Bártův soud: Schůzka v tajném úkrytu i výpověď vlivného ODSáka

04.04.2012 12:36

AKTUALIZACE Po necelém měsíci opět pokračuje soudní jednání v kauze údajné korupce ve vládní straně Věci veřejné (VV). Obžalovaný Vít Bárta před soudem čelí podezření, že se snažil uplácet své kolegy poslance. On sám ale tvrdí, že jim dal půjčky. Jako první dnes před Obvodní soud pro Prahu 5 předstoupil poslanec za VV Josef Novotný.

Bártův soud: Schůzka v tajném úkrytu i výpověď vlivného ODSáka
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Začátek soudního řízení s Vítem Bártou

Obžalobě z podplácení bývalých stranických kolegů čelí šéf poslaneckého klubu VV a exministr dopravy Vít Bárta. Údajně se snažil uplatit nyní nezařazené poslance Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí (oba dříve VV). Škárku žalobci viní z přijetí úplatku.

Trestní senát dnes pokračuje výslechy svědků, dosud jich vypovídalo přes 30. Dnešní první svědectví poslance Věcí veřejných Josefa Novotného Vítu Bártovi ale moc nepomohlo.

„Vít Bárta řekl poslancům, že jim je k dispozici. Korupce je šílená záležitost, proto jsem se ohradil, že nic nepotřebuji," vypověděl Novotný. Naopak jiní poslanci z Věcí veřejných si podle něj skutečně loni v únoru stěžovali na to, jak jim prudce klesly platy a proto následovala Bártova nabídka při jednání poslaneckého klubu.

„Řekl, že to bude s poslanci řešit individuálně," podotkl k tomu Novotný. "Já ale Bártovu nabídku na připadnou pomoc považoval za zneužitelnou, velkorysost, na kterou můžu doplatit. Stalo se, měl jsem bohužel pravdu," řekl také poslanec VV.

Dále uvedl, že o obálce s penězi, které poslankyně Kristýna Kočí dostala od Bárty loni v březnu, mu řekl poslanec Stanislav Huml. "Přesvědčoval mě, abych šel s nimi a opustil tuto sestavu VV. Neviděl jsem důvod, že bych takto reagoval," vypověděl poslanec. Potvrdil i povinné odevzdávání mobilů při jednání poslaneckého klubu VV. Podle něj se k tomu přistoupilo poté, co někdo z poslanců uprostřed jednání vynášel informace novinářům.

Novinář: Škárka nám řekl, že by to mohla být forma korupce

Za necelých dvacet minut jej ve výpovědi vystřídal redaktor týdeníku Respekt Ondřej Kundra. Novinář spolu s kolegyní Ivanou Svobodovou, která svědčila již v březnu, napsali loni na jaře článek o tom, že Škárka dostal od Bárty peníze za loajalitu. „Řekl nám, že by to mohla být jistá forma korupce," poznamenal novinář.

"Škárka nevědomky přiznal, že plánuje odchod ze strany VV a že přijde o benefity. Také přiznal, že si půjde pro peníze," řekl také Kundra s tím, že prý Kočí o tom všem věděla. Později prý oba poslanci, tedy Kočí i Škárka, redakci Respektu velice žádali, aby článek nevyšel. "Tvrdili, že ještě nanazrál vhodný čas," uvedl také Kundra.

Jirsa: Škárka popřel nahrávku od redakce týdeníku

Redaktora posléze vystřídal v soudní síni mediálni poradce VV Tomáš Jirsa. Škárka prý Jirsovi potvrdil, že mluvil s redaktory Respektu, popřel ale nahrávku od redakce týdeníku a to, že by mluvil o jakýkoliv penězich, o kterých naopak hovořili redaktoři Respektu.

"Byl jsem svědkem, jak slečna Kočí popisovala svůj divoký převoz za panem Škárkou, který však odmítla mediálně potvrdit. Mluvila i o půjčce, kdy od ní padla i hrozba, že by se dala jinak mediálně interpretovat. Pan Škárka mi přišel ale klidný a tvrdil, že ví, co dělá," zmínil také Jirsa.

Nakonec Jirsa podotkl, že měl velmi vyhrocené vztahy se spojenkyní Kristýny Kočí Alenou Maršálkovou, která působila jako PR manažerka poslaneckého klubu VV.

Podle informací zpravodaje ParlamentníchListů.cz, kromě Bártovy manželky Kateřiny Klasnové sleduje dění v sále také například poradce VV a politolog Jan Kubáček a také Michal Moroz, bývalý náměstek exministra vnitra Radka Johna.

Janková: Kroky plzeňských VV byly identické s kroky Pospíšila

Po zhruba desetiminutové pauze pro kuřáky před soudce se svým svědectvim předstoupila majitelka reklamní agentury z Plzeňska - bývalá volební manažerka ODS v Plzni Kateřina Janková. "Vyjádřeni a kroky plzeňských VV byly identické s kroky Jiřího Pospíšila a jeho věrných. Plzeňské VV vedly kampaň a volební inzeráty po komunálnich volbách. Útočili pouze na jednoho člověka, zato cileně na pana Rodla;" vypověděla Janková.

