Jen pro silné žaludky: Umíral v centru Prahy bez pomoci. Zbylo jen toto video

15.11.2013 13:44

UVNITŘ VIDEO Redakci ParlamentníchListů.cz se ozval jeden z čtenářů s tím, že v centru Prahy zemřel bezdomovec, který byl viditelně několik dnů ve vážném zdravotním stavu. I když kolem něj procházely v průběhu tří dnů, kdy muž bez domova se svým stavem bojoval, možná až tisíce lidí - vše skončilo ve středu jeho smrtí přímo na rozhraní náměstí Republiky a ulice V Celnici.

Jen pro silné žaludky: Umíral v centru Prahy bez pomoci. Zbylo jen toto video
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

"Mé pracovní povinnosti mě často do okolí místa, kde se tady kolem náměstí Republiky setkávají bezdomovci, zavádějí. Vidím leccos, ale tohle mě opravdu rozčílilo. Toho chlapa jsem viděl ve stavu, v jakém byl tři dny po sobě. Byl po celou dobu na stejném místě, protože se asi nemohl moc hýbat, ale nikdo mu nepomohl, i když na něj byli upozorňováni i strážníci městské policie. Ti se u něj sice několikrát zastavili, přesto mu nikdo pomoc nepřivolal. Stav, ve kterém se nacházel, přitom vypovídal i pro oko obyčejného laika o tom, že je na tom zle. Když jsem se na to místo dostal ve středu ráno, akorát ho přikrývali plachtou, byl už mrtvý. Nechápu, jak je možné, že se něco takového může stát. A hlavně v místě, kudy opravdu chodí hlídky jak státní, tak i městské policie, za každou hloupost rozdávají řidičům pokuty. A tohle nechají bez zájmu," svěřil se muž ParlamentnímListům.cz a jako důkaz toho, v jakém stavu nešťastník v oněch posledních dnech přes smrtí byl, předal redakci i odkaz na video, pořízené prostřednictvím mobilního telefonu přímo na místě. Zda je on jeho autorem, či ví, kdo ho natočil, komentovat nechtěl, stejně tak si přál, aby i jeho jméno a identita zůstaly v anonymitě.

Poznámka redakce: ParlamentníListy.cz zvažovaly, zda s ohledem na pietu k možným pozůstalým, i etiku, video s tímto obsahem zveřejnit, či na něj jen upozornit. Vzhledem k tomu, jak moc je záznam alarmující a jak liknavost státních orgánů i mnohých neziskových organizací v otázce bezdomovectví zatím spíše pokračuje, rozhodly se jako memento odkaz k článku zařadit. Už jen proto, aby se i lidem bez domova věnoval i při procházení kolem nich pozornější pohled, který by mohl odhalit, zda někdo z nich nepotřebuje akutní zdravotní pomoc.

V každém případě, každý, kdo o stavu toho člověka věděl a nezavolal mu pomoc, by si měl sáhnout do svědomí. Byť je nutno dodat, že problematika lékařského ošetření bezdomovců, navíc třeba ještě cizinců, má sámozřejmě i z druhé strany svá velká "ale". K tomu ne vždy bezdomovci s jakoukoli pomocí souhlasí...

Jak ale muž, který na tento smutný případ ParlamentníListy.cz upozornil, dodal, jelikož skupinku bezdomovců, kteří se na tom místě zdržují, poměrně zná, muž, kterého stihl krutý osud s ještě krutější smrtí, byl alespoň v dané skupince novou tváří. Zda byl však i na ulici nováčkem, to nikdo neví. Ani při snaze redakce přímo na místě se zeptat těch, kteří mohli být svědky toho, co se stalo, se nikdo do povídání příliš neměl.

Nelze mít o všem a všech lidech na ulici přehled. Navíc na rady strážníků prý nedají...

Situace je samozřejmě velmi složitá ze všech zainteresovaných stran, a to je třeba si uvědomit. Strážníci městské policie přivolaní již k mrtvému tělu podle zjištění redakce předali celý případ státní policii. Kolikrát a zda se některý ze strážníků u skupinky bezdomovců zastavil a pokoušel se nabídnout pomoc, mluvčí městské policie neupřesnil. Jisté je, že by možná mohl pomoci kamerový systém, poněvadž místo je navíc zcela zřejmě jednou z hlavních pochůzkových tras. "Víte, ono se vše hlavně v této komunitě uhlídat nedá. Když je zima, obcházejí strážníci tyto osoby a informují je o tom, že jim na ulici hrozí podchlazení a seznamují je s místy, kam se mohou uchýlit, aby byly v teple a suchu. Jenže většina z nich na to stejně nereaguje," potvrdil výše uvedený trend v chování lidí bez domova mluvčí pražské městské policie Jan Čihák. Jenomže pravdou je, že ne všech se to může týkat a muž z videa zřejmě byl v takovém stavu, že o sobě rozhodovat nebyl příliš schopný.

