Lidem chybí májové oslavy. Chtěli by je, ale bez vymývání mozků

04.05.2013 22:50

Zdá se, že v případě tradičních májových oslav některé politické strany a vedení měst a obcí vylili s vaničkou i dítě. Lidé na májové oslavy rádi vzpomínají, chybí jim ta slavnostní atmosféra, a dokonce i přehlídky a průvody. A rozhodně nejde jenom o levicově orientované občany.

Lidem chybí májové oslavy. Chtěli by je, ale bez vymývání mozků
Foto: Hana Čechová
Popisek: V Karlových Varech se místo prvního máje světí prameny

Paní Věra z Karlových Varů vzpomíná na májové oslavy s určitou nostalgií. „Je to škoda, že místo toho zůstaly zpackané mítinky komunistů a socialistů. Moji rodiče byli zapřisáhlí antikomunisté, ale na prvního máje nás vyparádili a vyrazili jsme celá rodina do ulic. Ono se té atmosféře, kdy od rána městem zněla hudba, těžko dalo nepodlehnout. My děti jsme milovaly mávátka a samozřejmě jsme se těšily na párek a limonádu. Maminka bojkotovala ruskou vlaječku v okně, ale ty české vyvěšovala docela ráda. Dokonce kvůli tomu umývala okna. S odstupem času se mi ani nechce věřit, že nám dokonce vyprala a nažehlila pionýrské šátky,“ vzpomíná s úsměvem paní Věra.

Když ale zjistila, že  se letos oslavy mezinárodního Svátku v práce v Karlových Varech odehrály jen v režii komunistů, dost jí to naštvalo. „Copak se nedají udělat pro lidi pěkné oslavy  bez vymývání mozků? Kdysi tady byly májové veselice, kde se dalo tančit, teď se člověk nemá  kam jít pobavit,“ stýská si.

Recese v Chebu

Jak jsme zjistili,  v případě Karlových Varů skutečně zorganizovala  Svátek práce pouze KSČM. A nenechala nic náhodě, svůj program nachystala do samotného centra lázeňského města, prostranství u Alžbětiných lázní, a  lákadlem pro kolemjdoucí  byly i atrakce pro děti. Seniory zase oslovila dechová hudba a možnost tance. 

Podobné oslavy se konaly i na jiných místech kraje, například v Chebu, dokonce za přítomnosti samotného hlavního soudruha Vojtěcha Filipa. Zde ovšem komunistům konkurovala recesistická akce, kterou zde uspořádalo několik  nadšenců již počtvrté. Evokuje onu zmiňovanou dobu s mávátky, transparenty,  pionýry i nechvalně proslulými projevy a těší se velkému zájmu veřejnosti. Těžko říci, kolik lidí, kteří přišli, patřilo k těm, co jim prvomájové oslavy chybí a vzpomínají  na ně. Na to, tak otevřeně se přiznat jako paní Věra, má totiž odvahu jen málokdo.

Topkař: Nechceme soupeřit v populismu

Je překvapivé, že  sociální demokraté, kteří anoncovali, že budou slavit Svátek práce na sto místech republiky, Karlovy Vary vynechali a středeční oslavu zorganizovali pouze v nedalekém městě Ostrov, na zdejším velkém náměstí, proslulém pomníku socialistického realismu. Svátek práce zcela bojkotovali představitelé pravicových stran, i když vedení ODS jej například slavilo v Praze. „Nechceme s levicí soupeřit v populismu a zneužívat tento, komunisty zkompromitovaný, svátek, k řešení tak palčivého problému, jakým je vysoká nezaměstnanost,“ řekl ParlamentnímListům.cz Roman Maleček, šéf karlovarské TOP 09.

Na náš dotaz, zda ale není škoda, že tím zcela vyklidili prostor  levici a  opominuli také pověstnou zásadu, že lidé potřebují chléb a  hry, ParlamentnímListům.cz odpověděl:  "Karlovarákům to vynahradíme o tomto víkendu, kdy se v Karlových Varech odehrají velkolepé oslavy zahájení lázeňské sezony - a to bez jakéhokoliv politického podtextu. Na své si přijdou všichni, součástí oslav je pestrý kulturní a společenský program pro všechny kategorie. A na další víkend jsme připravili v KV Areně dětský den, očekáváme přítomnost stovek dětí s rodinami z celého okolí. Jsem přesvědčen, že málokde mají lidé tolik možností se pobavit jako v našem městě.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…