Hlášení šéfky ÚSTRu: Žáček je přítomen v budově, ale nereaguje

19.04.2013 11:16

Nová ředitelka Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Foglová oznámila, že chce odvolat další lidi z vedení ústavu. Důvodem je prý to, že nekomunikují. Například prý ředitel její kanceláře, Pavel Žáček, je v budově, avšak s novým vedením nemluví. Ale někteří z nich tvrdí totéž o Foglové. Tématu se věnují Lidovky.cz. Vztahy a atmosféra jsou zjevně napjaté.

Hlášení šéfky ÚSTRu: Žáček je přítomen v budově, ale nereaguje
Foto: Dezidor, (Licence Creative Commons)
Popisek: Zakladatel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček

Nová ředitelka chce odvolat šéfku Archivu bezpečnostních složek Zlatuši Kukánovou a nahradit ji archivářkou Světlanou Ptáčníkovou. S ABS má, podle Foglové, Ptáčníková zkušenosti a o funkci ředitelky dřív usilovala. Skončit má také ředitel její kanceláře, Pavel Žáček, který byl prvním šéfem ústavu, a ekonomický náměstek René Schreier. Důvodem pro jejich odvolání je to, že nekomunikují, čímž ohrožují chod ústavu, tvrdí Foglová.

"Opravdu to ohrožení normálního stavu je úplně fatální," uvedla Foglová. Dodala, že Schreier je do 3. května na dovolené a volno dal i svému zástupci. Lidovky.cz také informují o tom, že Žáček podle Foglové nereaguje na žádné výzvy, i když se nachází v sídle úřadu. "Beru to trochu jako bojkot. Lidsky tomu můžu rozumět, ale jako člověk, který má řídit organizaci, s tím absolutně nemůžu souhlasit," dodala. Foglovou už opustil bývalý první náměstek Eduard Stehlík, nahradil ho někdejší ředitel ústavu Zdeněk Hazdra.

Na řadě je Zlatuše Kukánová

Chystanou výměnu zdůvodnila Foglová tím, že ABS by měl lépe fungovat a spolupracovat s ústavem, pod který spadá, i s jinými institucemi. Předchůdce Foglové v čele ústavu Daniel Herman to prý označil za skandální. Podle něj je Kukánová velice dobrá expertka a její odvolání v něm vyvolává dojem politické objednávky. Kukánová potvrdila, že s Foglovou od jejího nástupu do funkce nehovořila. "Jsem ohromena tím, že ačkoliv sedíme ve stejném objektu, nenašla si čas na to, aby si se mnou o problematice či dalším směřování ABS popovídala," řekla Kukánová Lidovkám.cz. To, že nová ředitelka i přesto novinářům oznámila její odvolání, označila za "zarážející". "Já se budu aktivně bránit, protože takové jednání považuji za neseriózní," prohlásila Kukánová.

Ptáčníková pracovala na digitalizaci archivu čtyři roky

Kukánová také Lidovkám.cz řekla, že Ptáčníková, která má nastoupit na její místo, se nemůže zříci zodpovědnosti za chyby vytýkané vedení archivu. "Je čtyři a půl roku součástí jeho managementu a navíc byla dva roky ředitelkou odboru, který měl na starosti rozvoj elektronického archivu," uvedla Kukánová.

Vědecká rada

Vědecká rada ústavu v současnosti neexistuje. Její členové rezignovali na protest proti odvolání ředitele Daniela Hermana. Jeho nástupkyně Foglová už však novinářům sdělila, že oslovila možné kandidáty na členství v nové vědecké radě ústavu, poradním orgánu instituce. Lidovky.cz dále píší, že v nové vědecké radě by podle Foglové měli být nejen historici, ale i právníci, sociologové a politologové. "Už samozřejmě probíhají nějaká jednání," řekla bez uvedení konkrétních jmen.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…