Jasný vzkaz ODS Topolánkovi: Mlč a nevymlouvej se, že za nic nemůžeš

29.03.2012 8:41

Expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek se v rozhovoru, který poskytl MF Dnes, bil v prsa, že za svého působení se snažil co nejvíce omezit moc Pavla Béma a lidí navázaných na něho. Zkritizoval současného premiéra Nečase, který v té věci prý neudělal vůbec nic. Poslanci ODS Jana Černochová a Aleš Rádl to však odmítají. Topolánek je dnes soukromou osobou, tak by prý měl držet pusu.

Jasný vzkaz ODS Topolánkovi: Mlč a nevymlouvej se, že za nic nemůžeš
Foto: Archiv Mirka Topolánka
Popisek: Expremiér Mirek Topolánek

Podle pražské poslankyně Jany Černochové je nesmyslné, aby Mirek Topolánek dnes házel špínu na Petra Nečase za to, že údajně neudělal nic, aby moc Pavla Béma omezil. „Petr Nečas v době, kdy vstupoval do křesla předsedy ODS po panu Topolánkovi, tak tady už byla volební kampaň v plném proudu,“ uvedla Černochová.

Ta ale zdůraznila, že kandidátku, na níž byl i Pavel Bém, schvalovala ještě výkonná rada, kde seděl Mirek Topolánek. „Petr Nečas pak už jen tu kandidátku akceptoval a myslím, že by bylo poněkud nešťastné, kdyby po týdnu v křesle předsedy začal dělat revoluci na kandidátních listinách, na to nebyl čas. Trochu tohle dnešní Topolánkovo vystupování nechápu,“ řekla pro ParlamentníListy.cz poslankyně.

Když měl Topolánek kavárenské informace, měl s nimi pracovat

„Nezapomínejme ale na to, že Pavel Bém pak ale nedostal žádné významné pozice ani ve sněmovně. Jednu dobu se mluvilo o tom, že by měl ambici dělat předsedu nebo místopředsedu Poslanecké sněmovny, ale nic takového premiér Nečas nepodporoval a Pavel Bém je dnes v pozici, kdy je místopředsedou výboru pro školství, tělovýchovu, kulturu a sport. Což mi věřte, že být místopředsedou tohoto výboru není žádná významná funkce. Rozhodně to není tak, že za to prostě může premiér Nečas, jak Topolánek řekl, to prostě ne,“ ohrazuje se.

Ohledně zveřejněných odposlechů Mirek Topolánek řekl, že měl pouze určité „kavárenské řeči“, ale odposlechy prý neviděl. „Pokud skutečně Topolánek měl ještě v době svého působení nějaké kavárenské informace, jak řekl, tak možná že Petr Nečas nechodil do pražských kaváren a ty zásadní informace neměl. Kdyby se Topolánek neurazil a místo toho, aby tři měsíce s nikým z ODS nemluvil, si s Petrem Nečasem některé věci řekl, tak by taky třeba ta situace mohla být jiná, ale tohle se bohužel nestalo,“ konstatuje Jana Černochová.

„Víte, teď se všichni povezou na té vlně, že budou v nejvyšší možné míře dávat ruce pryč od Pavla Béma, což se mi taky nelíbí. Já v době, kdy jsem byla starostkou městské části za jeho primátorování, tak musím říct, že jsem vnímala spoustu dobrých věcí, co se v Praze děly. Samozřejmě teďka optikou toho, co čtete v těch odposleších, tak z toho jsem samozřejmě nešťastná a ani trošku se mi to nelíbí, na druhou stranu teď prostě bude moderní, že každý, kdo může, bude do toho Pavla Béma kopat,“ zastala se ho poslankyně.

Šlo o mocenský boj Janoušek vs. Dalík

Podle poslance Aleše Rádla u Topolánka jde spíše o to, že se mu nepodařilo Janouška a jeho lidi nahradit svými. „Topolánek se s Bémem určitě střetl na kongresu, to je nepochybné, že tam Topolánek vyhrál s nějakou vizí, která tak byla nastavená. Zatímco u Pavla Béma se ukázalo, že je mocensky orientován ryze na Prahu, a že ten jeho vliv se kilometr za Prahou rovná téměř nule,“ uvedl na úvod Rádl.

„Nicméně že by se Topolánek nějak snažil snížit vliv Janouška a těch takzvaných kmotrů, to si myslím, že úplně pravda není, protože on to své postavení opíral o nějaké zase jiné struktury. Je nepochybné, že mezi Topolánkem a Bémem šlo také o spor mezi Dalíkem a Janouškem. Byli na tom v tomhle stejně, a tak se začali střetávat na podobných zájmech a docházelo k dost velkému napětí,“ vzpomíná.

Podle Rádla je obecně Topolánkovo neustálé kritizování známkou velmi špatné politické kultury, protože prý vůbec není obvyklé, aby bývalý předseda posílal nějaké vzkazy tomu současnému a kritizoval ho, že to dělá špatně. „Tedy pokud neusiluje o ten střet a návrat, což Topolánek verbálně vylučuje, hlásí se k tomu, že je soukromá osoba. Rozuměl bych tomu jeho chování, kdyby usiloval o návrat a chtěl se znovu stát předsedou strany, ale on se mimo politiku dnes pohybuje vědomě a dobrovolně, tak si myslím, že nemá právo posílat takovéhle komentáře,“ kritizuje bývalého šéfa strany.

Zvláště nevhodné bylo dle Rádlových slov Topolánkovo vystoupení loni na pražském Žofíně, kde ODS slavila dvacet let své existence. „To vystoupení považuji za skandální a to ze dvou důvodů. Zaprvé to bylo žánrově úplně mimo, protože to mělo být vystoupení člověka, který hodnotí celou éru toho dvacetiletí existence politické strany a ne v tom projevu upínat k nějaké marginalitě z minulých čtrnácti dnů nebo měsíce. A za druhé, on v té době věděl, že uvnitř probíhá nějaký mocenský boj a tím vystoupením chtěl dát určitý náboj svým spojencům,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz Aleš Rádl.

Počínání svého bývalého předsedy vícekrát kritizoval i expředseda pražské ODS a poslanec Boris Šťastný. Například loni v době, kdy se na veřejnost dostaly informace o údajném chystaném puči ve Věcech veřejných, potvrdil Šťastný domněnky, že za tím stojí i Mirek Topolánek.

„Není náhoda, že Mirek Topolánek se vložil do hry právě teď. Nejspíš mu vadí slušný a poctivý styl vládnutí Petra Nečase a v současné krizi vidí šanci pro znovuzískání vlivu a moci. Odchod Topolánka byl zásadní a pozitivní změnou pro ODS směrem k její kultivaci a očistě. Jeho snahu vracet se a zasahovat do vnitrostranického dění v ODS považuji za zhoubnou," uvedl tehdy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…