Státní policie přece jen věděla víc. "Ano, byli jsme přivoláni ve středu ráno na náměstí Republiky na Praze 1 k mrtvému muži, jehož tělo bylo nalezeno ve skupince dalších lidí bez domova před šestou hodinou ranní. Ukázalo se, že mrtvým byl 34letý muž ze Slovenska, při prvním ohledání lékař konstatoval smrt bez cizího zavinění. Přesto bylo tělo posláno na pitvu. Lidé, kteří se v okolí mrtvého muže pohybovali, policistům sdělili, že prý někde nedaleko ulice, kde zemřel, upadl a poranil si hlavu. Den před smrtí také, jak prozradili, vypil spolu s nimi prý asi tři litry vína. To, že by ho někdo napadl, nikdo neviděl, ani nezmíňoval,"  potvrdil redakci mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Proč skutečně muž, který se ocitl na ulici, zemřel, tedy alespoň jeho pozůstalým - pokud nějaké má - odhalí pitva.

Kdo a za co si zaslouží takovou smrt? Nedalo se jí zabránit?

"Ať už se jednalo o kohokoli, nevím, proč skončil na ulici, myslím, že si snad nikdo takový osud nezaslouží. Ta nevšímavost lidí mě naprosto děsí, ještě víc pak institucí, které by měly podobným případům snad předcházet. A o tom, že možná policie či strážníci něco zanedbali, ani nemluvím. Proto jsem se rozhodl upozornit na toto video, protože tohle by se dít nemělo. Ten chlap ty poslední dny před smrtí musel trpět a i když by třeba zemřel i s pomocí lékařů, bylo by to ale přece jen důstojnější než to, jak jeho život skončil. Nikdo navíc neví, jestli ho třeba i někdo nezmlátil, protože to, jak jeho hlava vypadala, s promodralými skvrnami, by tomu klidně mohlo odpovídat," naznačil ještě muž, který si s hrůzou uvědomil, že viděl prakticky v průběhu tří dnů smrt člověka v přímém přenosu. A jak řekl, vůbec si není jistý tím, zda nešlo o smrt zbytečnou. I kvůli tomu, že se každý z kolemjdoucích spoléhal na to, že hlídky strážníků či policistů, které tudy procházejí, lékařskou pomoc zavolají. Ostatně, jak ještě tento muž zmínil, i on sám viděl, že se strážníci u skupinky bezdomovců zastavili. Věřil, že pomoc je tedy nablízku.

Bezdomovectví - velký problém mnohých - i když to nechceme slyšet

Až sto tisícům Čechů přitom prý hrozí, že do roku 2020 budou bez domova. A 30 tisíc jich bez domova je. To je smutný fakt, kterého si je vědomo i Ministerstvo práce a sociálních věcí. I proto vytvořilo koncepci prevence a řešení této problematiky.

Historicky první dokument s názvem Koncepce prevence a řešení problematiky bezdomovectví v ČR do roku 2020, kterou schválila vláda v demisi, má bojovat s chudobou a sociálním vyloučením. Koncepce totiž vnímá bezdomovectví nikoliv pouze jako „přespávání na ulici“, ale jako proces, který začíná již samotou hrozby ztráty bydlení. Materiál proto navrhuje opatření v bydlení, zdravotní péči nebo sociálních službách.

„Bezdomovci a osobami ohroženými vyloučením z bydlení se stále více stávají mladí lidé – zejména ti, co odcházejí z dětských domovů či dalších institucionálních zařízení, osoby se zdravotním postižením, ženy, rodiny s dětmi a osaměle žijící senioři, kteří nejsou mnohdy schopni pokrýt své nezbytné životní náklady,“ uvádí se mimo jiné ve zmiňované koncepci.

Jde o peníze... Ale nechybí i vůle?

Na začátku letošního roku dostaly neziskové organizace pomáhající v Praze lidem bez domova od Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) o 32 milionů korun méně než vloni. Také MPSV letos dostalo ze státního rozpočtu na sociální služby o 360 milionů korun méně než vloni a změnilo i systém přerozdělování dotací.

Ihned se objevily hlasy, že toto snížení dotací by mohlo ohrozit terénní bezdomovecké programy. Ty se však – i jak lze usuzovat z navrhovaného konceptu řešení - s příliš zřetelnými výsledky nesetkávají. Lidé, kteří se na ulici dostanou, na ní i velmi často nakonec i umírají.

Mohou pomoci neziskovky?

To, že v Česku přitom není nedostatek organizací (nebo by neměl být), připravených pomoci celé plejádě lidí v různých životních situacích (tedy samozřejmě nikoli jen a jen bezdomovcům), může trochu odhalit i statistika na stránkách Neziskovky.cz (vychází z čísel ČSÚ). Ta dává nahlédnout do čísel o tom, kolik neziskových organizací v Česku působí a jak jejich počty vzrůstají. Samozřejmě – ani neziskovky nemohou fungovat bez podpory zákonů a vládní politiky, jenže…

Například krátce po sametové revoluci v roce 1990 působilo na celém území tehdy ještě Československa 3879 neziskových organizací (žádné nadace, fondy či sdružení), o rok později to již byl trojnásobek. A jak to bylo s nestátními neziskovými organizacemi u nás v roce 2012?

  • Občanských sdružení 77 801
  • Nadací 458
  • Nadačních fondů 1 278
  • Obecně prospěšných činností 2 183
  • Evidované právnické osoby 4 348
  • Organizační jednotky sdružení 32 376

A dalšími čísly ještě zakončíme. Jen na území Prahy žije v současné době podle údajů ČTK zhruba 4000 bezdomovců (skutečnost může být ale ještě horší).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…