Je to odporná hysterie. To není úcta k Havlovi, promluvil Knížák

21.12.2011 14:36

JINÝMA OČIMA Nechutné šílenství a hysterie podporovaná médii, která znevažuje Havlův odkaz. Bývalý ředitel Národní galerie profesor Milan Knížák okomentoval pro ParlamentníListy.cz dění okolo smrti Václava Havla, které podle něho přerostlo v nemístné šílenství. Je to podle něho nepřiměřené budování kultu osobnosti.

Je to odporná hysterie. To není úcta k Havlovi, promluvil Knížák
Foto: Kateřina Bouda Kašparová
Popisek: Milan Knížák

Profesor Knížák momentálně pobývá v Německu a má tak možnost mediální referování o Havlově smrti komentovat s větším odstupem. Vyvrací tak mimo jiné mýtus o tom, že zahraniční zpravodajství žije Havlovým skonem stejně jako média česká.

Odporná hysterie, nehodná Havlově odkazu

„To, co se děje, není žádná úcta k Havlovi, to je jenom a jenom hysterie, kterou podporují média naprosto odporným způsobem. Myslím si, že to je neseriózní a všichni inteligentní lidé, kteří v Česku jsou, by se proti tomu měli vzedmout, protože tohle Havlovu památku hanobí,“ je přesvědčen Knížák.

Knížák také s nelibostí sleduje nemožnost jakéhokoliv racionálního kritického zhodnocení některých velmi sporných kroků za Havlova prezidentování. Prakticky kdokoliv se pokusí jeho působení komentovat mimo směr mediálního oslavného proudu, je napaden jako odporný necita.

„Čekám, až tato hysterie opadne, až bude po pohřbu a připravuji se, že na to napíšu článek, to určitě v lednu udělám. Nechci to dělat teď, protože by to stejně zapadlo,“ sdělil svůj záměr ParlamentnímListům.cz někdejší šéf Národní galerie v Praze.

Německo mluví už jen o Kim Čong - Ilovi

Informace o tom, že zahraniční média prožívají skon prvního českého prezidenta stejně silně jako česká, Knížák vyvrací. „Momentálně jsem v Německu, a jak se pořád u nás v médiích vykládá, jak o tom v cizině šílí a pořád je to v zahraničí v médiích, tak já mohu říct, že tady nebylo už ani v úterý v novinách ani v televizi nic. Tady se mluvilo už jen smrti Kim Čong-Ila, o Havlovi už ne,“ referoval profesor.

„Ta hysterie u nás je prostě nemístná a hovoří o tom, že my jako národ jsme násilníci kultu osobnosti. Ta hysterie v Praze je nehodná jak české společnosti, tak Václava Havla jako takového,“ uzavřel své hodnocení Milan Knížák.

Podobně na situaci nahlíží i bývalý politik a místopředseda ODS Miroslav Macek. Na svých stránkách macekvbotach.cz v neděli zveřejnil verše, kterými reaguje na podle mnohých přepjatou hysterii.

Orgie se změní v zapomnění

„Ve frašku vše Češi změní ve svém hloupém přehánění: Místo rozjímání v klidu nabízí se dneska lidu Velký Václav zcela všude. Jen pár dnů však trvat bude, nežli orgie se změní pěkně česky v zapomnění…,“ napsal bývalý politik a dnes častý politický glosátor.

Na dotaz redakce ParlamentníchListů.cz už Macek nechtěl dění blíže rozvádět, protože by to podle něho rozmělnilo jednoduchost a přitom výstižnost původního sdělení. Dnes totiž Miroslav Macek na svém webu glosoval situaci stručně jednou větou: „Vymknuta z kloubů, doba šílí…“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…