Ekonomka: Vládo, nedělej nic. Nebo bude ještě hůř

29.05.2012 13:28

Ekonomka Markéta Šichtařová na svém blogu opět komentuje probíhající krizi. Podle ní už se eurozóna neptá, zda v ní Řecko zůstane, ale jak ho dostane ven. A upozorňuje na to, že by bylo lepší, kdyby vlády nedělaly při krizi nic, aby také nic nemohly zhoršit.

Ekonomka: Vládo, nedělej nic. Nebo bude ještě hůř
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

„Historie říká: Vláda průběh krizí nejspíš nemůže zmírnit vůbec nijak. Vláda může udělat jen jediné: může krize svým hloupým jednáním prohloubit,“ konstatuje ekonomka s tím, že nalévání peněz do ekonomiky a zadlužování státu se ukázalo stejně špatným jako tupé škrty.

Veřejnost by měla mít trpělivost

„A z toho logicky plyne: když vláda může průběh krizí jen zhoršit, nejlepší je, když během nich nedělá vůbec nic,“ myslí si Šichtařová. Problém podle ní je, že na to, aby vláda nekonala, nemá veřejnost trpělivost.

„Pokud nové vlády napříč Evropou podlehnou nutkání konat přesně opačně než jejich předchůdci-šetřílkové (a zatím to vypadá, že podlehnou), patrně se dočkáme v roce 2013 malého ušmudlaného růstu těsně nad nulou a v letech 2014—2015 budeme znovu válčit s vypečenou recesí,“ píše Šichtařová. Podle ní by bylo dobré omezit možnost konat předčasné volby a protáhnout volební období o rok.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…