Bramboračka kolem obvinění Kalouska: Novinář říká to, policie tohle...

09.07.2012 14:54

Týdeník Respekt poté, co odstartoval kauzu údajného vyhrožování ministra financí Miroslava Kalouska vyšetřovateli případu CASA Jiřímu Mazánkovi, přišel s dalším zjištěním. Nejmenovaný Kalouskův muž se měl totiž na schůzce s Mazánkovým nadřízeným snažit, aby policie poslala k ledu kauzu Vlasty Parkanové a předraženého nákupu letadel CASA. Podle mluvčího Úřadu pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jaroslava Ibeheje vedení útvaru o schůzce neví.

Bramboračka kolem obvinění Kalouska: Novinář říká to, policie tohle...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Neveřejná schůzka měla proběhnout před třemi týdny v pražské centrále protikorupční policie. Jejími účastníky měli být bývalý detektiv protikorupční jednotky navázaný na ministerstvo financí a jeho někdejší kolega, který u policie zůstal a je nadřízeným vyšetřovatele kauzy CASA Jiřího Mazánka.

Týdeník Respekt o tom údajně zpravil dobře informovaný, ale nejmenovaný zdroj, tak jako tomu bylo v případě Kalouskova telefonátu, v němž měl ministr vyhrožovat Mazánkovi, že u policie skončil.

Hlavním cílem setkání o němž dnes Respekt píše prý bylo přesvědčit vyšetřovatele, aby podpořili Kalouskovu verzi a obrátili případ opačným směrem. Měli by tak akceptovat verzi, že Parkanová nemusela zadat k vypracování externí posudek na cenu obvyklou a nemusela tedy dělat ze zákona to, z čeho ji detektivové viní.

Zeptejte se autora, když má ten zdroj

Zda vedení protikorupční policie ví o Respektem inzerované schůzce se ParlamentníListy.cz zeptaly mluvčího útvaru Jaroslava Ibeheje. „Zeptejte se autora článku pana Ondřeje Kundry, to bude asi nejlepší, když má tak dobře informovaný zdroj,“ reagoval s pousmáním mluvčí.

Pak ale přidal oficiální stanovisko: „Vedení protikorupční policie o žádné takovéto schůzce neví, nicméně provedeme vnitřní šetření v našem útvaru, zda-li se tato schůzka uskutečnila,“ dodal Ibehej.

Schůzka byla, dotčený možná neinformoval

ParlamentníListy.cz daly na úvodní Ibehejovo doporučení a kontaktovaly autora článku. „To je otázka. Já nevím, co oni vědí, nebo nevědí. Ta schůzka neproběhla s panem Tomášem Martincem (šéf ÚKOFK – pozn. redakce). Ta schůzka proběhla s někým z podřízených pana Martince a podle informací, které máme a zdrojů, které máme, k té schůzce došlo,“ řekl Ondřej Kundra ParlamentnímListům.cz.

Že bude protikorupční policie prošetřovat, zda ke schůzce došlo, redaktor kvitoval. „To oni prošetřujou, to jo, ale ta schůzka se uskutečnila a otázka je, jestli ten příslušný člověk z protikorupční policie o té schůzce neinformoval své nadřízené, což je možné. To by byl sám o sobě problém a zpětně se k tomu bude asi dotyčný neochotně přiznávat. To by musel vysvětlovat, že neinformoval své nadřízené,“ dodal Kundra.

Když ParlamentníListy.cz o článku, kde měl Kalouskův emisar lobovat u protikorupční policie, informovaly, reagoval ministr financí, že Respekt se jej nedotázal na stanovisko k uvedenému obvinění. „Ne, vůbec, proč by se ptali, nemají potřebu,“ konstatoval Kalousek,

Že by o schůzce věděl, pak Kalousek rozhodně odmítl „Já o žádné schůzce absolutně nic nevím a přiznám se, že mě tyto policejní provokace už hodně zlobí. Všimněte si jak je to napsáno. Někdo se sešel s někým, nikdo neví kdo s kým, ale figuruje tam výlučně Kalousek, který o té schůzce nemá nejmenší tušení,“ dodal ministr financí.

My se ptali!

Že by se jej nedotazoval na stanovisko, autora článku Ondřeje Kundru nenechalo v klidu a zaslal redakci mail. „Pro vaší informaci, s panem ministrem jsem mluvil před publikováním článku dvakrát a opakovaně jsem se ho na schůzku ptal. Ministr ji popřel, v článku ho také na toto téma cituji,“ reagoval a podotkl: „Ministr tedy neříká pravdu, když říká, že jsme se ho na to neptali.“

Přečtete-li si článek, přímou citaci ministra k inkriminované schůzce v něm nenajdete. „Ministr Kalousek jakékoliv pokusy o zastrašení detektiva nebo to, že by dokonce vyslal svého posla k vedení protikorupční jednotky s cílem zastavit politicky výbušný případ, odmítá jako sprosté pomluvy a provokace estébáckého charakteru´“, jsou jediná slova přibližující prý Kalouskovo stanovisko.

Nebudu se s novinářem překřikovat, je nástrojem provokací

„Nemám v úmyslu se v médiích překřikovat s panem Kundrou. Podle mého on je evidentně zaujatý nástroj policejních provokací,“ řekl dodatečně Kalousek ParlamentnímListům.cz.

K tomu redakci informoval, že dnes podává „podnět generální inspekci bezpečnostních sborů a dovoluji si vyjádřit silné pochybnosti o objektivitě orgánů činných v trestním řízení“. „Ke svému podnětu generální inspekci bezpečnostních sborů, týkajícího telefonátu, jsem přidal i žádost o prošetření té dnešní provokace,“ uzavřel Kalousek.

Respekt už Kalouska "nakopl" jednou

Připomeňme, že již pře týdnem Respekt prostřednictvím dobře informovaného zdroje obvinil ministra Kalouska, že telefonicky vyhrožoval vyšetřovateli kauzy CASA Mazánkovi, že u policie skončil. „Vyšetřovatel Mazánek mi řekl o osobním kontaktu s ministrem Kalouskem a sdělil, že ho vnímá jako nátlak," řekl pak k věci dozorující státní zástupce Jan Kořán.

Kalousek jakýkoli nátlak odmítá jako "sprosté pomluvy a provokace estébáckého charakteru". Jako důvod uvedl telefonátu to, že chtěl vyšetřovateli sdělit, že dozorujícímu žalobci zasílá odborné právní stanovisko, které by mělo zpochybnit důvody policejního obvinění Parkanové.

Kalousek pak označil vše, co se týká údajného nátlaku z jeho strany, jako součást manipulace policie. Brzy se dle jeho slov všichni dozví pravdu o tom, jak to bylo s jeho telefonátem vyšetřovateli Mazánkovi. Dodejme, že telefonát považoval za nepřijatelný také premiér Petr Nečas, který jej Kalouskovi vytkl.

„Já chápu pana premiéra, že si nepřeje, aby žádný z jeho ministrů nekomunikoval s provokatéry z řad policistů,“ komentoval to pro ParlamentníListy.cz Kalousek.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…