Kalouska čeká velké zklamání, říká jasně doktorka Samková z TOP 09

13.02.2013 9:38

JINÝMA OČIMA Miloš Zeman i Karel Schwarzenberg si své voliče získali především díky své popularitě. Myslet si, že SPOZ a TOP 09 v příštích volbách díky tomu dosáhnou velkého úspěchu, není na místě. Tak je o tom přesvědčena někdejší prezidentská kandidátka, členka TOP 09 na Praze 2 a advokátka Klára Samková, která nastínila i možnosti vzniku nové strany.

Kalouska čeká velké zklamání, říká jasně doktorka Samková z TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Samková v reakci na hysterická prohlášení skalních Schwarzenbergových fanoušků napsala, že Miloše Zemana za prezidenta pravdoláskařům právě díky tomu všemu přeje. Žádných nenávistných útoků na sebe se však prý kvůli tomu nedočkala.

„Naštěstí jsme tak daleko ještě nedorazili. Není to ale tím, že by se mnou hluboce nesouhlasili, ale bariéra mezi jednotlivými názorovými skupinami je tak obrovská, že je to podobné jako v Belgii. Tam si Vlámové s Francouzi ani netelefonují a je možné tu zemi rozdělit naprosto přesně podle telefonních čísel. Tady je to něco podobného. Došlo k naprostému rozdělení národa,“ míní advokátka.

Příkopy nikdo zasypávat nebude, ale lidé zapomenou

Přestože předvolební kampaň vyhloubila ve společnosti hluboké příkopy, mezi lidmi se na to prý částečně zapomene. „To už je v Čechách dobrým zvykem. Nemyslím si ani, že by je někdo zasypával. Pan Zeman to určitě nebude a opačná strana je na to zase příliš zhrzena,“ řekla ParlamentnímListům.cz.

Jak si vysvětlit útok na první dámu Livii Klausovou a minulosti jejího otce, nemůže jít o odvetu za propírání minulosti tchána Karla Schwarzenberga?

„Účel té kauzy nechápu. Byl přece obecně známý fakt, kdo je otcem paní Klausové. To patří k všeobecnému vzdělání lidí, kteří se pohybují v politice. Jaksi vůbec netuším, proč je to vyzdvihováno nyní. Považuji to za zcela irelevantní,“ je přesvědčena Klára Samková.

Ta je dosud stále členkou TOP 09, i když předáky strany často i velmi tvrdě kritizuje. „Podle mého názoru už TOP 09 zahájila koaliční jednání se sociální demokracií,“ uvedla Samková.

Komunisté ČSSD nestačí. Potřebují ještě někoho

„A dovedete si představit, že by tu koalici udělala sociální demokracie s ODS, pakliže se ta od sněmovny vůbec dostane?“ reagovala na dotaz, zda to ale pro ČSSD není zcela neprůchodné, když terčem její kritiky vlády jsou nejvíce právě kroky ministrů za TOP 09.

„Každá politická strana touží po nadpoloviční a nejlépe ústavní většině, ale tak to nechodí a já to dokonce považuji za krajně nebezpečné. I když by třeba v příštích volbách byl zisk ČSSD třicet procent, pořád to není jedenapadesát. I s podporou komunistů jim to nevychází. Bude potřeba jednoho koaličního partnera v každém případě. Buď se do parlamentu dostanou ještě takové čučky jako Strana zelených, lidovci nebo zemanovci,“ říká doktorka Samková.

Neměli bychom prý podléhat omylu. „Úspěch Miloše Zemana byl záležitostí jeho individuální osobnosti, stejně tak úspěch Karla Schwarzenberga byl díky jeho osobnosti a samozřejmě úspěchům jeho PR týmu. Rozhodně není možné tyto úspěchy vykládat jako úspěchy SPOZ a TOP 09,“ myslí si.

Kalouska čeká zklamání

„Obávám se, že i proto pana Kalouska čeká trpké zklamání a pokud skutečné přijdou předčasné volby, o které podle vnějších znaků usiluje, maximálně to může zachránit TOP 09 před úplným propadem. Ale že by jí to přineslo zisky nad ty původní body posledních parlamentních voleb, to je prakticky vyloučené,“ je přesvědčena známá advokátka a zastupitelka Prahy 2 za TOP 09, přestože poslední průzkumy naznačují růst preferencí TOP 09 (čtěte ZDE a ZDE).

A co prohlášení šéfa TOP 09 z loňského července, že v případě prohry prezidentských voleb odejde z politiky? „Od Karla Schwarzenberga jsme toho už slyšeli tolik, že taková jeho vyjádření považuji za naprosto irelevantní. Vzpomeňte si, jak prohlašoval, že odstoupí, pokud nebude objasněna kauza Čunek,“ zpochybňuje důvěryhodnost Schwarzenbergových výroků.

Řada liberálních ekonomů současnou vládu kritizuje za zvyšování daní, které je nepravicové. Podle Samkové je vůbec otázkou, co je dnes levice a pravice. „Jestliže pravicová vláda naprosto brutálním způsobem zvýšila daně a levicová opozice s tím hluboce nesouhlasí, tak se skutečně můžeme ptát, kde to vlastně jsme. Zase jsme v Evropě nejlepší,“ poznamenává ironicky v komentáři pro server ParlamentníchListů.cz.

Co je nutné pro úspěch nové strany

„Žádnou pravici tady nemáme. ODS je ideově a ideologicky naprosto vyprázdněná. Nemůžeme tam mluvit ani o pravici ani levici, ale možná o oligarchii nebo nějaké meritokracii. Lze hovořit jen o vládě pro vládu. Není tam jediná myšlenka, jediná nosná idea, která by mohla být považována za pravicovou,“ účtuje s vládními stranami.

Konzervativní pravice ve smyslu anglických konzervativců nebo pravicového křídla amerických republikánů tady buď vůbec není, anebo je spíše pózou, která nemá velké zázemí.

„Na druhou stranu tu je hodně lidí, kteří si váží svých osobních svobod, svých spoluobčanů a přála by si stát vést v tomto směru. Kdyby taková strana měla vzniknout a rozvinout se, zcela jednoznačnou podmínkou bylo vypracování velmi podrobného ekonomického i právního programu, který by stanovil ideje a který by pojmenoval, určit a stanovil i nástroje na jejich uskutečnění,“ nastínila Klára Samková možnosti úspěchu případné nové strany.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…