Merkelová studenty moc nezajímala. Přišli hlavně na "cirkus"

04.04.2012 6:38

Důvody, které studenty pražských vysokých škol přilákaly na přednášku německé kancléřky Angely Merkelové, byly různé. Od zvědavosti, co ten "cirkus" přinese, až po touhu procvičit si němčinu. Kancléřka je ale na rozdíl od suchého premiéra Petra Nečase (ODS) i pobavila. Například když se svěřila se svým obědovým menu.

Merkelová studenty moc nezajímala. Přišli hlavně na "cirkus"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová a Petr Nečas zavítali na půdu Právnické fakulty UK

Návštěva německé kancléřky Angely Merkelové přilákala na Právnickou fakultu stovky zájemců. Kromě zástupců odborné veřejnosti a novinářů si její projev k evropské integraci a budoucnosti EU přišli poslechnout zejména studenti pražských vysokých škol.

Ti měli k tomu, aby jedno ze slunných dubnových odpolední strávili na akademické půdě, různé důvody. Obsah projevu Angely Merkelové, ani českého premiéra Petra Nečase (ODS), který na Právnické fakultě také vystoupil, k nim ale většinou nepatřily.

Na Merkelovou ne. Spíš na cirkus

"Spíš než Merkelová mě zajímal ten cirkus kolem. Policie, ostraha a celý ten tyátr," řekl ParlamentnímListům.cz student Právnické fakulty Ondřej, který přednášku německé kancléřky bral spíše jako akční rozptýlení ve všedním dni. To další studentky téže fakulty přilákala do velkého sálu, který byl zcela zaplněný, možnost ověřit si jazykové znalosti. 

"Přišly jsme kvůli němčině, jsme zvědavé, jestli kancléřce budeme rozumět," řekly ParlamentnímListům.cz dvě studentky čtvrtého ročníku. Pro jistotu ale nafasovaly i sluchátka, do nichž projev Merkelové tlumočil překladatel. 

Nejen jazyk a volné odpoledne (Právnická fakulta mezi 14tou a 16tou hodinou kvůli Merkelové zrušila výuku, pozn. red.) byl ale to, co je na přednášku přilákalo. "Evropská politika mě celkem také zajímá. Uvítala bych, kdyby se budoucí českou premiérkou stala žena," řekla ParlamentnímListům.cz jedna z dívek na dotaz, zda by se Česko mělo inspirovat Německem a do čela postavit také zástupkyni něžného pohlaví.

Premiérku bychom prý zvládli

Stejný názor měl i student Fakulty sociálních věd Jiří. "Premiérku by Česko určitě zvládlo, ale pro ženy je těžké se prosadit do vysoké politiky," řekl redakci s tím, že na projev Merkelové se přijel podívat poté, co se před nedávnou dobou vrátil ze studijního pobytu právě v Německu. 

Projev německé kancléřky vzbudil u diváků velký ohlas. Na rozdíl od suchého projevu Nečase, který hovořil výhradně o evropské integraci, jednotném trhu a kritériích sjednocování, vyloudila na tvářích diváků několikrát i úsměv.

Zavzpomínala například na své návštěvy v Československu, kam jezdila už v osmdesátých letech na stáž jako východoněmecká vědecká pracovnice. Pochlubila se také, že při cestách do Prahy se už naučila objednávat v restauracích česky. Ne vždy jí však její slovní zásoba vystačí. 

Divočina, ne řízek

"Dnes řízek nebyl. Dneska byla divočina, takže s českým slovem řízek a svou slovní zásobou bych neuspěla, divočina do mé slovní zásoby nespadá," uvedla na půdě Právnické fakulty Merkelová, která při projevu narozdíl od strohého Nečase bohatě gestikulovala a rozdávala úsměvy na všechny strany.

"Vždy se do Prahy ráda vracím a vzpomínám na své zdejší pobyty. Pobývala jsem zde jako fyzička a jsem hrozně ráda, že můj tehdejší učitel pan Rudolf Zahradník a jeho manželka jsou dnes v tomto sále s námi," vzdala hold svému někdejšímu spolupracovníkovi.

Merkelová  zavzpomínala i na to, že do Prahy jezdila z Berlína vlakem Vindobona, který míval často velké zpoždění a Zahradník ji uklidňoval tím, že žije v nefunkčním experimentu zvaném reálný socialismus. 

Ihned poté, co na Právnické fakultě skončila, zamířila na ruzyňské letiště. Během dne se v Praze mimo Nečase setkala třeba i s prezidentem Václavem Klausem. Byla tu po čtyřech letech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…