Hochu, to ses moc nepředved. Jiřina Šiklová k projevu Zemana

14.03.2013 12:06

V bytových seminářích za minulého režimu přinášel Miloš Zeman dost zajímavé myšlenky, ale v inauguračním projevu se moc nepředvedl. Nepronesl žádnou podstatnou vizi. Uplatnil pouze mocenské postavení, čímž navázal na Václava Klause. To zamrzelo socioložku Jiřinu Šiklovou do té míry, že podepsala petici, která jeho výroky odsuzuje.

Hochu, to ses moc nepředved. Jiřina Šiklová k projevu Zemana
Foto: Archiv JŠ
Popisek: Jiřina Šiklová

Anketa

Zlobíte se na Zemana kvůli tomu, co řekl v inauguračním projevu o novinářích?

5%
95%
hlasovalo: 11670 lidí

„Nemyslím si, že podkopal svobodu slova. To ne. Nicméně se projevilo, že nejspíš nemá žádnou vizi, a jen uplatnil své mocenské postavení, čímž navázal na bývalého prezidenta Václava Klause,“ podotkla socioložka Jiřina Šiklová pro ParlamentníListy.cz. Před tím podepsala petici odsuzující výroky Miloše Zemana na adresu médií během inauguračního projevu, která byla adresována politickým špičkám země. A nastalo pozdvižení.

Mizerný projev

„Miloše Zemana znám víc jak čtyřicet let, opravdu. Na rozdíl od těch hajzlů, co byli v Prognostickém ústavu při ÚV KSČ, tam on nikdy nebyl. To je podstatný rozdíl a je to v pořádku. Rozčílilo mě ale, že člověk jako on s velkou inteligencí, jenž nám přednášel na bytových seminářích o brainstormingu a brainwashingu, se v inauguračním projevu moc nepředvedl. Člověk by očekával, že přednese něco prognostického, nějakou vizi. Evropa totiž až tak netrpí krizí, ale tím, že nemá žádnou vizi. A on se zaměřil na takové blbosti, jako je skupinka neonacistů, o korupci mluví kdekdo a pak proti médiím, kde jsou podle něj blbí lidi. Nepřednesl jedinou vizi, co chce dělat. Tak jsem si řekla, že je to mizerný,“ vysvětlila.

„Já to neformulovala, jen jsem souhlasila a podepsala,“ řekla k petici a hned zareagovala na bouřlivé reakce na ni: „To je hloupost lidí. Přeci když vyjádřím svůj názor, tak tomu druhému neberu svobodu slova. Nikdo Zemanovi svobodu slova nebere, stejně jako on nebere svobodu slova jiným. Ale proč by se nemohli vyjádřit lidi, jako jsem já, s názorem, hochu to jsi snad mohl formulovat mnohem líp, moc jsi se nepředved. Jsme zklamána z toho, že v inauguračním projevu neřekl nic víc, než tohle. Vždyť si to mohl připravit, nešlo o rozhovor na ulici. Mohl si své myšlenky promyslet. To mě na člověkovi, jehož jsem dřív učila a na jehož přednášky jsem chodila, prostě mrzí.“ Navíc poznamenala, že nikdy nebyla novinářka, ani politička a tím spíš má právo se k věci vyjádřit, protože se nedotýká jejího osobního zájmu.

Odporné zkušenosti

Miloš Zeman již několikrát veřejně prohlásil, co bylo primárním důvodem jeho nesnášenlivosti vůči médiím. „Syn se jednou nešťastně zamiloval a před dveřmi své milé tehdy spáchal jako medik demonstrativní sebevraždu. Vzal si nějaké prášky v odměřené dávce, aby se mu nic nestalo a doufal, že to milá ocení a vrátí se k němu. Nestalo se tak. Novináři, co to vypátrali, napsali, že syn Miloše Zemana spáchal sebevraždu kvůli politickým postojům svého otce. V tu chvíli jsem si říkal, že platí ono středověké přísloví, že novináře je třeba vyhubit ohněm a mečem a ruiny počůrat a posolit. Syn David mi tehdy napsal dopis, že když si tento článek přečetl v Lidových novinách, tak chce sebevraždu spáchat doopravdy. Pak se ztratil z obzoru a to byly nejhorší tři dny mého života. Nevěděl jsem, jestli se opravdu nezabije. Zhruba z této doby se datuje má nenávist a pohrdání českými novináři,“ zdůraznil kdysi pro ParlamentníListy.cz.

„Chápu jeho naštvanost, že mu novináři zasáhli do rodiny a mělo to skoro tragické dopady. Myslím na událost s jeho synem. To je ale v kapitalistickém státě běžné, že média jsou bez cenzury, a když si to někdo chce koupit, tak si to koupí. A to, co se tehdy stalo synu Davidovi, kvůli mediálním řečem, to bylo opravdu odporné. Z projevu jsem jen byla zklamaná, že Miloš Zeman nebyl schopen říci něco víc, než koho nemá rád. To, jak se vymezil ve slovech o ostrovech negativní deviace, nebylo šťastné. Ostatně myšlenka o ostrovech negativní či pozitivní deviace není jeho, ale tento pojem použila socioložka Soňa Szomolányiová, která o tom v Bratislavě kdysi psala. Ostatně ostrovy pozitivní deviace myslela lidi, co se bránili proti tehdejšímu režimu,“ dodala.

Z toho, co se v debatách čtenářů ParlamentníchListů.cz pod články o petici dozvěděla, byla překvapená. „Někdo mi poslal na ty debaty odkaz. Říkala jsem si, dobří lidé. Už jsem ale na tyto věci zvyklá. Ve svém postavení nepotřebuju, a nikdy jsem to nepotřebovala, kecat něco jiného, než co si myslím,“ zakončila socioložka Jiřina Šiklová své úvahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…