Doktor Macek shrnuje: U nás v Česku si korupce podává ruku s blbostí

28.03.2012 13:55

Ať se stane nakonec s aktéry odposlechů cokoliv, přebujelá státní správa, ještě více přebujelá byrokracie a příšerná míra přerozdělování, což je prapočátek a základ korupce a všech doprovodných jevů, zůstane v lepším případě stejná, obává se na svém blogu někdejší místopředseda ODS Miroslav Macek.

Doktor Macek shrnuje: U nás v Česku si korupce podává ruku s blbostí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

„Vzhledem ke zkušenostem z minula nutno počítat i s tím, že po velkém ohňostroji zůstane pár kousků popela, pár okoukaných politiků nahradí neokoukaní obdobní,“ představuje si průběh budoucích dnů a týdnů Miroslav Macek.

Nevymýtí to základy korupce, za něž Macek považuje zejména přebujelý státní aparát, který neúměrně složitě nakládá s penězi daňových poplatníků za něž nenese žádnou odpovědnost. „Tyto základy korupce jsou zhoubou demokracie, nikoliv zveřejnění odposlechů,“ dodává Miroslav Macek.

Podle Macka se nemá ani moc smysl zabývat teoriemi, jaké spiknutí je za zveřejněnými odposlechy dua Janoušek-Bém a kolik takových nahrávek na jiné politiky tajemní spiklenci v pozadí ještě mají. A to i přesto, že různých hypotéz začíná přibývat.

Zapomíná se, že jsme v Česku, kde si podává ruku v ruce neschopnost s blbostí

„Jaksi se zapomíná, že jsme v Česku, kde většinou namísto vysoce organizovaných spiklenců s mimořádnými manipulačními schopnostmi jde o klasickou kombinaci neschopnosti, blbosti, uplácení a propletence zájmů, jejichž často náhodné protnutí v prostoru a času pak připomíná akci, na níž by mohly být pyšní Mossad s CIA dohromady,“ píše na svém blogu v nadsázce doktor Macek.

On sám má proto daleko prostší vysvětlení: „Spíš počítejme s tím, že v BIS je stejný nepořádek a stejně (vysoké) procento nekvalitních a úplatných lidí jako v jakémkoliv jiném českém úřadu či státní instituci, počítejme s tím, že totéž v obdobné míře platí pro telefonní operátory, dále počítejme s tím, že detektivní agentura vedená Bártou ve velkém aktivně sbírala a nakupovala kdeco, aby tak posílila moc svého napoleonského šéfa, a také s tím, že takových (méně viditelných) agentur je jistě víc (Randákova kupříkladu), přičemž se často mohou personálně překrývat s obdobnými institucemi státními, policii a státní zastupitelství nevyjímaje.“

Miroslav Macek by ani nedával ruku do ohně za to, že zveřejňovatelé odposlechů nesledují nějaký svůj vlastní zájem. „Dále je nutno počítat s tím, že případné užití či zneužití takto získaných informací půjde vesměs cestou ‚nezávislých‘ medií, které ovšem také mají své vlastní zájmy,“ vysvětluje doktor Macek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…