I když byl na nevolitelném místě, mezi poslanci usedne. Koskuba promluvil o Pyrrhově vítězství...

28.10.2013 18:12

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spektra v pravidelné názorové aréně komentářů minulých, velmi hektických dnů.ParlamentnímListům.cz odpověděli na to: Jak vnímají výsledky voleb - jaké jim přinesly překvapení? I na to, protože jeden z nich je členem ODS a druhý ČSSD, zda nepřinesly výsledky také zklamání. Jaká a proč?

I když byl na nevolitelném místě, mezi poslanci usedne. Koskuba promluvil o Pyrrhově vítězství...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Exposlanec ČSSD Jiří Koskuba, který uhájil své poslanecké místo ve sněmovně i v těchto volbách přiznal, že nezastírá to, že tyto volby pro něj opravdu přinesly mnohá překvapení.

AKTUÁLNÍ VÝSLEDKY VOLEB

„A jelikož nelze pominout, v jakých barvách sloužím, tak i zklamání. Nestydím se to přiznat. Utrpěli jsme vítězství. Jak jinak se k výsledku vyjádřit. Nyní již mohu být otevřenější a ‚netaktizovat‘. Před volbami by to totiž bylo vůči vlastní straně neloajální a netaktické. Odhadoval jsem konečný výsledek nás oranžových na ‚pouhých‘ 22 procent. Důvody jsem se snažil opakovaně našemu ‚načalstvu‘ naznačit. Je totiž jinak velmi smutné, z kolika mlčících připrděných kaprálů se pak po bitvě stanou generálové. Tímto odhadem jsem sice jenom potvrdil svou pověst ‚potížisty‘, ale to ani já ještě netušil, jaký jsem vlastně optimista!“ řekl úvodem svého komentáře Koskuba.

Jak ale dodal, chce však čtenáře uklidnit, protože nehodlá rozvádět, co, proč a jak.

„Podobných komentářů jistě ještě bude mnoho a možná tu a tam i od podstatně erudovanějších lidí. Předčasné volby jsou za námi. Dopadly, jak dopadly. Volební účast nic moc. Důvodů je řada a všechny vlastně chápu. I takovou maličkost, že naplánovat je právě pro Čechy zrovinka před dlouhým víkendem může jenom skutečný ‚génius‘. A je fuk, dřepí-li zrovna na Hradě nebo někde jinde. Klasické politické strany pak dostaly od voličů naprosto jasný vzkaz – nevěříme vám. Nebylo to ostatně poprvé. Bojím se však, že ani naposledy. Moudrému napověz, že? Ona to je svým způsobem pro zažitou standardní demokracii jistá tragédie. Voliči si raději vybrali další experimenty. Navíc to vše opět po až příliš konkrétním 3-letém účinkování VV na parlamentní půdě.  Co k tomu dodat,“ konstatoval Koskuba.

Pyrrhovo vítězství...

Podle něj je jistě na místě otázka: Zda voliči opět riskují? „Možná dokonce jistě. Ale to sakra o něčem svědčí! Obávám se, že celá vedení mnoha tradičních partají by z toho měla vyvodit patřičné závěry. Asi ve vojenském duchu. Jako když ve Švejkovi jistý c.k. generál říká po revizi neúspěšným vysokým důstojníkům: ‚Máte revolver, pane plukovníku? Dobře. Jistě víte, co s ním udělat.‘ Zdůrazňuji však slova ‚celá‘ a ‚mnohých‘. I tu vlastní vítěznou stranu, je mi líto, z toho nevyjímám. Ani zde za to Pyrrhovo vítězství totiž není, alespoň dle mého, zodpovědný jenom ‚plukovník‘,“ myslí si sociálnědemokratický poslanec. Doplnil pak, že má ale nedobrý pocit, že sebereflexe jaksi mnohým katastrofálně chybí.

Další komentáře Jiřího Koskuby a Jaroslava Kubery čtěte ZDE.

Podle něj nyní můžeme jen čekat, jak vše dopadne. Obává se však, že tentokrát může mít pan exprezident-profesor pravdu, když právě on od výsledku voleb nic dobrého nečekal.

„Je otázkou, jak dlouho a jak vůbec bude takhle pestře a nesourodě poskládaná sněmovna fungovat. Velké naděje si nedělám. A je mi to upřímně líto. Ono totiž vyhazovat miliardy za další a další předčasné volby je naprostý nesmysl. Stačí se kouknout dolů na jih, do Itálie. Čas přitom běží neúprosně dál a ‚my‘ jenom pořád na něco čekáme. A něco splácíme. Smutná perspektiva,“ povzdechl si Jiří Koskuba.

I když byl na nevolitelném místě, pomohlo mu kroužkování

Jak dodal, to je asi tak ve stručnosti vše, co v prvních hodinách po výsledcích voleb k tomu může uvést.

