Jak fungoval systém Rath? Více o předraženém zámku

28.05.2012 10:23

Týdeník Respekt se snaží ve svém nejnovějším čísle rozmotávat kauzu buštěhradského zámku, a to hlavně okolnosti, které předcházely předání peněz od ředitele stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavla Drážďanského. Kvůli obsahu zavazadla, čtrnáctimilionovému úplatku, byla totiž šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová spolu s exhejtmanem Davidem Rathem zatčena. Oba nyní pobývaji ve vazbě.

Jak fungoval systém Rath? Více o předraženém zámku
Foto: hns
Popisek: Rath za mřížemi, ilustrační koláž

Tištěná média již v minulých dnech na svých stránkách rozplétala kauzu buštěhradského zámku, který chtěl nechat David Rath zrekonstruovat do té míry, aby mohl objekt v budoucnu sloužit coby reprezentační kongresové centrum. Právě ale tato rekonstrukce nakonec Ratha stála policejní obvinění.  

Tendr na opravu buštěhradského zámku přitom dnes policie vydává za modelový případ, jak hejtman Rath a jeho lidé manipulovali ve středních Čechách veřejné zakázky. Vybraná projekční firma Aria sumu nutnou k rekonstrukci přitom na začátku vypočítala na 168 milionů a projekt odevzdala na Regionální operační program pro střední Čechy (ROP).

Jak Respekt připomíná, až po otevření projektu se do věci vložili blízcí spolupracovníci exhejtmana – Pancová se svým přítelem Petrem Kottem. Oni dva se sice podle Respektu oficiálně starali jen o středočeské nemocnice, s hejtmanem se ale roky znali a byli osobní přátelé, takže řadu dalších věcí týkajících se hejtmanství běžně probírali.

„Z policejních odposlechů vyplývá, že právě je jako první napadlo, že tendr by šel velmi snadno uměle ´nafouknout´ a následný zisk si rozdělit,“ píše k tomu Respekt.

Ariu jen testovali

Schůzka k projektu pak proběhla v polovině loňského října. Kromě jiného na ní nechyběl šéf regionálních fondů ROP Michal Kýzl, vedoucí administrace projektů Miroslav Pivrnec a zástupce firmy Aria.

„Na schůzce, což nyní prověřuje policie, mohlo být na žádost Kotta a spol. a za souhlasu Ratha prostřednictvím lidí z ROP poprvé testováno, zda by Aria (nevíme, s jakou motivací) byla schopna upravit původní projekt a uměle zvýšit cenu oprav na 214 milionů,“ informuje dále Respekt. Navíc Kott, Pancová a Rath měli podle týdeníku v tu dobu zároveň také uzavřenou dohodu se stavební společností Konstruktiva Branko. Dohoda údajně byla taková, že ve finále zakázku získá sice Konstruktiva, ale část peněz z ní – mělo jít o část sumy, o níž měl být tendr navýšen – výměnou za to odevzdá jako úplatek zmíněné trojici.

Jenže Konstruktiva i ROP možnou manipulaci odmítají. Šéf regionálních fondů ROP Kýzl navíc i odmítá to, že by dostal nějaké CD, na němž měl být scénář transakce popsán. „Policie minulý týden provedla právě v centrále ROP rozsáhlou razii,“ připomíná ovšem k tomu Respekt.

Báli se a tak policii nevolali

Proč se ale projektanti z Arie neobrátili v tu chvíli na policii? Respekt odpovídá, že se prostě báli. Byli si navíc také vědomi toho, že kdyby vše policii nahlásili, tak by už napříště také nemuseli dostat žádnou zakázku. Přesto všechno ale nakonec projekt nijak neupravili a na hejtmanství jej poslali v původním rozpočtu. Jenže poté se do toho prý vložil sám Rath a našel si jinou projektantskou firmu. Ta měla projekt údajně nafouknout tak, že by se některé práce v projektu uvedené nakonec vůbec nevykonaly.

„Kdo z projektantů to zastřešil, policie zatím tají,“ nastiňuje Respekt a dále se zaobírá tím, jak do hry vstoupila Konstruktiva. Ta prý navíc vypracovala všechny další konkurenční soutěžní nabídky, které by se za Konstruktivou seřadily s minimálními cenovými rozdíly.

„Firmy z toho měly těžit tím, že příště by v jiných soutěžích zase vyhrály ony,“ dodává k tomu Respekt. Jenže jak firma Subterra, tak firma PSG – Intermational tuto domněnku popírají. Třeba podle slov mluvčího Subterry Vladislava Beneše jde o náhodu a žádná domluva tam vůbec nebyla.

Pro projekt zvedli ruce radní

Projekt ale nakonec stejně odsouhlasila krajská rada. Respekt však připomíná, že v tento moment se našel jen jediný z radních, kdo s takto předraženým projektem nejprve nesouhlasil. Byl to Zdeněk Seidl. Protože se však bál toho, že by mu Rath seškrtal peníze na opravdu silnic v domovském Benešově, nakonec i on podlehl a pro Rathův plán hlasoval.

Respekt nakonec připomíná, že tím, kdo vše nahlásil policii, byl někdo zevnitř systému. Kriminalisté proto poté rozjeli rozsáhlé šetření.

Případ buštěhradského zámku ale není jedinou spornou zakázkou, kterou David Rath coby hejtman realizoval. Podobně byla například prý realizována i přestavba kladenské nemocnice a další projekty.

Respekt také kromě toho v článku nastiňuje vládnutí v okresních buňkách ČSSD ve Středočeském kraji, kde měli hlavní slovo Filip Bušina a Miroslav Lepil. Oni totiž do buněk přivedli své lidi, kteří pak šli Rathovi tak zvaně na ruku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…