Lidé odsoudili umělce za útoky na Zemana a řekli: Budeme si vás pamatovat

12.02.2013 12:34

Agentura SANEP uspořádala průzkum, ve kterém zjišťovala dopady prezidentských voleb na společnost. A odhalil překvapivá čísla - například že téměř u poloviny lidí se kvůli prezidentské volbě zásadně zhoršil vztah k některým umělcům.

Lidé odsoudili umělce za útoky na Zemana a řekli: Budeme si vás pamatovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Karla Schwarzenberga. Fenomén Karel zůstal nakonec poražen

První otázka směřuje k petici „Miloši Zemane, nejste a nikdy nebudete můj prezident,“ která se objevila bezprostředně po volbách. 58,5 % dotázaných prohlásilo tuto petici za skandální. 22,1 procenta ji považuje za správnou a zbytek nemá žádný názor.

Další dotaz směřoval na umělce, kteří před druhým kolem hlasitě podpořili Karla Schwarzenberga a po jeho skončení se velmi ostře vyhraňovali proti vítěznému Miloši Zemanovi. Jejich chování považuje 41,9 procenta za nepřípustné a nerespektující demokratické principy. Dalších 24,1 procenta jej ohodnotilo jako „spíše nepřípustné“, zatímco 14,2 procenta se klonilo k názoru, že takové jednání je spíše oprávněné a správné. A 9,2 procenta považuje chování umělecké fronty za jednoznačně správné. Zbylých deset procent nemělo na věc žádný názor.

Celý průzkum ZDE

Mezi dotazovanými zároveň 46,9 procenta připustilo, že zkušenost z přímé volby zásadně ovlivnila jejich vztah k těmto osobnostem kultury, a to negativně. Opačným směrem se posunulo mínění u pouhých 2,3 procent a 42,4 procenta setrvalo na svém současném mínění. Zbylých 8,4 procenta nevědělo.

Když byli lidé tázáni, jaký vztah by k výsledkům prezidentských voleb měl být podle nich zaujmut, odpovědělo 51,9 procenta, že výsledek by měl být v každém případě respektován, bez ohledu na postoj k vítězi. Dalších 40,8 procent si myslí, že výsledky je třeba respektovat, ovšem je možné vyjádřit případný negativní názor na vítěze. Pouhých 2,3 procenta vyjádřilo názor, že výsledky by se respektovat neměly a člověk by měl dělat vše proto, aby vítěz abdikoval. A 0,8 % by svůj postoj rozlišovalo podle toho, zda vítězem byl jejich kandidát.

Nenávistné postoje ve společnosti byly podle názoru 37,6 procent rozdmýchávány zejména médii, která preferovala jednoho z kandidátů. Dalších 28,3 procenta viní především agresivní veřejné výstupy osobností kulturního života a 23,4 procenta přikládá největší váhu volební kampani jednotlivých kandidátů.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…