Hájek se rozjíždí: Pane kníže, za Havla by Vás popravili

23.08.2011 16:21

AKTUALIZOVÁNO Vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek se bude právně bránit proti urážce ze strany ministra zahraničí Karla Schwarzenberga z TOP 09. Ten ho totiž nazval „poskokem“. Ministr reagoval, že když byl nazýván podržtaškou prezidenta Havla, byl na to hrdý. K věci se vyjádřil i šéf poslaneckého klubu Petr Gazdík. Hájek replikoval tvrdě ještě na obě prohlášení.

Hájek se rozjíždí: Pane kníže, za Havla by Vás popravili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hájek

V rozhovoru pro časopis Týden z 22. srpna předseda TOP 09 a první místopředseda vlády Karel Schwarzenberg na otázku „Čím vás tady (míněno v lázních Korutanech) zaměstnává prezident Václav Klaus?" odpověděl: „Svou starostlivostí o pražské pochody. ... Jeho poskok Hájek to za něj řekl. Prezident má na tohle své lidi."

SLEDUJEME téma: Ladislav Bátora  

Hájek se proti tomu ohradil. „Hlavu státu a její nejbližší okolí beztrestně urážet nesmí ani člen vlády. Prezident republiky nezaměstnává žádné poskoky, jak by si pan Schwarzenberg mohl vzpomenout ze svého působení na Pražském hradě. Osobně bych na takovou urážku nereagoval, protože jde v případě pana Schwarzenberga o běžnou praxi. Je to však současně hrubá urážka instituce prezidenta republiky. Chci proto oznámit, že se proti těmto neslušným způsobům hodlám bránit právními prostředky. Jinak hrozí, že lidé jako pan Schwarzenberg ze svých častých hrubostí učiní společenskou normu," uvedl pro ParlamentníListy.cz Petr Hájek.

Pazdeří v zadnici, pedofil a podržtaška 

Zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Hájek tak patrně naraží na to, že Schwarzenberg uvedl o Ladislavu Bátorovi, že se hodí na ministerstvo školství „jako pazdeří k jisté části těla".

Později ještě ministr zahraničí dodal, že ustavit Bátoru jako šéfa personálního oddělení MŠMT je, jako ustanovit známého pedofila ředitelem dívčí školy.

Psali jsme: Bátora na školství? Jako pedofil v čele dívčí školy, ozval se kníže

ParlamentnímListům.cz se podařilo získat reakci prvního vicepremiéra Karla Schwarzenberga. "Když mne svého času označili jako podržtašku presidenta Havla, tak jsem to považoval za čest," uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr Schwarzenberg. Narážel na to, že byl kancléřem prezidenta Václava Havla. "Bylo mi ctí sloužit u prezidenta republiky Václava Havla v jakémkoli postavení a označení mi bylo lhostejné. Je-li tomu dnes na Hradě jinčí, je mi to líto," dodal ještě šéf diplomacie.

Na Hájka reagoval i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. „Doufám, že se pan Hájek bude stejně principiálně bránit slovům Víta Bárty, který hrubě urazil pana prezidenta, když tvrdil, že je jeho loutka, což hlavu státu muselo nesporně urazit víc, než slova Karla Schwarzenberga, které použil vůči jeho vicekancléři," řekl Právu Gazdík.

Za Havla by si to nikdo nedovolil

Vicekancléř Petr Hájek pro ParlamentníListy.cz replikoval ještě na prohlášení Schwarzenberga a Gazdíka.

"Nevím, kdo to tehdy o Karlu Schwarzenbergovi, který byl státním úředníkem ve velmi podobném postavení jako dnes já, řekl. Jestli to bylo řečeno třeba nějakým novinářem, nebo ho tak soukromě titulovali kolegové na Hradě. Určitě ho tak ale neocejchoval ministr zahraničí, předseda koaliční strany či místopředseda vlády. V tom to celé je," uvedl Hájek. 

"Takový útok na čelného úředníka prezidentské kanceláře by si v době prezidenta Havla nikdo z ministrů nedovolil. Tehdy jednak ještě fungovalo něco jako kinderstube, jednak by ho mediální mainstream okamžitě popravil. Jenže dnes média měří dvojím metrem. Na jednu stranu se zaklínají politickou kulturou, na druhou stranu tolerují urážení občanů bez modré krve významnými členy vlády . A s tím já se nechci smiřovat. Jsme v republice. Předpokládám, že se mi pan Schwarzenberg za tu urážku veřejně a hodně hlasitě omluví. Pokud ne, budu hledat cesty, jak by ho k tomu donutil soud," dodal Hájek.

Když je uražen kníže, mále padne vláda. On ale urážet smí

Hájek se vypořádal i s prohlášením Gazdíka. "Pokud se vyjádřil pan Bárta na adresu pana prezidenta, je to věc mezi nimi dvěma. Pokud vím, šlo o vyjádření neveřejné, které někdo vynesl nejodpornějším možným způsobem - tajným odposlechem uzavřeného soukromého jednání. V případě urážky mé osoby Karlem Schwarzenbergem je však věc zásadně jiná, naprosto opačná. Šlo o vyjádření veřejné, záměrně směřující k mému ponížení a dehonestaci. Nestalo se tak dokonce ani na nějakém soukromém facebooku, ale v jednom z hlavních časopisů. Jestli pan Gazdík nevnímá ten zásadní rozdíl, má uši, ale neslyší," namítá vicekancléř.

"Kdyby to pronášel někdo někde v hospodě, nebo na svém soukromém facebooku, mávnu nad tím rukou. Ale tady jeden z nejvyšších ústavních činitelů, ministr zahraničí, první místopředseda vlády opovržlivě, a urážlivě hovoří o blízkém spolupracovníkovi prezidenta republiky zcela veřejně. Protože jeho výroky na adresu politických soupeřů či státních úředníků média tolerují, cítím povinnost dát najevo, že všechno má své meze. Chování ústavních činitelů je pro řadu lidí normotvorné. A já bych byl nerad, aby lidé jako pan Schwarzenberg ze svých tolerovaných hrubostí učinili normu," dodal Hájek.

"Když se nějakým výrokem cítí dotčen pan ministr Schwarzenberg, málem padne vláda. Když pan ministr a předseda TOP 09 bezdůvodně uráží úředníka Kanceláře prezidenta republiky, je to taková milá prostořekost. A já říkám, že ne. Že toho už bylo DOST," zlobí se Hájek.

Vládní krize

ParlamentníListy.cz jako první informovaly, že Miroslav Kalousek požadoval odchod Bátory již na zasedání vlády 10. srpna, kde o něm měl mluvit jako o starém fašounovi. Pak už o něm do médií hovořil jako o rasistovi.

Čtěte více: Kalousek pohrozil odchodem z vlády. Kvůli „fašounovi" Bátorovi

Na dalším jednání vlády 17. srpna opustili ministři TOP 09 její zasedání s tím, že měl Bátora urazit ministra TOP 09 Karla Schwarzenberga. Bátora na Facebooku reagoval na ministrovo prohlášení do médií, že se Bátora na ministerstvo hodí jako „pazdeří k jisté části těla". Bátora uvedl: „Chudáček starej, to se mu to bezostyšně prská, když ho minimálně ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj," uvedl Bátora. Schwarzenberg později ještě Bátoru přirovnal k pedofilovi. TOP 09 nyní říká, že buď odejde Bátora z MŠMT, nebo TOP 09 z vlády.

Psali jsme: Kníže je orel a Bátora moucha se slovním průjmem, hřímají topkaři

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…