Do politiky si volíme lháře, řekl k financování stran spoluzakladatel ODS

30.06.2012 15:40

Předseda Občanů.cz Petr Havlík, předseda Strany práv občanů – Zemanovců Vratislav Mynář a předseda Konzervativní strany Martin Rejman diskutovali v pořadu ČT24 Politické spektrum o financování politických stran. Shodli se na tom, že v Česku naprosto neexistuje kontrola těchto peněz.

Do politiky si volíme lháře, řekl k financování stran spoluzakladatel ODS
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík, jeden z otců ODS

„Především je třeba omezit předvolební kampaň,“ myslí si Rejman. Podle něj například billboardy nejen stojí zbytečné peníze, ale také hyzdí krajinu. „Kauza Davida Ratha otevřela něco, o čem se tady dlouho šeptá. A sice to, že jsou politické strany financovány z veřejných prostředků,“ uvedl Mynář.

Demokracie pro vyvolené

„Politické strany se kontrolují samy. Vždyť výroční zprávy odevzdávají do Poslanecké sněmovny, kde se jim věnují právě jejich zástupci,“ prohlásil Havlík. ODS a ČSSD podle něj působí jako federace regionů a je nemožné, aby vedení strany dohlédlo na financování všech krajů, což podle něj ukázala právě Rathova kauza.

„Žijeme v demokracii selektivní, pro vyvolené. Navíc jsme zavedli systém, ve kterém neexistuje rovnost před zákonem,“ upozornil Havlík v souvislosti s tím, že všechny podnikatelské subjekty s výjimkou parlamentních politických stran jsou velmi kontrolovány.

„Pro mě je nepřijatelné, abych z svých peněz platil například komunistickou stranu,“ říká Havlík. Podle něj byla zrušena politická soutěž. „Například TOP 09 je pro mě jen klonem předchozích politických stran,“ vysvětlil předseda Občanů.cz s tím, že noví lidé se kvůli tomu nemohou dostat do Poslanecké sněmovny. „My si volíme lháře,“ rozčílil se.

„Pokud by byly zrušeny příspěvky, byla by politika pouze pro ty bohaté,“ nesouhlasil Mynář. „Měl by se změnit volební systém tak, aby měly malé politické strany šanci se jimi stát,“ dodal Rejman s tím, že by existovala možnost volit malou stranu, ale aby volič neměl pocit, že se tím jeho hlas ztratí, mohl by dát hlas ještě nějaké větší straně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…