Jandák a další se zastali Zemana proti petici. A z novin už létají odpovědi

14.03.2013 8:14

Ve čtvrtečním tisku pokračuje přestřelka o slova z inauguračního projevu prezidenta Zemana, že značná část českých médií je „ostrovem negativní deviace“. Na přetřes se dostala i některá vyjádření pro ParlamentníListy.cz, která hájila prezidentovo právo kritizovat mediální scénu.

Jandák a další se zastali Zemana proti petici. A z novin už létají odpovědi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Anketa

Zlobíte se na Zemana kvůli tomu, co řekl v inauguračním projevu o novinářích?

5%
95%
hlasovalo: 11670 lidí

V Lidových novinách se o dopisu proti prezidentovi a následné reakci Miloše Zemana a dalších rozepsal Martin Zvěřina. Kritické ohlasy na dopis podle něj ukazují, jak moc situaci vystihl. Všem je jim totiž podle něj společné, že nedávají smysl a snaží se kritiku prezidentových slov lživě vykládat jako omezování prezidentovy svobody.

Sám Zeman vyslovil hypotézu, že útokem na jeho projev je napadena jeho svoboda slova. To je však podle Zvěřiny „slušně řečeno nesmysl“. Pak si vzal na paškál další dvě kritické reakce, které se objevily na serveru ParlamentníListy.cz.

Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák prohlásil, že „těch ´křiklounů´, kterým stále něco vadí a bojují proti všemu a proti všem, je už tak malinko, že snad je zbytečné se nad tím zamýšlet.“ Zvěřina následně posměšně poznamenal, že přemýšlení by si od Jandáka nikdo netroufl žádat.

Připomenuta jsou i slova senátora Jaroslava Doubravy: „Autoři petice označili prezidentovo vyjádření za útok na svobodu projevu v České republice a útok na pluralitu. Přitom drtivá většina médií během prezidentské volby, a nejen jí, prokázala a prokazuje, že jim o žádnou pluralitu a svobodu slova nejde. Drtivá většina z nich bojovala za Karla Schwarzenberga .“  Zvěřina se jej následně zeptal, zda tedy má být svoboda slova odepřena každému, kdo nepodporoval nynějšího prezidenta.

Na názorové stránce MF DNES se ke kritice Zemana přidala socioložka Jiřina Šiklová, která zmíněný dopis rovněž podepsala. Ta však spíše rozvíjí kritiku Zemanova inauguračního projevu, který byl podle ní nedůstojný hlavy státu a nepředložil absolutně žádnou vizi společnosti. Je to prý o to smutnější, že Zeman byl kdysi brilantní prognostik a vizionář.

K podpisu pod dopisem jí všakk přiměla četba internetu. „A když jsem si v Parlamentních listech přečetla, že ti, co podepsali, jsou "bolšelidi", potomci Lea Bronštejna, noví pragováci, "navoněná spodina"a samozvaní elitáři, tak jsem si řekla, že je správné se k těmto „havloidům“ přihlásit i svým podpisem,“ přiznává na závěr textu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…