Manifest proti Romům se zvrtl v anarchii. Vzduchem létaly lahve a kameny

30.06.2013 7:15

REPORTÁŽ Láhve a kameny létající vzduchem, dělobuchy, slzný plyn, zmatek, chaos a ještě větší napětí než dosud. Záchranáři museli ošetřit deset lidí, z toho tři policisty, zadrženo bylo 30 účastníků protestu. Tak dopadla sobotní demonstrace na českobudějovickém sídlišti Máj. Ti, proti kterým demonstrace byla směřována, tedy Romové, byli zcela v klidu a postávali opodál, zatímco „bílí“ se předvedli.

Manifest proti Romům se zvrtl v anarchii. Vzduchem létaly lahve a kameny
Foto: Radek Kraus
Popisek: Nepokoje na sídlišti Máj v Českých Budějovicích

„Tak takovej bordel jsem tu ještě nezažila, a to tu bydlím dvacet let. Přesně jsem říkala, že násilí plodí jen násilí a že je to uměle vyvolaný konflikt, a to opravdu Romy nemusím,“ řekla obyvatelka sídliště, kde se demonstrovalo.

Demonstrovalo se i na náměstí, tam protest proběhl v klidu. Na sídlišti se ale situace vyhrotila.

„My jsme taky lidi, nejsme zvířata,“ nebo „Když Pánbu tvořil svět, chtěl, aby byl barevný,“ stálo na transparentech, které drželi Romové. Proti nim vystupovala skupina „bílých“, kteří na ně pokřikovali, nadávali jim a uráželi je.

Nepořádek nedělají Romové, ale „bílí“

„Doteď jsem si myslela, že největším problémem jsou nepřizpůsobiví občané. Ale jak vidím, my takzvaně „bílí“ jsme ještě horší. Vždyť se na to podívejte. Poničená auta, nepořádek, támhle zranili policistu. Copak jsme někde na severu nebo na divokém západě? Kdo tohle z magistrátu povolil, by zasloužil pověsit do průvanu,“ řekla ParlamentnímListům.cz Alena Nováčková, obyvatelka sídliště, která na spoušť koukala z balkónu.

Pořadatelé tvrdí, že protestem chtěli poukázat na potíže soužití početné komunity sociálně slabších, jejíž většinu tvoří Romové a která na sídlišti žije. Shromáždění je prý reakcí na nedávný incident. Při něm se prý na sídlišti Máj údajně dostalo do konfliktu na dětském hřišti několik dospělých a zraněna byla mladá těhotná žena a její přítel. Nakonec incident mezi pár lidmi přerostl v nenávist. Dokonce i na facebookových stránkách někteří provolávají nesnášenlivá hesla.

„Celý průběh akce samozřejmě monitorujeme a řešíme a budeme řešit všechna porušení zákona. Proti agresivním účastníkům demonstrace jsme byli nuceni zakročit,“ uvedla mluvčí jihočeské policie Lenka Holická.

Kolik lidí bude případně předvedeno na služebny, obviněno nebo skončí s pokutou na magistrátu, nebylo zpočátku jasné, po sobotní 20. hodině policie oznámila, že zadržela 28 lidí.

Magistrátští úředníci se hájí, že neviděli sebemenší důvod, proč by demonstraci nepovolili. Pokud by to neudělali a neuvedli jasný důvod, mohli by se oni dopustit porušení zákona.

Policie ve 22 hodin vytlačila demonstranty z ulice Václava Volfa, ve městě zůstává však v pohotovosti.  Podle všeho zůstane v pohotovosti i v nejbližších dnech.

V sobotu, ve 23 hodin, už byl na místě střetů klid. Podle informací serveru iDnes.cz se rozešly i malé skupinky lidí, kteří se demonstrace zúčastnili.

ParlamentníListy.cz vývoj událostí sledují. Více také ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…