Jandák je zhnusen. Ratha lynčují, po modrých nejdou. Chce odejít z Parlamentu

26.05.2012 13:06

Pokud by se korupční kauza netýkala sociálního, ale občanského demokrata, česká média by se jí prý tolik nezabývala. Nejen Rath, ale i další kauzy a přístup k nim znechutily poslance Vítězslava Jandáka (ČSSD) k úvahám o parlamentním konci.

Jandák je zhnusen. Ratha lynčují, po modrých nejdou. Chce odejít z Parlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Voliči ČSSD jsou kauzou Davida Ratha doslova zhnuseni. Až polovina těch, kteří byli dosud zarytými voliči této partaje, se totiž prý rozhodla, že dezertuje k jinému politickému táboru. Ukázal to alespoň aktuální výzkum společnosti Millward Brown pro deník Lidové noviny.

Anketa

Kolik let si zaslouží Rath?

37%
5%
4%
hlasovalo: 5413 lidí

Podle oranžového poslance Vítězslava Jandáka, který pro ParlamentníListy.cz výsledky výzkumu okomentoval, nejde o nic překvapivého. Z Rathovy kauzy je znechucen i on sám. A to dokonce natolik, že má co se týče svého působení v Parlamentu zaječí úmysly.

Zavřete oči, odcházím?

"Jsem zhnusen. Zvažuji i odchod z Parlamentu. Nejde jen o kauzu pana Ratha, ale i další, celá vnitropolitická situace jde špatným směrem. Vemte si ProMoPro, IZIP a další skandály," řekl redakci Jandák s tím, že se mu nelíbí ani mediální pojetí konkrétních kauz.  České sdělovací prostředky jsou totiž podle něho zaměřeny výrazně doprava.

"Kdyby se podobný skandál jako ten, který se rozproudil kolem Davida Ratha, týkal někoho z ODS, nepsalo by se o tom. Rozhodně ne v takové míře," řekl rozhořčený Jandák ParlamentnímListům.cz s tím, že je "zajímavé", že skandál týkající se ČSSD vypluje na povrch vždy krátce před volbami.

Dva trestanci vedle mě. Nikoho to nezajímá

Co se týče vývoje Rathovy kauzy, je zatím opatrný. To, že je Rath stále poslancem, ho ale neudivuje. "Už delší dobu chodím do Parlamentu se dvěma trestanci a nikoho to nepřekvapuje," zmínil Jandák aktéry kauzy poslance Věcí veřejných Víta Bárty.

Srovnávat obě kauzy si ale netroufl. "Neznám detaily. Rath dosud odsouzen nebyl, musíme si počkat na výrok soudu," uzavřel komentář.

Bárta byl v dubnu 2012  u Obvodního soudu pro Prahu 5 odsouzen za podplácení k trestu odnětí svobody na 18 měsíců, který mu byl podmíněně odložen na 30 měsíců. Rozsudek zatím není pravomocný, Bárta se proti němu na místě odvolal.

Rath jako Tymošenková

David Rath byl v minulém týdnu zadržen při přebírání několikamilionového úplatku. V souvislosti s obviněním z korupce rezignoval na funkci hejtmana i krajského zastupitele a odstoupil z kandidátky pro podzimní volby. Zatím si ale nechal poslanecký mandát.

Představitelé sociální demokracie v čele s Bohuslavem Sobotkou ho vyzvali, aby opustil politiku a mandátu se vzdal. Poslanec to ale neplánuje. Považuje se za politickou oběť. V této souvislosti se přirovnal třeba k ukrajinské expremiérce Julii Tymošenkové, která je vězněná na Ukrajině.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…