Horší než být v podmínce: Drábkův systém docházky nezaměstnaných

25.06.2012 11:02

Systém docházky nezaměstnaných (Donez), který nově zavedl ministr Drábek, nutí vybrané nezaměstnané hlásit se v pravidelných intervalech na pobočkách pošty, aby vyvrátili podezření, že během nezaměstnanosti pracují načerno. Boj proti melouchářům se však podle některých zvrhl v chování na hraně šikany. Podle ombudsmana jsou na tom takoví nezaměstnaní hůř než odsouzení v podmínce.

Horší než být v podmínce: Drábkův systém docházky nezaměstnaných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Týdeník Euro uvádí příklad občana, kterému Úřady práce nebyly schopny nabídnout práci po dobu dvou let. Místo toho byl zařazen do nového programu docházky nezaměstnaných - Donez. Po dobu tří měsíců se musel každé dva dny hlásit na poště s kontaktním místem Czech Point.

Na těchto návštěvách mu nikdy nebyla nabídnuta nová práce, jen dostal razítko. Vzhledem k tomu, že bydlí v oblasti, kam nezajíždí městská doprava, pro něj tyto výlety představovaly značnou komplikaci. „Na poštu to mám asi šest kilometrů. V lepším počasí bych chodil pěšky, nebo jezdil na kole. Jenže já byl do projektu zařazen v zimě, a proto jsem musel jezdit autem,“ popisuje.

Těsně před uplynutím tříměsíční lhůty, když mu zbývala poslední návštěva, potřeboval odcestovat. Proto požádal pracovní úřad o posunutí data návštěvy. Byl odmítnut, a proto se musel z Úřadu práce odhlásit. Tím ministru Drábkovi vylepšil statistiky nezaměstnaných.

I ombudsman Pavel Varvařovský si myslí, že povinnost hlášení na poště je podivná, už proto, že není zakotvena v zákoně. Proto je prý velmi pochybná sankce vyřazení z evidence. Celý projekt je prý také nepřiměřeným zásahem do lidské důstojnosti. „Rozsah pravidelné ohlašovací povinnosti svou frekvencí převyšuje například ohlašovací povinnost pachatelů trestných činů, podmíněně propuštěných z trestů odnětí svobody,“ říká ombudsman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…