Zmocněnkyně Šimůnková si posvítí na majitele ubytoven. Jsou to prý byznysmeni s chudobou

03.08.2013 14:27

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková se shoduje se zprávou BIS o radikalizaci občanů vzhledem k Romům. I podle ní jsou protiromské protesty a nálady ve společnosti nebezpečnější než sami extremisté.

Zmocněnkyně Šimůnková si posvítí na majitele ubytoven. Jsou to prý byznysmeni s chudobou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Monika Šimůnková, tehdy zmocněnkyně pro lidská práva, dnes zástupkyně ombudsmana

Proto Monika Šimůnková svolala speciální pracovní skupinu, která by se měla zaměřit na nejpalčivější problémy, především pak předražené ubytovny a s tím související doplatek na bydlení. „Majitelé vydělávají na chudých obyvatelích, protože do jejich kapes jde často celá tato dávka hmotné nouze. Často jde tato částka přímo na účet majitelů ubytoven, aniž by z ní ten, kdo ji má dostat, viděl byť jen jedinou korunu,“ uvedla Šimůnková pro iDnes.cz.

„Nyní se bude projednávat větší kontrola poskytování této dávky, protože namísto toho, aby dávky šly na podporu chudých, tak jdou do kapes těchto ‚byznysmenů s chudobou‘, majitelů ubytoven, vysvětluje další kroky.

„Stát by měl především legislativně ukotvit tzv. sociální nebo veřejné bydlení. Je nutno přesně vymezit povinnosti státu a obcí v oblasti bytové politiky, měly by být určeny minimální standardy bydlení, měla by se vymezit cílová skupina osob, kterých by se sociální bydlení týkalo. A samozřejmě je nutno stanovit, do jaké míry to bude financovat stát a do jaké míry obce,“ popisuje Šimůnková další palčivý problém.

Poukazuje i na nedávnou zprávu BIS, podle níž jsou protiromské nálady ve společnosti nebezpečnější než extremisté. Vidět je to prý na demonstracích. „Na nich je vidět, že počet extremistů se zásadně nemění, ale naopak se k nim víc přidávají místní lidé, postoj majority se radikalizuje. Vidíme to třeba na internetu, kde se šíří smyšlené příběhy o tom, jak dokáží Romové zneužívat sociální dávky a věří tomu i velmi vzdělaní lidé,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…