Klausův institut diskutoval o represivních složkách, Ištvanovi i Havlovi

26.07.2013 21:05

V Institutu Václava Klause proběhly debaty v rámci Rozmluv na Hanspaulce. Tentokrát se hovořilo o represivní moci v demokratickém režimu, konkrétně pak o kauze Nagyová.

Klausův institut diskutoval o represivních složkách, Ištvanovi i Havlovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Občan Václav klaus

Jména diskutujících Václav Klaus nezveřejňuje, jak ale napsal na svém webu Klaus.cz, všech 22 účastníků se shodlo, že demokracie rezignovala na kontrolu represivní moci. „Všichni cítili velmi silně tuto nezodpovědnou a krátkozrakou rezignaci a z ní plynoucí nebezpečí ztráty demokratického charakteru naší země,“ píše na své stránce exprezident.

Podle něj v současnosti dochází k riskantnímu odklonu od kontroly volených orgánů. „Většina účastníků cítí ohrožení demokracie ze strany těchto represivních složek, které se stylizují do vytváření dojmu, že představují a zastupují ‚hlas lidu‘. To je zásadní omyl. Právníci na schůzce zdůrazňovali, že ‚základním suverénem je lid a že prvotní legitimitu mají volené orgány‘,“ upozorňuje Klaus.

Podle něj diskutující usuzují, že na vině je selhání politiků, kteří represivním složkám nevymezili prostor. Chybou prý ale není jejich laxnost, nýbrž obava z médií, jež se do těchto témat pletou a vytváří prostředí á la „nechme represivní orgány, ať mají klid na svou práci“.

„Významným příspěvkem k vytvoření této situace byla v české politice se prosadivší (už od dob Václava Havla a celé Pravdy a lásky) myšlenka tzv. nezávislosti. Fenomén této zneužité nezávislosti je ‚zhoubnou myšlenkou rozežírající stát a jeho instituce‘,“ dodal Klaus.

„To, co se stalo v polovině června letošního roku, nebylo výjimečnou, jednorázovou, zcela partikulární akcí,“ komentuje pak nedávné události.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…