připraveny. "Těch scénářů je několik, ale neprozradím ani jeden, nezlobte se," uzavřel Kalousek.

Bárta připomíná Mirkovi hazard

Exministr dopravy Vít Bárta, jenž je nadále členem K9, se nestačil výrokům Kalouska divit. "Kalousek září obzvláště s výrokem, že se lidé mají jak prasata v žitě. Jsem rád, že Mirek Kalousek otevřeně říká, že ve státní pokladně je o 15 miliard méně, než kolik máme za tento rok utratit. Je třeba jej i pochválit za to, že již nezlehčuje krizi a nenazývá ji rýmou, jak to udělal před pár lety," řekl pro ParlamentníListy.cz Bárta.

Podle Bárty právě snaha TOP 09 opožděně zdanit hazard, připraví rozpočet o 5 miliard korun, které například chybí na opravy silnic. "Odbory mají pravdu v tom, že nyní nesmíme snížit daně, nesmíme připustit snížení příjmů státu," dodal Bárta.

Psali jsme:
Optimista Kalousek: Šťastná to země. Nikdo nemá hlad
Obavy o Kalouska: Ve čtvrtek může být napaden
Kalousek se neměl stavět do čela odporu proti stávce, varuje Zbořil

Eurozónu zachrání zmenšení na spolek odpovědných nebo větší centrální dohled

Miroslav Kalousek se v rozhovoru snaží postihnout i důvod, proč mají největší problémy právě země eurozóny. Pro to, aby byl jakýkoliv prostor sdílející jednu měnu úspěšný, potřebuje dva regulátory.

"Jednoho regulátora privátních peněz, což je centrální banka, a jednoho regulátora veřejných peněz, což je ministerstvo financí. Pak je v tom prostoru možné udržet makroekonomickou rovnováhu," říká Kalousek v rozhovoru pro LN.

Eurozóna je podle něj prvním projektem, který má pouze regulátor privátních peněz. Pět kritérií, které nahradily jakési evropské ministerstvo financí, se prý především nedodržovalo, což je příčina současných problémů.

Jižní katolické země nemají disciplínu

K tomu, aby mohl projekt eurozóny fungovat, vedou dvě cesty. Kalousek preferuje první z nich- zmenšit prostor na státy, které mají fiskální disciplínu ve své povaze. "Trochu pod čarou bych jako katolík řekl, že jsou to zejména ty severské protestantské země. Ty jižní katolické bohužel ne," říká strážce státní kasy s tím, že druhá možnost, mnohem větší centralizace evropské hospodářské politiky je cestou, na které by se on osobně účastnit nechtěl.

V té souvislosti reaguje místopředseda TOP 09 i na svého stranického lídra, jehož koncepce zahraniční politiky mu byla vrácena jako příliš proevropská, alespoň podle ODS. Schwarzenbergův pohled je podle Kalouska třeba chápat spíš jako zahraničněpolitický, zatímco on vnímá spíše fiskální a měnovou oblast, což prý nutně neznamená názorový rozkol mezi dvěma nejvýraznějšími tvářemi TOPky.

Jak vysvětlit reformy? Jedině uplatit vydavatele novin malým DPH

Kalousek přiznává, že se občanům nedaří uspokojivě vysvětlit vládní kroky, což se samozřejmě odráží v popularitě kabinetu. Lidem, konkrétně pak voličům jeho strany, ale mnohem víc vadí koalice s VV.

Na vině špatného vnímání reforem jsou podle Kalouska i média. "Jedna věc je vysílání a druhá věc je reproduktor. A ten reproduktor jsou média, média rozhodují. Vzhledem k tomu, v jaké jsou dnes finanční situaci, tak chtějí špatné zprávy," nechal se Kalousek slyšet s tím, že jej napadl jediný způsob, jak vnímání reforem veřejností zlepšit. Tím je nabídka pětiprocentního DPH novinám.

Psali jsme:
Kalousek zvažuje další miliardové škrty. Kvůli Řecku
Co zdaníte příště? Přežije jen klíště. Čtenáři bránili knihy před Kalouskem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek, Pavel Kozdera, ova

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…