Homosexuálové se vysmáli aktivistovi, který jim hrozil smrtí a pekelným ohněm

18.08.2012 21:29

REPORTÁŽ Tisíce lidí se zúčastnily druhého ročníku pochodu homosexuálů Prague Pride. Tím vyvrcholil celotýdenní festival sexuálních menšin, který se v Praze konal podruhé. Akci předcházel protest konzervativců z Akce D.O.S.T. Gaye a lesby naopak účastí podpořilo několik politiků i velvyslanec USA Norman Eisen.

Homosexuálové se vysmáli aktivistovi, který jim hrozil smrtí a pekelným ohněm
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průvodem vyvrcholil festival homosexuálů a lesbiček Prague Pride

Už po jedenácté hodině se ve vestibulu stanice metra Muzeum začaly shromažďovat a „zkrášlovat“ účastníci druhého ročníku pochodu sexuálních menšin. To však ještě pod sochou svatého Václava mluvil na protestní manifestaci konzervativní Akce D.O.S.T. mluvil vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek.

Během pozvolného ukončení protestu konzervativců okolo pobíhalo několik účastníků chystaného průvodu, kteří mávajíce s duhovými vlaječkami na demonstrující odpůrce pochodu pískali a pokřikovali.

Někteří procházející členové sexuálních menšin je mnohdy častovali i vulgárními slovy, ale našlo se i mnoho takových, kteří mezi sebou diskutovali o tom, že mají nárok na svůj názor a respektovali je.

Nechyběl Paroubek, Fenič či Dienstbier

Kolem poledne už začali mít gayové a lesby nad protestujícími značnou početní převahu, spustila tematická hudba, lidé popíjeli alkohol a kreslili si na obličeje duhové vlajky, jako symbol jejich hnutí. Po Václavském náměstí projížděly vyzdobené vozy s tančícími účastníky, u kterých bylo podle vzhledu mnohdy složité rozeznat pohlaví.

V průvodu se stejně jako loni objevil Jiří Paroubek, ale i režisér Fero Fenič či socioložka Jiřina Šiklová. Na akci nechyběli zástupci Strany zelených, avšak bez svého předsedy Ondřeje Lišky. Zúčastnil se i senátor a kandidát na prezidenta za ČSSD Jiří Dienstbier, jehož lidé mezi homosexuály agitovali za jeho kandidaturu a sbírali podpisy k petici.

Dientsbier navíc nedávno vystoupil s prohlášením, že by homosexuální páry měly mít právo k adopci dětí. Zdůvodnil to tím, že i partneři stejného pohlaví budou pro východu dětí přínosnější, než sebelépe vybavený ústav.

Aktivista homosexuálům hrozil pekelnými plameny

S transparentem „Velvyslanectví USA“ se do průvodu zařadil i velvyslanec Norman Eisen, který festivalu Prague Pride vyslovil podporu a byl za to představiteli Akce D.O.S.T. zkritizován za to, že nepřípustně zasahuje do vnitřních záležitostí našeho státu.

V patrné narážce na protestující konzervativce se objevil i provokatér v mnišském úboru s cedulí, že i Bůh miluje gaye. Uprostřed Václavského náměstí postával i radikální odpůrce gayů, který se je svým dokola opakovaným proslovem snažil „vyléčit“ z homosexuality.

Vykřikoval, že pokud se neobrátí, budou u posledního soudu posláni do pekla. „A tam už nebude žádná takováto divoká párty, ale jen pláč a skřípění zubů. Homosexuálové si zaslouží smrt,“ křičel úpěnlivě do megafonu a dodal, že si to prý myslí i Bůh.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Policie zadržela sedm lidí

Policii ho však nenahlásili, ale naopak se mu vysmáli a v provokativních pózách se u něho fotili. Osamocený aktivista s pořadateli protestu z DOSTu neměl nic společného.

Průvod hrdosti, který z Václavského náměstí vyrazil přes Národní třídu a most Legií na Střelecký ostrov, měl ve svém čele jezdce na koni s velkou duhovou vlajkou v ruce. Hned za ním jel v historickém kabrioletu Škody Felicie známý gay aktivista Jiří Hromada.

Několik tisícovek gayů, leseb, transsexuálů a zástupců dalších sexuálních menšin během průvodu několikrát zastavily dopravu. Situaci vedle policie koordinovali i zaměstnanci dopravního podniku. Během průvodu, který s velkou libostí fotili především turisté, došlo i k drobným incidentům. Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana bylo zadrženo a předvedeno sedm osob za narušení veřejného pořádku. Pochod skončil na Střeleckém ostrově, kam se postupně účastníci, jejichž počet je odhadován na 10 tisíc, přesunuli k dalšímu programu a koncertům.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…