Co když přijdou k moci komunisti? ptal se u Jílkové finančníka. Ten se mu vysmál

11.05.2012 7:02

Komu se ve výsledku vyplatí nová důchodová reforma? Podle mladých lidí jen bohatým a těm, kteří nebudou mít děti. Budou si tak moci spořit, protože jinak by museli investovat peníze do potomků. A do toho politici hrozí demografickou křivkou, která je už teď varovná.

Co když přijdou k moci komunisti? ptal se u Jílkové finančníka. Ten se mu vysmál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková během moderování pořadu Máte slovo

„Hlavně nemít děti, protože jinak dáváte peníze do nich a ne do důchodu. Když někdo nebude mít děti, bude mít důchod,“ shrnul penzijní reformu v pořadu Máte slovo na ČT středoškolský učitel. Sám má jedno dítě a novinky v podobě druhého pilíře se spíše bojí a odmítá do něj vstoupit.

„Bude to výhodné pro ty, kdo budou mít nadprůměrné platy a nebudou mít děti. Takže si můžou dávat stranou tisíce korun,“ podpořil jeho teorii předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „To ale de facto platí i pro dnešní průběžný systém,“ odpálil ho prezident Asociace penzijních fondů a člen NERV Jiří Rusnok. „Tohle to ale zhorší,“ nedal se Bělobrádek. „Pláčete dobře, ale na špatném hrobě,“ ukončil dohadování Rusnok.

Následně začal Bělobrádek navrhovat svoji představu důchodové reformy. V ní by byli zvýhodněni rodiče tím, že by za každé dítě dostali jistý procentní bod. „Já jsem vyděšená z vaší reakce!“ vykřikla náhle Helena Langšádlová z TOP 09. Tato teorie by podle ní ohrožovala skupinu absolventů a důchodců na trhu práce – a ti jsou prý už teď nejvíce znevýhodněni, ne tedy rodiny s dětmi, nebo ženy na mateřské.

Další nevýhoda penzijní reformy, kterou středoškolský učitel v pořadu jmenoval, je strach o stabilitu země. Co když se vrátí k moci komunisté? Co když bude měnová reforma a on o své úspory přijde? Na to se mu Rusnok vysmál. To se prý nikdy nemůže stát. „Vy víte, co bude za deset let?“ obořila se však do něj moderátorka Michaela Jílková.

„Nedělejme ze sebe pupek světa, my nejsme v lecčems lepší, ale nejsme ani horší,“ odvětil Rusnok. Podle něj ve zbytku světa patří spoření k penzijnímu systému, a tak proč ne i u nás?

Podpořil ho i Miroslav Ševčík z Vysoké školy ekonomické – kdybychom nevěřili v budoucnost, byli bychom jako nihilisti. Vzápětí vytáhl knihu Státní penzijní systémy – časovaná bomba? a vzpomínal na pořad Kotel, který kdysi Jílková také vedla. „Už tehdy se říkalo, že se musí začít dělat reforma,“ prohlásil.

„Kdo mi zaručí, že za 30, 50 let se mi ty peníze zúročí?“ zeptala se náhle mladá studentka. Podle ní ministr financí Miroslav Kalousek ani neví, co bude za rok s Evropskou unií. Tak jak jí může zaručit, že za desítky let dostane své peníze?

„Takhle přece nejde uvažovat u mladého člověka,“ podivoval se člen NERV Rusnok. A začal vyprávět známý příběh o Řekovi, který se dozvěděl, že v rámci úspor dostane výrazně nižší důchod. „Tak ten to nezvlád, jeden, zastřelil se,“ dodal. To v Česku ale prý nehrozí.

Kdo bude za deset let premiérem?

„A jak vy víte, kdo tady bude premiérem?“ zeptala se moderátorka Jílková. „A co já? Já už nejsem mladá. 44 let! To se mám během toho půl roku rozhodnout, jestli tam vstoupím?“ pokračovala. Ačkoliv zastánci penzijní reformy neustále argumentovali tím, že druhý pilíř bude stabilní, náhle je Jílková nahlodala. Zeptala se všech, zda si v něm budou spořit.

Rusnok i Langšádlová prohlásili, že budou, přestože Rusnok vzápětí začal lidem doporučovat, aby spíše své spoření rozdělili na dvě části – vždyť nikdy nevíte, co se se státem stane. Ševčík ale řekl, že si bude raději spořit výhodněji. „A jak vás tak pozoruju, tak by si budete umět uspořit taky výhodněji,“ zalichotil moderátorce.

Podle Ševčíka totiž není současná reforma ta nejlepší, jaká by mohla být. Je ale jediná, takže proto se k ní kloní. „Lidé jsou vystrašení blbou politikou vlády, která to neumí vysvětlit,“ posteskl si ekonom. „Je třeba vzít do ruky všechny nástroje a začít dělat důchodovou reformu pořádně.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…