Vlivného muže plzeňské ODS Romana Jurečka, který bývá někdy označován za jednoho z "regionálních kmotrů",  prý poprvé poznala, když si k ní přišel stězovat do redakce plzeńské televize. "Osočovali jej prý z toho, že je recidivista, a to kvůli svému opakovanému odsouzení," řekla. Roman Jurečko si ale prý budoval systematicky svůj vliv.

"Jurečko mi před komunálními volbami na podzim 2010 potvrdil, že Škárku umí a má jej pod kontrolou," podotkla také Janková. "Bylo mi dlouhodobě vyhrožováno za mé varováni před provázaností plzeňské ODS a plzeňské VV," řekla.

Tatínek od Jirky? To je Jurečko...

Na otázku, kdo je "tatínek od Jirky" pak zmínila: "Přezdívku ´tatinek od Jirky´ znám, je všeobecně v Plzni známá a přisluši panu Jurečkovi."

Jankovou vystřídal ve svědecké výpovědi bývalý Škárkův advokát Jiří Zájeda. Ten se loni v dubnu účastnil policejního výslechu v pražských Horních Počernicích, kde Škárka oznámil přijetí úplatku. "Probíhalo to dost nestandardně," vypověděl.

Advokát Zájeda se před každou otázkou soudce ale dožadoval odpovědi od Škárky na to, zda jej jako svého někdejšího advokáta zbavuje pro výpověď mlčenlivosti. Proti tomu ale protestoval Bártův obhájce Oldřich Chudoba.  Podle něj byl tento svědek předvolán účelově.

Bodyguard potvrdil pestrou sešlost v úkrytu

Do síně vešel svědek - policista z Horních Počernic Kamil Picek, který přijal trestní oznámeni poslance Škárky. Policista popsal proces přijetí trestního oznámeni. Potvrdil, že nedělal žádné nestandardní postupy. Vypovídat přišel i Škárkův osobní ochránce Radek Hašek, známý Stanislava Humla. Škárku hlídal v době, kdy vyšlo najevo, že poslanec přijal od Bárty peníze a měl obavy o svou bezpečnost.

Bodyguard potvrdil, že v úkrytu za Prahou byli poslanci Škárka, Kočí, Huml, PR manažerka Maršálková, Humlův asistent Šlechta a redaktor MfD Kmenta. Když se Bárta podivoval, proč Hašek během ochrany Škárky nebyl vybavený fotoaparátem, aby si mohl případné podezřelé osoby zdokumentovat, odpověděl detektiv, že nechtěl porušit zákon. Po Haškově výpovědi vyhlásil soudce hodinovou přestávku.

Proces pokračuje den po oznámení VV, že chtějí z vlády pryč

Bárta se podle obžaloby snažil uplatit Škárku a Kočí loni v březnu. Kočí dal údajně půl milionu korun. Chtěl tak prý posílit svůj vliv ve straně a požadoval po Kočí, aby vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala. Škárkovi dal údajně 170 tisíc korun s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci VV. Škárka prý úplatek vzal a část použil. Bárta tvrdí, že šlo jen o půjčky. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč. Škárka se zase hájí tím, že si peníze nechat nechtěl.

Proces pokračuje jen den poté, co se VV rozhodly opustit vládu, pokud premiér nepřistoupí do třech týdnů na jejich požadavky. Krize ve vládě podle médií ale souvisí i se soudem s Bártou, kolem níž se už dříve objevily tajně pořízené nahrávky, kdy se členové VV navzájem nahrávali. Naposled se objevila zhruba rok stará nahrávka Kočí, která na záznamu hovoří o podílu ODS a TOP 09 na údajné přípravě puče uvnitř VV. Vzápětí přišel z VV návrh na opuštění vlády.

Kristýna Kočí u soudu již vypověděla, že obálku s penězi dala hned do advokátní úschovy a sepsala prohlášení, že o půl milionu korun od Bárty nemá zájem. Podobně jako Škárka uvedla, že měla strach obrátit se na policii, protože ministerstvo vnitra tehdy řídil předseda VV Radek John.

Soud s Bártou a Škárkou je naplánován zatím do konce týdne. Soudce Jan Šott předpokládá, že do pátku zazní i závěrečné řeči. Rozsudek by pak mohl padnout za několik dnů. Šott pro web iDNES.cz v pauze řekl, že ve čtvrtek znovu vystoupí před senátem poslankyně Kristýna Kočí a také vlivný člen plzeňské ODS Roman Jurečko.

Přísedící Jungwirthovou nahradila nová

Předseda trestního má opět k ruce dvě přísedící. Jak uvedla Mladá fronta Dnes ve svém on-line zpravodajství, vedle Jany Šrůtové je to i Eva Ficenová, která nahradila Marii Jungwirthovou. Ta byla vyloučena z jednání poté, co se k jeho průběhu velmi expresivně vyjadřovala v médiích.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…