Znechucený miliardář Babiš: Exministr kvůli mně seřval šéfa ČT

07.10.2012 17:53

Podnikatel Andrej Babiš, který letos poprvé vstupuje i do voleb, ostře kritizuje poměry ve veřejnoprávní televizi. Řediteli Petru Dvořákovi prý volají přímo sami politici a ovlivňují to, co se na obrazovce může a nemůže objevit. Do druhé skupiny patří prý právě Babiš.

Znechucený miliardář Babiš: Exministr kvůli mně seřval  šéfa ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

Podnikatel a lídr hnutí ANO 2011, které zažije v říjnových volbách svou politickou premiéru, Andrej Babiš, se dlouhodobě opírá do "objektivnosti" veřejnoprávní televize.

Důkazem toho, že instituce pracuje pod vlivem politických elit, je podle něho i skutečnost, že jemu samotnému je vstup na její obrazovky zakázán. V září byl pozván do debatního pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Již byla natočena upoutávka na jeho účast v diskuzi, Česká televize však posléze pozvání zrušila.

Babiši, přijď. Babiši, nechoď

„Mě to jen přesvědčilo, že veřejnoprávní televize je nástroj poliltiků, je nástrojem oposmlouvy, která se tu podle všeho opět chystá. Když jsem měl vystoupit u Michaely Jílkové, volalo tam údajně asi šest politiků. Byl jsem pozván jako největší výrobce potravin, ale posléze řekli, že jsem vlastně politik, že tam nemůžu. Místo toho tam vystoupil pan Bárta, který je údajně zemědělec, protože jezdí na koni. Ukazoval tam nějaké nákupní košíky a vysvětloval, že čokoláda a cibule jsou základní potraviny. Zkrátka z nás zase dělal pitomce," řekl Babiš ParlamentnímListům.cz.

A proč že má v České televizi plot? Zřejmě proto, že v dubnu, kdy byl hostem Otázek Václava Moravce, si nebral ohledně hodnocení české politiky servítky a vše, na rozdíl od etablovaných politiků, sděloval na plná ústa.

Otevřeně mluvil o korupci, vztazích Víta Bárty a Miroslava Kalouska i dalších ožehavých tématech. A to zřejmě politikům, kteří ovlivňují chod veřejnoprávní televize, nebylo po chuti.

Chtěli od něj úplatek. Nebál se to říct

„Když jsem loni v listopadu vystoupil u Moravce, řekl jsem, kdo ode mě chtěl milion euro úplatek a dodnes na tom trvám. Tenkrát z toho bylo velké haló. Policii jsem pak odevzdal notářský zápis, abych svá slova potvrdil. A Česká televize? Přesto, že sledovanost tehdejších Otázek byla obrovská, tak do večerních zpráv nedala o tom, že by u Moravce vystoupil Babiš, raději ani slovo. Po kavárnách se už delší dobu vypráví, jak se volil ředitel ČT a jaký je jeho úkol. Lidé přitom jen loni zaplatili České televizi na koncesionářských poplatcích téměř šest miliard! To opět není nic jiného než výsměch politiků, kteří televizi ovládají," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Babiš uvádí, že samozřejmě chápe, že politika je o médiích, a v ČR se jede podle hesla "kdo není u Moravce, jako když neexistuje."

Exministr Dvořákovi: Nějak jsme se dohodli!

„Proto politici řídí i Českou televizi a volají jejím šéfům. Jejímu generálnímu řediteli volalo kvůli vystoupení u Jílkové pár lobbistů, politiků, ale i jeden bývalý ministr, který na Dvořáka křičel, že nedodržuje dohody, když pozval toho Babiše. Takže taková je tu situace a asi uznáte, že to tu dostává rysy totalitního režimu. Nikoli už komunistického, ale korupčně - kmotrovského," uvádí Babiš, který s hnutím ANO 2011 vydává vlastní týdeník 5 plus 2 dny a uvažuje také o rozjezdu regionální televize.

Do politiky plánuje vstoupit proto, že ve své současné pozici už neví, jak by mohl pomoci zamezit všudypřítomné korupci a klientelismu. "Stát nemá vizi, nemá na investice a i kdyby na ně měl, tak nemá žádný investiční plán. No a všechna aktuální nesmyslná opatření vlády, jako je navyšování daní a podobně, postihují samozřejmě zase naše zaměstnance, postihují nás všechny. A politici? Ty z nás dělají pitomce, neustále lžou a sliby, kterými nás oblbují, samozřejmě neplní," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Andrej Babiš (58 let)  je původem slovenský podnikatel s českým občanstvím. Jeden ze tří nejbohatších českých občanů, majitel a v součastnosti i ředitel agrochemického holdingu Agrofert. Dle finančního časopisu Forbes jeho jmění v březnu 2012 činilo $1,4 miliardy, podle tohoto žebříčku je tedy 913. nejbohatším člověkem světa. 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…