„Ještě mi dovolte, prosím, poděkovat lidem, kteří si dali práci s kroužkem u mého jména. Je to nejen slušnost. Vynesli mne tak z 12. nevolitelného místa pražské kandidátky opět do sněmovny. Snad jim a mně to ‚junáci‘, ve skutečnosti řídící pražskou krajskou organizaci ČSSD, prominou. I tak těch preferenčních hlasů bylo podstatně méně, než ve volbách posledních. Nelze to pominout. Nemyslím si totiž, že to bylo jenom proto, že jsme si to zcela nedemokraticky vlastně zakázali. Stejně jako topka. Ale už i to také o něčem svědčí. Volby ve skutečnosti vyhrál pan Babiš. Sluší se mu pogratulovat. Je zřejmé, že lidi je potřebné oslovovat poněkud jinak, než stranicky. I když na ně rovněž zabral i jistý radikální populismus ze zcela jiného soudku. Že tím však nemám na mysli zemanovce, je zřejmé. Ti explodovali. Pan prezident mi promine. Nu a zase uspěli komunisté. I to o něčem svědčí,“ poznamenal dál Koskuba.

Na závěr se zeptal, co z toho všeho však bude? Přiznal, že on sám neví, takže je třeba si počkat. „Politologové a analytici se nyní budou předhánět ve svých analýzách, kombinacích, prognózách. Koupí si nás, nekoupí? Přiznejme si ale, že se mýlí stejně často, jako politici. Rovněž po bitvách mnohdy vylézají z děr ti, kteří se samotného klání zúčastnit báli a nyní se snaží přiživit. Mj. na očerňování vítězů vedle poražených. Počkejme raději s radikálními soudy, prosím. 24 let po vítězném listopadu je, pravda, již dlouhá doba. Hodně z minulosti mohli mnozí odčinit a i odčinili. Hodně jde i omluvit a odpustit. Ale i já chci, omlouvám se, u čelných českých politiků negativní lustrační osvědčení vidět. Sluší se to, z úcty k minulosti, jejím skutečným obětem. Ti co udávali a donášeli, byli vskutku ti nejhorší. Je to, ve vší úctě, s odpouštěním asi stejné, jako když někdo sloužil ve wehrmachtu. A jiný u SS či donášel gestapu. Je mi lito,“ zakončil první povolební komentář týdne pro ParlamentníListy.cz Koskuba. 

Senátor Kubera: Mé scénáře o opakování voleb se opět přiblížily

Senátor ODS Jaroslav Kubera již několik týdnů před volbami upozorňoval i ParlamentníListy.cz na to, že je vysoce pravděpodobné to, že se volby budou brzy opět opakovat.

"Bohužel, i když mě to netěší, mám dojem, že se ten můj scénář opět o značný kus přiblížil tomu, že nakonec bude pravda, Stačí s epodvat na to množství stran, které se dostaly, na tu jejich roztříštěnost. Teď je bude čekat vyjednávání, a to bude za tohoto stavu velmi složité a komplikované. Jenže pravdou je, že pokud je roztříštěná společnost, jako že je, dalo se očekávat i to, že bude takto roztříštěná i sněmovna," řekl ve vsém komentáři Kubera.

Podle něj je štěstí v tom, že se z Úsvitu přímé demokracie nedostalo do Poslanecké sněmovny tolik lidí, aby mohli prosazovat ty "jejich fantasmagorie". "I když vím, že někteří je asi přece jen poslouchat budou. Zcela jednoznačně musíme všichni počítat s tím, že významným moderátorem všeho dalšího dění, stejně ještě bude prezident Miloš Zeman. A ten, po porážce jeho Zemanovců (SPOZ), je asi hodně naštvanej a dá se tak očekávat, že vytáhne nějakou další myšlenku, kterou přivedl na svět v době, kdy byl na Vysočině  aměl čas přemýšlet o případných tazích," varoval senátor Kubera.

Podle něj to, jak dopadla ODS, je poměrně tvrdým vyúčtováním. "Já jsem vždycky říkal, že občanští demokraté dopadnou ve volbách zřejmě lépe, než si zaslouží. A dopadli jsme tak, jak jsme si asi zasloužili. Je to drsné, ale je to tak. Pozitivní na tom vidím například to, že budeme muset opustit to obrovské sídlo na Pankráci a přesmístit se někam jinam," prozradil Kubera. Na závěr dodal, že osobně se výsledků voleb a povolebního jednání nebojí příliš ani jako senátor, ale více jako primátor.

"Bude nás jako vždy, když se vymění pozice stran, čekat legislativní smršť. A to se mě jako primátora bude určitě opět zásadně týkat  a přinese to řadu záležitostí, s kterými se budeme muset poprat," shrnul komentář uplynulého týdne Jaroslav Kubera.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…